https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-zmeny-klimatu-zpusobi-ze-se-na-jizni-morave-bude-darit-cervenemu-vinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Změny klimatu způsobí, že se na jižní Moravě bude dařit červenému vínu

9.10.2023 18:35 | BRNO (ČTK)
Hroznové víno
Hroznové víno
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Změny klimatu povedou k tomu, že na jižní Moravě bude možné pěstovat odrůdy vinné révy typické pro výrobu červeného vína. V současnosti je pro region typické bílé víno, které v ČR podle dřívějších průzkumů preferují přes tři čtvrtiny konzumentů. Vyplývá to z výzkumu, o kterém informovala Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické v Praze. Spolupracovala na něm také Česká zemědělská univerzita (ČZU) a Ústav výzkumu globální změny Akademie věd ČR.
 

Výzkumníci uvedli, že za posledních 60 let vzrostla průměrná teplota na Moravě o 1,5 stupně Celsia a podle předpovědí odborníků bude oteplování pokračovat. V ČR se to bude podle nich projevovat hlavně v letních měsících delšími vlnami veder beze srážek.

Vědci poukázali na to, že přestože vinaři jsou se současnou klimatickou situací spokojenější, změna klimatu se sebou nese i negativní projevy. A to například v podobě prudkých dešťů, které přerušují dlouhé vlny sucha, což neprospívá pro Moravu typickému bílému vínu. Intenzivní deště vedou k většímu riziku plísňových onemocnění. Málo srážek v době růstu vede zase k nedostatku dusíku v půdě, což vínu zabraňuje správně fermentovat a získat kvalitní aroma, uvádí studie.

"Pole všech modelů a prognóz vychází, že jižní Morava, která je typicky jednou z nejteplejších oblastí v republice, bude s dalším růstem teplot také nejvhodnějším regionem pro pěstování červeného vína, spíš než toho bílého, jak je tomu nyní a pro co je nejvíce známá," uvedla první proděkanka Provozně ekonomické fakulty ČZU Lucie Severová, která vedla výzkumný tým. Výsledky studie otiskl vědecký časopis Heliyon z nakladatelství Elsevier.

Vědci dále uvedli, že změny klimatu mohou vést proto k tomu, že čeští vinaři nemusí hypoteticky být v budoucnu schopní pokrýt domácí poptávku po bílém víně v takové míře jako doposud. Připomněli také, že v ČR se vypije většina domácí produkce i navzdory vyšší ceně. Řešením může být zakládání nových vinic v místech, kde se bude odrůdám vhodným pro bílé víno dařit lépe.

"I pokud se bude produkce českého vína zvyšovat, tak lze celkem s jistotou předpokládat, že půjde na odbyt, protože poptávka po něm dnes výrazně převyšuje nabídku," řekl spoluautor studie Roman Svoboda z ČZU.

Studie uvedla, že například ve střední Moravě by podle několika klimatických modelů mohly již v následujících desetiletích být ideální podmínky pro pěstování pěti odrůd révy vhodných pro produkci bílého vína. Z modelů vyplývá, že růst teploty o dva stupně Celsia by mohl také postupně vytvořit ideální podmínky pro pěstování Merlotu typického pro produkci červeného vína v Českém středohoří.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

10.10.2023 12:52
Já bych místo zakládání nových vinic uvítal zakládání nových lesů. To by mělo skutečný prospěch a pro všechny. Takto mi to tak trochu připomíná zakládání nových plantáží palmového oleje.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist