https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavbou-prehrady-pod-arealem-paprsek-budovane-nacerno-se-zabyva-policie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavbou přehrady pod areálem Paprsek budované načerno se zabývá policie

14.6.2021 01:52 | PRAHA (ČTK)
Práce už nenávratně podle ministerstva životního prostředí poničily cenný ekosystém a kriticky ohrožené rostliny, uvedl list. Investor stavbu hájí, pomůže podle něj podpořit biodiverzitu celé lokality. Ilustrační foto
Práce už nenávratně podle ministerstva životního prostředí poničily cenný ekosystém a kriticky ohrožené rostliny, uvedl list. Investor stavbu hájí, pomůže podle něj podpořit biodiverzitu celé lokality. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stavbou přehrady pod Paprskem na Staroměstsku, která má zadržovat vodu pro technické zasněžování v zimě, se zabývá hospodářská kriminálka. Mladé frontě Dnes to potvrdila šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová. Přehradu buduje klatovský exekutor Dalimil Mika, podle deníku spustil stavbu načerno. Práce už nenávratně podle ministerstva životního prostředí poničily cenný ekosystém a kriticky ohrožené rostliny, uvedl list. Investor stavbu hájí, pomůže podle něj podpořit biodiverzitu celé lokality.
 

Podnikatel podle listu nečekal na povolení, ale začal s pracemi už v roce 2019. Od České inspekce životního prostředí dostal stotisícovou pokutu. Inspekce podle deníku neuplatnila postup navrátit území do původního stavu, což zákon umožňuje.

Povolení ke stavbě dostal Mika až dodatečně loni od Městského úřadu Šumperk. Úřad nejdřív nařídil odstranění načerno budované přehrady, podnikatel však požádal o dodatečné povolení, které dostal. Podle města doložil potřebné doklady. Krajský úřad Olomouckého kraje však na základě podnětu ministerstva životního prostředí přezkoumal dodatečné povolení stavby městským úřadem a toto rozhodnutí jako nezákonné letos v dubnu zrušil. "Bylo také obnoveno řízení o odstranění nepovolené stavby, které předcházelo rozhodnutí o dodatečném povolení," cituje deník mluvčí kraje Evu Knajblovou. Rozhodnutí ale dosud nenabylo právní moci, protože investor se v zákonné lhůtě odvolal.

Za Horský areál Paprsek se nevyjadřuje podle deníku exekutor Mika, ale jednatel Jan Blaha. Ten tvrdí, že zasněžování je v projektu pouze vedlejší, hlavním cílem výstavby přehrady je podle něj zadržení vody v krajině a s tím související rozvoj biodiverzity díky zvýšení retenční schopnosti celé lokality. Spuštění stavby bez povolení vysvětluje potřebou prodloužit dobu pro výstavbu. "Šlo o procesní pochybení, jež jsme uznali a uhradili příslušnou pokutu. Není však důvodem ke zpochybnění celého projektu, který byl řádně posouzen," cituje list jednatele areálu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

14.6.2021 07:15
Drzost a bezpáteřnost některých šmejdů jako je Mika je opravdu nekonečná.

A ČIŽP opět ukázala, že je to jen organizace na oko... vůbec totiž nehájí zájmy ochrany přírody a ŽP celkově... bude třeba první nechat odejít jejího ředitele Geusse, a potom tuto instituci řádně revidovat, aby plnila svou funkci.
Odpovědět
ig

14.6.2021 09:37 Reaguje na Lukáš Kašpárek
A co se tam doopravdy stalo? Za procesní pochybení, třeba když někdo nepočká na nabytí právní moci, ale jinak je všechno v pořádku, se obvykle odstranění stavby nenaděluje. Tohle vypadá spíš na něco vážného, že začal stavět bez plánů, bez projednání, bez souhlasu, za aktivního odporu sousedů, prostě si jednoho krásného rána sednul za rajčáky a začal bagrovat :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2021 10:58 Reaguje na
Stalo. Vybagroval kus nádherného přírodního údolí horského potoka, předstvte si, že tohle udělá každý tisícátý občan ČR!!
Odpovědět
ig

14.6.2021 11:27 Reaguje na Pavel Hanzl
To jsou dvě různé věci, jednak jestli je dobrý nápad stavět na horském potoce přehrady, jednak jestli je to legální a jak moc závažná jsou případná porušení předpisů. Nevím odpověď ani na jednu z těch otázek, proto se ptám :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2021 15:24 Reaguje na
Legální je to pouze tehdy, když na to má stavební povolení. A kdyby ho měl, nikdo ho neřerší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2021 11:00 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Stejný jedinec postavil kousek od Paprsku kopii rozhledny z Kraličáku na kopci Větrov, čistě z komerčních důvodů.
Problém je, že Rychleby nejsou ani CHKO, tak se stávají Disleylandem.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

14.6.2021 10:05
Blížíme se k hranici, ten kdo má snahu něco dělat je trestán, závist kvete, v budoucnu na to doplatí celá společnost, k problémům se vyjadřují lidé, kterých se to netýká odvolávajíc se na ochranu přírody. Ve státě se množí úředníci jak houby po deští. Člověk nemá šanci překonat nastavenou byrokracii. Myslíte, že je to ku prospěchu? Lide brzy zrezignují jsou z toho již unaven, toto nelze dlouho vydržet.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.6.2021 10:22 Reaguje na Alena Lyskova
Uplne s vami souhlasim, je to tak, znechuceni z tech nesmyslu a kecani vsude kolem je hodne vysilujici. Jsme jak listi ve vichrici, jak dlouho se to da vydrzet, se ptam uz par let.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2021 10:56 Reaguje na Alena Lyskova
Jeseníky (spíš Rychleby) patří mezi nemnoho nedotčených přírodních oblastí u nás a bez povolení tam začít bagrovat je jednoznačně prasárna a za ni patří trest.
Bez toho to tu bude vypadat zase jak za komára.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

14.6.2021 11:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro přírodu je to jako kdyby si člověk ostříhal vlasy, Vy asi v přírodě nežijete nemáte s ní zkušenosti. Aby zelenina rostla je třeba půdu nakypřit, aby voda neodtékala z krajiny je třeba pro ní vytvořit místo. Na plytký talíř vejde méně polévky než na hluboký. Ale těžko to někomu říkat, když má předem vsugerováno, že to přírodě škodí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.6.2021 11:22 Reaguje na Alena Lyskova
Pokud si budete na svém pozemku zadržovat vodu a pěstovat zeleninu, je to v pohodě. Pokud ale zaberete i Vám nepatřící pozemek a nenávratně zničíte místní ekosystém, nic chvályhodného na tom nevidím.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

14.6.2021 11:31 Reaguje na Alena Lyskova
o čem to mluvíte prosím Vás ? ten chlap staví bez povolení načerno, to se tady můžem na všechny zákony vykašlat a dělat si každej co chce ? Já taky žiju v přírodě a tohle mě echt se.re
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.6.2021 11:26 Reaguje na Alena Lyskova
To jsou s prominutím v tomto případě kecy, s ohledem na to, o koho se jedná je prakticky jisté, že věděl jakým způsobem by měl konat a jakým ne. Fakt, že se na to zvysoka jasně svědčí o tom, že si byl velmi jist tím, že mu to projde ... max ho to bude stát pár litrů navíc.

Tady to fakt není situace, kdy se stavebník snaží a úřad ho neustále s něčím buzeruje.
Odpovědět
ig

14.6.2021 11:34 Reaguje na Svatá Prostoto
Jasně, tak to podané, navíc když je někdo exekutor tak je předem podezřelý (a ne bezdůvodně :-)). Ale právo musí platit pro všechny, proto se výše ptám, jestli jsou o případu nějaké bližší informace. Porušit předpisy lze jak naprosto kolosálně a arogantně, tak tím, že zahájí stavbu o den dřív než je uvedené v povolení. Z úřední mluvy nijak nevyplývá která z těch situací nastala, ale někteří přispěvatelé naznačují, že jsou se situací obeznámeni, proto by mě potěšilo, kdyby k tomu něco připsali :-)
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

14.6.2021 12:14 Reaguje na
Z komentářů výše vyplývá jedno podstatné.
Mizivé procento z Vás někdy vyřizovalo jakékoli povolení.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.6.2021 14:17 Reaguje na Alena Lyskova
Z článku nevyplývají některé věci. Původní záměr, prezentovaný úřadům, zněl na dva mokřady do velikosti jednoho hektaru a ne na velkou přehradu. To, že exekutor změnil záměr, se nenamáhal úřadům oznámit a ty se to dozvěděly až na základě oznámení lidmi, kterým to ničení přírody nebylo fuk. Kromě toho pan exekutor zabŕal část pozemku, který mu nepatří a kde nenávratně zničil místní ekosystém. To chybějící povolení na stavbu té přehrady je už jenom třešnička na dortu všech těch průserů, které pan exekutor napáchal. A podle Vás by mu to mělo projít?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.6.2021 16:47 Reaguje na Alena Lyskova
S úřady je to někdy na mašli a získání jakéhokoli povolení ... a že o tom něco vím ... fest pakárna.

Takže řešení podle Lyskové ... kašlat na to a do práce.

Fakt díky ...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.6.2021 16:43 Reaguje na
Ono je to podrobněji popsáno už v tom prvním článku. Samozřejmě připouštím, že články obsahují nepravdivá tvrzení ... ale dokud je někdo jasně nevyvrátí, tak budu vycházet z toho, že článek skutečnost nijak nezkresluje.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.6.2021 16:44 Reaguje na
Jo, že je to ex mne nijak nebere, pár jich znám/znal jsem, a je to jako všude ... někdo xindl, jiný/á slušný a fér.
Odpovědět
TP

Tomas Peltan

15.6.2021 10:32 Reaguje na Alena Lyskova
Jste úplně mimo.
Odpovědět
RM

Roman Mysík

14.6.2021 12:15
Ále no tááák. Bohatý si rozhodl postavit přehradu bez ohledu na právo, zákony a nějakou přírodu. A taky si jí postaví. Chvíli se o tom bude psát, pár lidí si zademonstruje, napíše se spoooousta papírů. No a potom vše pěkně usne, přehrada bude stát, breberky pochcípají a kšefty v zimě pojedou naplno. Vždyť jsme v Čechách.....
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

14.6.2021 12:52 Reaguje na Roman Mysík
Chudý by si to nemohl dovolit. Bohatí dejte peníze do slamníku.
Investovat se nevyplatí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.6.2021 14:19 Reaguje na Alena Lyskova
Paní Lysková, zjistěte si něco o dané kauze, než budete toho "chudáka" obhajovat. Třeba si přečtěte můj příspěvek z 14.6.2021 14:17.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.6.2021 16:40
Klatovský exekutor Dalimil Mika by měl přehradu v jesenické oblasti, kterou začal budovat načerno, odstranit a území uvést do původního stavu. Jinak to bude další signál toho, že každý, kdo je dostatečně bohatý a napojený na papaláše (v tomto případě na dvojku hnutí ANO Jaroslava Faltýnka), může bez obav budovat nepovolené stavby. Jestliže podle úředníků z Městského úřadu v Šumperku nebyl znám stav lokality před nepovoleným započetím prací, tak se jednoznačně dopustili chyby, když k tomu přistoupili tak, jako by krajina poškozena nebyla. Lidé s takovým uvažováním by neměli o takových věcech rozhodovat a měli by vykonávat jinou práci.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.6.2021 18:05 Reaguje na Majka Kletečková
... jako by krajina stavbou načerno poškozena nebyla ...
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.6.2021 16:42
ČIŽP udělila směšnou pokutu, přestože zákon bez problémů umožňuje zastavit takovouto ničivou činnost, vymáhat navrácení do původního stavu a náhradu reálné ekologické škody. Je pro mne nepochopitelné, jak mohla ČIŽP v rozporu s nálezovou databází chráněných druhů „orientačně“ usoudit, že se v lokalitě žádné chráněné druhy nevyskytují. To považuji za vážné pochybení!

Podle územního plánu jsou v daném místě připuštěny pouze dvě drobné nádrže, nikoli jedna velká nádrž. Ani na jejich případné povolení ale pan Mika nečekal. O bohulibé zadržování vody v krajině tomuhle investorovi nejde, cílem je umělé zasněžování sjezdovky. Stát by měl využít pravomocí, které mu umožňují selhání ČIŽP i úředníků samosprávy zvrátit (i když dokázat tuhle velkou korupci se zřejmě nepovede).
Odpovědět

Milan Šmid

15.6.2021 12:27
Asi ho to s pokutou vyjde levněji než vyřizovat stavební povoleni ???Kdo má peníze ten se asi nemusí bát ???
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist