https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stinova-uhelna-komise-vydala-sve-stanovisko-nutny-konec-uhli-je-prilezitost-pro-rozvoj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stínová uhelná komise vydala své stanovisko: Konec uhlí je nevyhnutelný a musí být co nejrychlejší

20.11.2020 13:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Konec uhlí je nevyhnutelný.
Konec uhlí je nevyhnutelný.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Konec uhlí je nevyhnutelný a musí být co nejrychlejší, pokud se Česká republika chce vyhnout drastičtějším opatřením v budoucnu. Přeměna však má jít ruku v ruce s rozvojem regionů, kde se uhlí těží či spaluje a kde se dlouhodobě nevytváří další pracovní příležitosti a lidé tam nejvíce trpí důsledky energetiky založené na uhlí. Stojí to ve stanovisku Stínové uhelné komise, která poukazuje na opomíjené aspekty útlumu uhelného průmyslu.
 

Stínová uhelná komise vydává své stanovisko týden před tím, než oficiální vládní Uhelná komise pravděpodobně přijde se svým doporučením termínu konce uhlí.

„Peníze na podporu uhelných regionů musí sloužit k rekvalifikaci lidí odcházejících z uhelného průmyslu a projektům vytvářejícím čistá pracovní místa. V zahraničí běžně probíhá proces přechodu na obnovitelné zdroje energie tak, že se na něm podílí i lidé, kteří transformací mohou získat lepší uplatnění,“ říká členka Stínové uhelné komise Jitka Češková, která pochází z blízkosti elektrárny Chvaletice. Podle ní přináší konec uhlí na lokální úrovni mnoho příležitostí, a hlavně pozitivní dopad na zdravotní stav lidí.

Vládní Uhelná komise podle té stínové hrubě podceňuje potenciál obnovitelných zdrojů energie. Také trvá na neuskutečnitelné představě absolutně energeticky soběstačného Česka a nedostatečně rozebírá rizika fosilního plynu a výstavby nových jaderných bloků.

Ze stanoviska Stínové uhelné komise dále vyplývá, že pokud chce Česká republika dostát cílům, ke kterým se zavázala ratifikováním Pařížské dohody, je nutné ukončit výrobu elektřiny z uhlí nejpozději v roce 2031. Už rok před tím je však nutné snížit celkové emise oxidu uhličitého na polovinu oproti roku 2018 a později dosáhnout uhlíkové neutrality kompletní proměnou zemědělství, stavebnictví, dopravy a dalšího.

„Uhelná komise při rozhodování o termínu konce uhlí nepočítá s potenciálem obnovitelných zdrojů energie, který v Česku máme. Doporučujeme vládě zadat vypracování studie s ambicióznějšími cíli snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030,“ dodal klimatolog Alexander Ač, člen Stínové uhelné komise.

Studií na podobné téma vzniklo v nedávné době několik. Všechny modelují menší podíl elektřiny z uhlí než zcela nedostatečný Národní klimaticko-energetický plán. Srovnání studií představí v pátek projekt Fakta o klimatu. Pro dřívější konec uhlí se tento týden ve svém apelu na Richarda Brabce vyjádřili někteří bývalí ministři životního prostředí.

Stínová uhelná komise vznikla v reakci na nenaplněné sliby o složení a odbornosti Uhelné komise. Ve Stínové uhelné komisi jsou zastoupeni odborníci a odbornice přírodovědných i společenskovědních oborů a lidé z regionů zasažených těžbou uhlí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

21.11.2020 08:03
Konec uhlí musí být co nejrychlejší, protože z kapes občanů musí být vyždímáno co nejvíc peněz.
Odpovědět

Jirka Černý

21.11.2020 14:29
Stejně smysluplné a stejné pravomoci jako stínová tchýně. I když ta může dost zkomplikovat život.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.11.2020 08:10
Dokud nebudou stát a fungovat náhradní kapacity za uhlí (přičemž nic jiného než jádro není reálně možné), nebude možné odstavit nic, protože jinak by nám spadla síť z nepoměru příkonu a výkonu.
Tohle pochopí i paní, která vyšla ZŠ "s bříškem" a od té doby se věnuje domácnosti. Že to nepochopí lidé ze "stínové uhelné komise", je vcelku logické. Za tou imaginární hospodyňkou totiž zaostávají znalostmi i intelektem.
Odpovědět
AR

Andrej Repiský

23.11.2020 17:43
Bohužel závěry SUK jsou nesprávné, protože výcházejí z nepravdivých předpokladů. Podle manifestu to vypadá, že SUK považuje větrníky a fotovoltaiku za zdroje se zanedbatelnou ekologickou stopou. To je jednoduše nesprávný předpoklad.
Odpovědět
AR

Andrej Repiský

23.11.2020 17:52
Jinak je celkem úsměvné, jak je Energetická soběstačnost ČR podle SUK zbytečná. V jejich stanovisku je o tom celá kapitola. Údajně stačí, když bude soběstačná "EU a okolí". Dále je potřeba vybudovat HVDC vedení, aby se elektřina dala přenášet na stovky až tisíce kilometrů.

Moment... Obvykle k argumentům zástanců OZE patří přece "decentralizace". Tyto zdroje by měli být efektivnější, protože energie se spotřebuje blízko zdroje a není potřeba ji daleko přenášet. A teď najednou HVDC vedení???
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist