https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studenti-na-veletrhu-v-brne-ukazali-prototyp-male-ponorky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studenti na veletrhu v Brně ukázali prototyp podvodního dronu. Vylepšená verze má prozkoumat dno Hranické propasti

27.5.2023 01:41 | BRNO (ČTK)
Hranická propast leží v Hranickém krasu v Olomouckém kraji. Hloubka suché části propasti je 69,5 metru. Na dně se nachází Hranické jezírko, které kryje zatopenou část propasti, jejíž hloubka dosud nebyla plně změřena.
Hranická propast leží v Hranickém krasu v Olomouckém kraji. Hloubka suché části propasti je 69,5 metru. Na dně se nachází Hranické jezírko, které kryje zatopenou část propasti, jejíž hloubka dosud nebyla plně změřena.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Studenti Vysokého učení technického (VUT) v Brně představili na brněnském výstavišti prototyp podvodního dronu Argo. S vylepšenou verzí chtějí prozkoumat dno Hranické propasti, řekl ČTK za jejich tým Vojtěch Kohout.
 

Na návrhu a vývoji malé ponorky pracuje kolem pětadvaceti studentů z různých fakult VUT. Jde zhruba o 1,2 metru dlouhý válec vybavený dvěma kamerami a světly, kdy z konce ponorky vede kabel, přes který studenti ponorku ovládají. Vyrobili ji především z plastu na 3D tiskárně. "Zatím jsme ji zkoušeli jen v bazénu, vzhledem k tomu, že je z plastu a není tak odolná, ale splnila účel pro to, abychom zjistili potřebné informace a poučili se," popsal Kohout.

Současný prototyp má podle něj šest speciálních motorů. Studenti sáhli po takzvaném rim-thrusteru, inovativním typu elektromotoru, který laik na první pohled pozná tak, že jeho lopatky nejsou umístěny na středové hřídeli, ale naopak na vnějším prstenci. Podle Kohouta má motor dostatečnou sílu, navíc skrz lopatky může projít například i větvička, aniž by se zasekl.

Model, který studenti chtějí ponořit do propasti, ale bude podle Kohouta z lepších materiálů a vybavenější. Motorů bude mít osm, schopný by také měl být nabrat vzorky vody, součástí by měla být třeba i infračervená kamera. Problém ale může být s kabelem. "Aby ponorka dosáhla dna, kabel by musel být snad dva kilometry dlouhý, protože dna nelze dosáhnout přímo, ale skrz uličky a nejrůznější zatáčky," popsal Kohout. Studenti by tak podle něj chtěli nějakou další verzi zhotovit pokud možno na dálkové ovládání. To je však podle Kohouta složitější vzhledem k tomu, že signál se vodou šíří obtížněji.

Na brněnském výstavišti se tento týden uskutečnila trojice bezpečnostních veletrhů v čele s veletrhem obranné a bezpečnostní techniky IDET. Prototyp ponorky je k vidění v expozici univerzity v akváriu. K vidění v expozici jsou ale například i bezpilotní drony a pozemní roboty řízené umělou inteligencí či mobilní řešení ochrany objektů kritické infrastruktury.

Hranická propast leží v Hranickém krasu v Olomouckém kraji. Hloubka suché části propasti je 69,5 metru. Na dně se nachází Hranické jezírko, které kryje zatopenou část propasti, jejíž hloubka dosud nebyla plně změřena. V srpnu 2022 se podařilo dosáhnout rekordní hloubky 450 metrů pod hladinou, nicméně ani tehdy nebylo dosaženo dna. Hranická propast je nejhlubší zatopenou sladkovodní jeskyní na světě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

28.5.2023 07:53
Hranická propast je něco zcela neskutečného. Jestli je fakt hluboká přes kilometr, bude to nejhubší propast světa. Její vznik je velmi zajímavý, na Wikipedii jsem o něm nenašel ani zmínku. Ale podvodní droun dlouhý 1.2 metru nevím nevím, nemohli ho udělat menší?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

28.5.2023 15:59 Reaguje na Pavel Hanzl
a co tak použít pro řízení a navádění mikroponorky tu umělou inteligenci ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2023 15:05 Reaguje na radim buffalo tobias
To bude až další pokus.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist