https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-neprokazala-ze-by-kour-z-okk-koksoven-zvysoval-imise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie neprokázala, že by kouř z OKK Koksoven zvyšoval imise

20.8.2019 13:36 | OSTRAVA (ČTK)
OKK Koksovny jsou největším výrobcem slévárenského koksu v Evropě, ročně ho vyprodukují 700.000 tun. Zaměstnávají přes 500 lidí. Firma patří do holdingu MTX Group Petra Otavy. /Na snímku jedna z koksoven v Ostravě, Svoboda.
OKK Koksovny jsou největším výrobcem slévárenského koksu v Evropě, ročně ho vyprodukují 700.000 tun. Zaměstnávají přes 500 lidí. Firma patří do holdingu MTX Group Petra Otavy. /Na snímku jedna z koksoven v Ostravě, Svoboda.
Foto | Petr Štefek / Wikimedia Commons
Nepodařilo se prokázat, že by mimořádné události v podniku OKK Koksovny měly vliv na zvýšení imisí škodlivých látek v Ostravě-Přívoze, kde se koksovna nachází. Z dlouhodobého pohledu koksovna určitý vliv na znečištění má, není to ale vliv nijak zásadní a podnik nepatří mezi nejvýraznější znečišťovatele. Vyplývá to ze studie, kterou dnes v Ostravě představili novinářům zástupci firmy a společnosti E-expert, která ve spolupráci se státním Zdravotním ústavem v Ostravě vlivy vyhodnocovala. Zadavatelem studie byla firma OKK Koksovny.
 

Lidé z okolí koksovny v posledních letech několikrát upozorňovali na hustý dým unikající v areálu podniku. Moravskoslezský kraj kvůli tomu letos firmě zpřísnil podmínky provozu, nová opatření spočívají hlavně v přísnější kontrole a monitorování provozu. Firma ale uvádí, že všechny limity i podmínky plní, ani podle kraje podnik nepatří mezi největší znečišťovatele.

Studie se zabývala 13 takzvanými nestandardními stavy z let 2017 a 2018. Podnik tak označuje situace, kdy závada na technologii nebo například porucha dodávky proudu způsobí výpadek, kvůli kterému není odsáván z baterií koksárenský plyn a jsou vidět výrony černého kouře. Než se technologie znovu zapne, trvá to podle firmy většinou okolo pěti minut, maximálně čtvrt hodiny. Výrobní ředitel Mojmír Trojek řekl, že většinou jde o poruchy na strojním zařízení. Letos tato situace nastala zatím jednou kvůli výpadku proudu.

Odborný konzultant společnosti E-expert Vladimír Lollek řekl, že ve studii použili minutová data z nejbližší monitorovací stanice Českého hydrometeorologického ústavu. V sedmi případech foukal vítr od koksovny ke stanici, přičemž jen dvakrát koncentrace imisí stouply. "V pěti případech se to neprokázalo. To znamená, nejde jednoznačně říct, že vždy, když dojde na koksovně k nějakému problému, tak se to projeví i v imisích," řekl Lollek. Někdy podle něj dokonce koncentrace paradoxně klesly.

"Mezi rozhodující znečišťovatele OKK Koksovny nepatří," řekl Miroslav Stanovský, který má v OKK na starosti životní prostředí. V Přívoze jsou zvýšené například koncentrace benzo(a)pyrenu. "Lokální topeniště se podílejí na obsahu benzo(a)pyrenu v ovzduší 96 procenty, průmysl cca třemi procenty a doprava cca jedním procentem. Podílejí se na tom také přeshraniční emise z Polska," řekl Stanovský.

Jednatel společnosti Dustee Technologies, která se zabývá kvalitou ovzduší, Nikola Carić řekl, že úniky z koksovny jsou špatně monitorovatelné a koksovna už z principu nemůže být bezemisním zdrojem. "Máme v plánu v blízkosti koksárny umístit svoje vlastní zařízení a mít ta data online a veřejně. Bude tam online kamera, takže to každý bude moci vidět. Bude zajímavé, jaké budou výsledky v porovnání s tím, co naměří oni," řekl Carić.

OKK loni vypustily do ovzduší zhruba 30 tun prachu. Ekonomický ředitel Pavel Woznica řekl, že firma za posledních deset let investovala do ekologických opatření přes 3,2 miliardy korun. "V posledních letech nejvýznamnější byla investice do odprášení jemné a hrubé třídírny koksu a do odprášení uhelné služby. Díky těmto dvěma investicím jsme snížili emise tuhých znečišťujících látek na polovinu," řekl Woznica.

Firma podle něj používá nejlepší dostupné technologie. "Některé opravy jsme urychlili. Dochází k častější kontrole jednotlivých zařízení díky posílené prevenci a mělo by to vést k tomu, že ty nestandardní stavy budou eliminovány na minimum. Pořád jsme těžký provoz, je tady řada technologií, u kterých může dojít k nějakému výpadku, poruše, takže může se stát, že k nějaké epizodě dojde, ale naším cílem je, aby k tomu docházelo minimálně," řekl Woznica.

OKK Koksovny jsou největším výrobcem slévárenského koksu v Evropě, ročně ho vyprodukují 700.000 tun. Zaměstnávají přes 500 lidí. Firma patří do holdingu MTX Group Petra Otavy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist