https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stovky-lidi-dnes-cekaly-v-k-varech-s-zadosti-o-dotaci-na-kotel-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stovky lidí dnes čekaly v Karlových Varech s žádostí o dotaci na kotel

2.3.2016 13:15 | K. VARY (ČTK)
Téměř tři stovky lidí čekaly ve středu ráno v Karlových Varech na možnost podat žádost o dotaci na výměnu kotle. Karlovarský kraj bude v prvním kole rozdělovat téměř 64,3 milionu korun, což vystačí na výměnu nejméně 440 kotlů. První lidé se začali scházet už v úterý ráno, řekla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.
 

"První žadatelé začali přicházet už 1. března ráno. Pak hejtman rozhodl, že se jim otevře zázemí úřadu, aby měli možnost jít na toaletu nebo si koupit teplé nápoje. Už večer tu bylo okolo 150 až 200 lidí a postupně další přibývali. Místnosti se otevřely v 7:00 ráno a lidé mohou podat až deset žádostí na jednoho člověka," uvedla Pavlíková.

Už dopoledne úřad zaregistroval přes 450 žádostí. Podle pravidel výzvy mohou lidé žádat o dotace na kotle v Karlovarském kraji do 30. června 2016. "Pokud se stane, že vyčerpáme vyčleněné finanční prostředky na základě přijatých žádostí dříve, požádáme ministerstvo životního prostředí o informaci, jestli je možné ukončit příjem ještě před stanoveným termínem," dodala vedoucí odboru investic krajského úřadu Věra Tomsová.

Krajský radní pro životní prostředí, který byl na počátku příprav dotací na kotle v kraji, dnes ČTK řekl, že jej zájem o dotace příjemně překvapil. "Původní odhady z loňského roku byly okolo 50 žadatelů. Byly proto obavy, jestli se podaří dotace vyčerpat. Ale díky kampani a cestám úředníků po obcích se podařilo přesvědčit další zájemce," řekl dnes ČTK.

Zpočátku kraj zvažoval i možnost, že by lidem pomohl s předfinancováním nebo zajistil dohodu s dodavateli, aby se na předfinancování podíleli. Kvůli legislativním problémům ale nakonec zůstalo předfinancování na žadatelích. Dotace jim bude vyplacena vzápětí po předložení potřebných dokladů o instalaci nového kotle.

Na žadatele čekalo dnes ráno ve zvlášť připravené místnosti pět vyškolených úředníků. Podle odhadu krajského úřadu mohou úřednice odbavit okolo 100 žádostí za hodinu.

"Mám radost, že to mám za sebou, Přišel jsem včera (v úterý) před 6:00 ráno. Okolo 14:00 nás pustili dovnitř. Kraj se zachoval slušně, bylo tu pohodlí, židle teplo a příjemné prostředí," řekl ČTK žadatel z Mariánských Lázní, který přišel na řadu jako první. Sám žádá o dotaci na pořízení tepelného čerpadla pro svůj rodinný dům.

Žadatelé mohou získat dotaci od 70 do 85 procent nákladů na výměnu kotle, podle toho, který typ si zvolí. Čím ekologičtější, tím je dotace vyšší. Maximálně lze získat 150.000 korun.

Ačkoli částka přidělená Karlovarskému kraji vystačí nejméně na 440 nových kotlů, ne všichni budou žádat o maximální částku. Počet podpořených žadatelů tak bude zřejmě nakonec vyšší.


reklama

 
Pavel Peňás
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist