https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-zrychleni-stavby-oze-muze-navysit-prijmy-v-cr-o-stovky-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Zrychlení stavby OZE může navýšit příjmy v ČR o stovky miliard korun

9.6.2023 00:51 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zrychlení výstavby obnovitelných zdrojů energie (OZE) může podle studie poradenské společnosti Deloitte do roku 2030 zavýšit příjmy domácností a veřejných rozpočtů o stovky miliard korun. Studie také počítá s růstem výroby v průmyslu, růstem HDP a vytvořením přes 34 000 pracovních míst. Česko podle Svazu moderní energetiky, pro nějž byla studie zpracována, může za evropské peníze postavit stovky velkých elektráren, musí však zjednodušit povolovací procesy.
 
Podíl OZE na výrobě elektřiny v ČR předloni činil podle dat Eurostatu 15 procent. V EU, kde je průměr kolem 38 procent, to bylo třetí nejnižší číslo.

"Akcelerace výstavby obnovitelných zdrojů by přinesla České republice významné benefity. Během příštích sedmi let bychom navýšili HDP o 4,7 procenta a příjmy centrální vlády o 4,1 procenta. Stoupnou i příjmy obecních rozpočtů, protože právě v regionech se budou fotovoltaické a větrné elektrárny budovat. Během výstavby by navíc vzniklo dalších 34.000 nových pracovních míst," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Podle studie by výnosy z každé investované koruny mohly stoupnout až několikanásobně. Konkrétně příjmy domácností by se v příštích sedmi letech měly zvednout o 145 miliard korun a příjmy veřejných rozpočtů o 119 miliard korun. Výroba v tuzemském průmyslu by podle studie stoupla o 721 miliard korun.

Marek v této souvislosti připomněl, že investice firem ve světě jsou už často vázány na plnění cílů udržitelnosti, což podle něj zvýrazňuje význam dostupnosti bezemisní energie. To je podle něj pro tuzemské firmy, které jsou často součástí globálních dodavatelských řetězců, klíčové.

Hlavním zdrojem pro financování výstavby OZE jsou evropské fondy a Modernizační fond. Česko podle Deloitte může za evropské peníze do roku 2030 postavit elektrárny s výkonem přes 17 gigawattů (GW), další pak ještě krátce po dočerpání peněz z fondů. Svaz moderní energetiky v této souvislosti upozornil na to, že stát by měl pro maximální využití zjednodušit povolovací procesy, protože později už nemusí být tyto finance k dispozici.

"Uhelná energetika v Česku končí. Elektřina z uhelných elektráren je neekologická a bude brzy velmi drahá. Česko musí tyto zdroje energie rychle nahradit, ve výstavbě obnovitelných zdrojů jsme ale bohužel zaspali a zaostáváme za všemi svými sousedy, včetně Polska, Slovenska a Maďarska," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Upozornil na to, že vláda kvůli tomu chystá změny, například Modernizační fond by se měl rozšířit o další oblasti. "Dosud jsme schválili podporu pro fotovoltaické elektrárny o výkonu dva gigawatty, které jsou schopny vyrobit elektřinu pro 750.000 domácností. Musíme ale jít dál. Je třeba zrychlit a odbyrokratizovat povolovací procesy, jinak nám v budoucnu hrozí nedostatek levné čisté elektřiny," dodal ministr.

Podle svazu je zásadní bariérou při výstavbě hlavně nejednotnost podmínek pro povolení staveb. Příprava a stavba větrných elektráren tak podle svazu nyní trvá deset a více let, u velkých solárních elektráren pak přes pět let.

Po zjednodušení povolování volá i Svaz měst a obcí ČR, který chce být součástí řešení. Podle předsedy komise svazu pro životní prostředí a energetiku Dana Jiránka by mohla být rychlejší výstavba impulzem pro rozvoj venkova a směřování investic do něj. "Je to zároveň i šance pro města, obce a celé regiony, které mohou díky inovativním energetickým projektům posilovat svou lokální ekonomiku, zaměstnanost a energetickou soběstačnost," uvedl Jiránek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mara polasek

mara polasek

9.6.2023 07:43
Svazu moderní energetiky, pro nějž byla studie zpracována ..... to mi staci. dekuji
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

9.6.2023 17:06
tuhle informaci už máme 10 let. Jenže pořád tak nějak spíme. Lex OZE 2 (komunitní energetika) v nedohlednu, tedy možná účinnost od 1.7. 2024, pokud se to tedy stihne v Parlamentu schválit do konce roku, ale zatím to nedošlo ani do Sněmovny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.6.2023 17:56 Reaguje na Katka Pazderů
ČR je paralyzována babišistánem, třeba v rozvoji energetiky téměř totálně a dnes čistě destruktivní opozice dělá vládě z toho peklo (slova Andreje Babiše), takže nemůžeme očekávat vůbec žádné zlepšení.
V demokracie je naprosto nutné, aby i opozice pracovala v zájmu státu, ovšem tahle je zcela destruktiví a nic jiného, než propad ani nenabízí. Vůbec to dobře nevidím.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

10.6.2023 10:12 Reaguje na Pavel Hanzl
To o pekle vyřknul Havlíček, ale to by se vám zase nehodilo. Opozice maká ve prospěch státu, smůla je v tom, že tím zůstává opozicí proti Fialkově břídilům. Až se to zase otočí, tak si na spolupráci vzpomeňte
Už máte na střeše cosi od Maliny a i se zálohou ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2023 17:11 Reaguje na Petr Pekařík
Já to slyšel od Andreje, ale to je fuk. Zkuste to "makání ve prospěch státu" nějak přiblížit, já zatím zaznamenal POUZE obstrukce, hyenizace a blokovýní úplně všeho, co by státu pomohlo.
Proč teda nenavrhne opozice vlasní postup, jak se vysmeknout z dluové pasti?
Já zanamenal jen návrh odborů, který je naprosto komický, je založen pouze na brutálním zvyšovnání daní především pro pracující a znovuzavedení parazitních daní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2023 17:13 Reaguje na Petr Pekařík
Od Maliny mám jen celkem solidní nabídku, ovšem tušil jsem už tehdy podraz.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

10.6.2023 19:43 Reaguje na Katka Pazderů
Sojdruzko Pazderno, jak se tou komunalitni energetikou budou komunalitne vyrabet kovy, stavebni materialy a co bude pohánět komunální zemědělství a průmysl????
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

9.7.2023 15:57 Reaguje na Daniel Višňovský
To už před léty vyzkoumali v Číně při "Velkém skoku" Mao Ce Tunga.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

9.7.2023 16:00 Reaguje na Daniel Višňovský
No a vůbec - co budeme potřebovat - ocel, jiné kovy, ropu plyn - áá´- ty jsou vlastně "fujky, fujky" - cement a jiné suroviny náročné na energii, bez nichž ale není možná civilizace na kterou jsme zvyklí - to si přece dovezeme!
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.6.2023 19:12
Když budu vyrábět elektrickou energii draze a neefektivně, zvýší to příjmy ... ... ... ? ? ?

Jo, svým způsobem máte pravdu - protože v tom průšvihu, co nastane, bude taková inflace, že milion budou drobné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2023 08:45 Reaguje na Viktor Šedivý
V jakém průšvihu? Fakt si myslíte, že nás obsadí Rusko, jak nám stále slibuje?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

20.7.2023 10:26 Reaguje na Viktor Šedivý
Když nám dá EU na OZE bilion, klidně můžeme o pár set miliard zbohatnout.

Tato úvaha ale padá, pokud si uvědomíme, že i my musíme peníze do EU odvádět. Pak se to perpetuum mobile na peníze zasekne.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

9.7.2023 15:55
Čemu, komu, věříte více?

https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vladimir-wagner-mame-opravdu-stavet-velke-fotovoltaicke-a-vetrne-elektrarny
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist