https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-zraloci-patri-ve-stredozemnim-mori-k-castym-ulovkum-navzdory-ochrane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Žraloci patří ve Středozemním moři k častým úlovkům navzdory ochraně

12.8.2022 12:13 | PAŘÍŽ (ČTK)
Až 90 procent světové rybářské flotily však tvoří malé lodě, které je loví omylem. Jedním z vysvětlení může být možnost, že tyto druhy dávají přednost pobřežním vodám, kde většina drobných rybářů loví raději.
Až 90 procent světové rybářské flotily však tvoří malé lodě, které je loví omylem. Jedním z vysvětlení může být možnost, že tyto druhy dávají přednost pobřežním vodám, kde většina drobných rybářů loví raději.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Mark Conlin/NMFS / Wikimeda Commons
Drobní rybáři ve Středozemním moři častěji chytají rejnoky a žraloky v chráněných oblastech než v místech, která nepodléhají žádným speciálním opatřením. Tyto druhy přitom patří mezi nejvíce ohrožené nadměrným rybolovem. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na studii, která upozorňuje na dopady malých rybářských lodí.
 

Přestože jsou často náhodně chyceni do sítí lodí, které loví jiné ryby, poptávka po jejich mase a ploutvích vedla od roku 1970 k úbytku žraloků a rejnoků v oceánech odhadem o 71 procent.

Desítky zemí zakázaly rybolov ohrožených druhů žraloků a rejnoků ve velkém měřítku. Až 90 procent světové rybářské flotily však tvoří malé lodě, které je loví omylem.

Italští vědci chtěli získat lepší představu o stavu těchto druhů v částečně chráněných oblastech Středozemního moře, které povolují rybolov s omezeními. Za tímto účelem výzkumný tým fotografoval úlovky lodí, které připlouvaly do přístavů, a vytvořil databázi mapující činnost drobných rybářů na 11 místech ve Francii, Itálii, Španělsku, Chorvatsku, Slovinsku a Řecku.

Tým pak pomocí statistických modelů prokázal, že úlovky ohrožených druhů byly vyšší v částečně chráněných oblastech (517 exemplářů) než v oblastech bez těchto opatření (358). Rybáři ulovili 24 druhů žraloků a rejnoků, kterým hrozí vyhynutí. Při vážení byla hmotnost žraloků a rejnoků ulovených v částečně chráněných oblastech dvakrát vyšší.

Jedním z vysvětlení může být možnost, že tyto druhy dávají přednost pobřežním vodám, kde většina drobných rybářů loví raději.

"Většina lidí se domnívá, že dopad na biologickou rozmanitost mají velká rybářská plavidla, což je pravda," připustil spoluautor studie Antonio Di Franco ze Sicilského mořského centra. Vědci podle něj ale zdaleka tolik neví o dopadech rybolovu, který provozují jednotlivci. "Neznáme činnost drobných rybářů, nevíme, kolik sítí skutečně používají a kde loví," uvedl.

Více než 100 zemí se zavázalo, že do roku 2030 celosvětově zvýší na 30 procent podíl chráněných oblastí v oceánech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist