https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/straznici-v-brne-odchytili-vzacnou-suchozemskou-zelvu-i-papouska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strážníci v Brně odchytili vzácnou suchozemskou želvu i papouška

14.5.2022 00:11 | BRNO (ČTK)
Stáří dospělých želv se odhaduje velmi špatně, záleží na podmínkách, ve kterých bylo zvíře chováno. Ilustrační foto
Stáří dospělých želv se odhaduje velmi špatně, záleží na podmínkách, ve kterých bylo zvíře chováno. Ilustrační foto
Foto | Katya / Flickr
Dva netradiční odchyty zvířat si mohou připsat brněnští strážníci. Začátkem týdne odchytli suchozemskou želvu žlutohnědou, která se vyskytuje na jihu Evropy, a také mníška šedého, papouška původem z Jižní Ameriky, informovala mluvčí strážníků Markéta Skřivánková.
 

Želvu odchytili strážníci v brněnských Řečkovicích, byla v trávě u železničního viaduktu v Maříkově ulici. Mluvčí uvedla, že ji vložili do přepravního boxu a převezli nejprve do útulku. Želva ale neměla čip, personálu se tedy nepodařilo zjistit, komu patří, a tak zamířila do rukou odborníka.

"Zvíře je vizuálně zcela zdravé a je ve výborné kondici. Jedná se o dospělého samce suchozemské želvy žlutohnědé, latinsky Testudo graeca. Stáří dospělých želv se odhaduje velmi špatně, záleží na podmínkách, ve kterých bylo zvíře chováno. Věk tohoto exempláře může být klidně několik desítek let, minimálně má tento samec více než deset let," uvedl zoolog Roman Zajíček.

Cílem strážníků odchytové služby se stal i brněnský Žebětín, kde v jedné z garáží našli papouška a nebylo zřejmé, odkud přiletěl ani čí je. Šlo o mníška šedého, původem z Jižní Ameriky. Také jeho strážníci nejdříve odvezli v přepravním boxu do útulku městské policie. Mluvčí uvedla, že majitele zvířete se nepodařilo najít, papoušek tedy poputuje do Ptačího centra, kde dostane veškerou potřebnou péči.

Strážníci v Brně stejně jako v jiných městech nejčastěji odchytávají zatoulané psy či kočky. Sem tam si ale musejí poradit i s kurióznějšími odchyty. V minulosti strážníky zaměstnala například mula stojící na autobusové zastávce nebo ovce, které komplikovaly provoz na dálnici. Opakovaně chytali také klokana Skippyho, který úspěšně prchal z farmy v Horních Heršpicích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

14.5.2022 17:43
Ještě že mají strážníci dobrou kondici, odchytit želvu musí dát zabrat :-)) ne nechci nijak snižovat užitečnost té práce, ale prostě to zní docela vtipně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist