https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredoceska-mesta-likviduji-plevel-casto-bez-chemie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeská města likvidují plevel často bez chemie

17.6.2020 00:48 | KLADNO (ČTK)
Stroj, který plevel na plochách či ve spárách mezi dlažbou zničí horkou vodou a lze jím odstranit i graffiti, čistit lavičky, odpadkové koše, dětské prolézačky, dezinfikovat pískoviště, odstraňovat žvýkačky z chodníků a plakáty ze sloupů veřejného osvětlení pořídila také další města v ČR, například Plzeň.
Stroj, který plevel na plochách či ve spárách mezi dlažbou zničí horkou vodou a lze jím odstranit i graffiti, čistit lavičky, odpadkové koše, dětské prolézačky, dezinfikovat pískoviště, odstraňovat žvýkačky z chodníků a plakáty ze sloupů veřejného osvětlení pořídila také další města v ČR, například Plzeň.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | M. Pecuch / plzen.eu
Středočeská města likvidují plevel často bez chemikálií, například Kladno i Příbram pořídily stroje, které pracují s horkou vodou nebo párou. Používání chemických látek při ošetřování zelěn omezuje například také Rakovník, zjistila ČTK.
 

Největší středočeské město, Kladno, od nepoužívá chemii od loňského roku. Přístroj, který pracuje s horkou vodou, využívá nejen k odstraňování plevele, ale pracovníci města s ním pravidelně umývají a dezinfikují zastávky, může se používat i na čištění mobiliáře, informovala ČTK mluvčí města Lucie Steinerová.

"Technické služby města Příbram používají na likvidaci plevele parní stroj - trysku o 90 stupních Celsia a lidskou práci ... nepoužívá se žádná chemie," sdělila ČTK na dotaz mluvčí příbramské radnice Eva Švehlová s tím, že se tyto prostředky osvědčily.

Rakovník podle mluvčího Jiřího Cafourka dosud likvidoval plevel převážně chemicky a ve vybraných lokalitách ručně. "Přestože se používá koncentrovaný chemický prostředek, který dle bezpečnostního listu výrobce není toxický ani pro drobné živočichy, hledáme pro příští období náhradu za chemickou likvidaci, prozatím počítáme s omezením chemické likvidace v parcích a na náměstí," uvedl Cafourek.

Podle něj město uvažovalo i o pořízení parních přístrojů. "Vzhledem k finanční náročnosti není v současné době tento druh likvidace pro město akceptovatelný," dodal mluvčí. Podle něj radnice zvažovala i parní likvidaci pod tlakem, ale hrozí, že odlétající kamínky někoho zraní, případně poškodí fasádu domů nebo zaparkovaná auta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist