https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/suchem-suzovane-polsko-hleda-zpusob-jak-mu-celit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Suchem sužované Polsko hledá způsob, jak mu čelit

1.1.2020 00:30 (ČTK)
Polsko za poslední dva roky zažilo sucho, kvůli němuž klesly výnosy z polí a lidem vyschly vodovodní kohoutky. / Ilustrační foto
Polsko za poslední dva roky zažilo sucho, kvůli němuž klesly výnosy z polí a lidem vyschly vodovodní kohoutky. / Ilustrační foto
Foto | chengge / Pixabay
Polsko za poslední dva roky zažilo sucho, kvůli němuž klesly výnosy z polí a lidem vyschly vodovodní kohoutky. Nyní země hledá způsoby, jak situaci čelit ještě před tím, než podle odborníků opravdu pocítí změny klimatu a vše se dál zhorší, napsala agentura Reuters.
 

"Jde o první ucelený plán, jak působit proti následkům sucha v Polsku," řekl o strategii pro roky 2021 až 2027 Daniel Kociolek, mluvčí státní agentury Wody Polskie, která vznikla loni s cílem dohlížet na vodní zdroje. Strategie uvádí, jak zlepšit dostupnost vody prostřednictvím osvětových kampaní a investic, včetně stavby tří desítek nových vodních nádrží.

Podle vlády ve Varšavě je Polsko jednou z evropských zemí, které nejvíce zasahuje úbytek vody. Má za sebou dva roky sucha, které vedly ke snížení úrody i k tomu, že některá města zůstala bez vody.

Krzysztof Kubiak, chovatel dobytka ze Sochaczewa nedaleko Varšavy, říká, že bez zásob obilí a sena z předešlých let by neměl dostatek krmiva pro svých 58 dojnic. "Pokud nebude dostatek srážek ani příští rok, pocítím dopady (sucha) mnohem silněji," stýská si tento 47letý zemědělec, který kvůli vysokým nákladům pozemky, na nichž hospodaří, nezavlažuje.

Na celém světě se voda kvůli rostoucí populaci, zvyšujícímu se podílu lidí žijících ve městech, ekonomickému růstu a změnám klimatu stále nebezpečněji stává nedostatkovým zbožím. Na zemědělství připadá 70 procent spotřeby vody. Do roku 2040 může její nedostatek ohrozit až 40 procent uměle zavlažovaných plodin a třetinu těch, které jsou odkázány na vláhu z monzunů, upozorňuje World Resources Institute (Ústav pro výzkum vodních zdrojů) sídlící ve Spojených státech.

Polsko patří mezi nejvíce zemědělské země v Evropské unii, v 1,4 milionu hospodářství pracuje podle statistik unie každý desátý obyvatel tohoto státu se 38 miliony lidí.

Ale výstavba nových velkých nádrží může situaci ještě zhoršit. "Řeky mají velký, přirozený potenciál zadržovat vodu. Pokud začneme stavět velké nádrže a zásobníky, bude třeba regulovat průtok řek," vysvětluje Zbigniew Karaczun z katedry ochrany životního prostředí na varšavské Vysoké zemědělské škole. "Takto z nich ubude ještě více vody než dříve a problém jejího nedostatku se prohloubí," tvrdí.

Podle agentury Wody Polskie letos sucho zasáhlo 14 ze 16 vojvodství, nedostatek srážek panoval i loni v létě. Problém lidé v některých oblastech Polska pocítili na vlastní kůži. V částech Skierniewic, což je asi 49tisícové město na jihozápad od Varšavy, a středopolských Sulmierzyc, voda jednoduše došla. Podle úřadů měli obyvatelé asi 300 obcí problém s nízkým tlakem ve vodovodním potrubí. V souvislosti se změnou klimatu mohou být vyhlídky Polska do budoucna ještě pochmurnější. Období sucha bude podle vědců přibývat a území, které zasáhne, bude ještě rozsáhlejší.

Podle agentury Wody Polskie a nejvyššího kontrolního úřadu každý obyvatel Polska spotřebuje za rok v průměru 1600 metrů krychlových vody. Hydrologové hovoří o tom, že určitá země čelí nedostatku vody, pokud její přísun klesne pod hranici 1000 metrů kubických ročně v přepočtu na jednoho člověka.

Wiktor Kotowski, biolog z Varšavské univerzity se specializací na ekologii rostlin a ochranu přírody, upozorňuje, že hlavním problémem je špatné hospodaření. Polsko by na tom podle něho mohlo být o mnoho lépe, kdyby si udrželo mokřady a neproměňovalo je na zemědělskou půdu, nebo kdyby uměle nenarovnávalo koryta řek, aby urychlilo jejich tok. Po takových změnách už krajina sama vodu nezadrží. Vládní plány pro boj se suchem také zahrnují hluboké vrty pro zavlažování, což může dále ztenčit zdroje vody, říká Kotowski. Zemědělci by podle něho měli dostávat dotace na to, aby začali pěstovat takové plodiny, které snášejí sucho a odolávají mu.

Chovatel Kubiak si myslí, že úřady by se měly zaměřit na vytváření zásob vody. Na jaře tající sníh a led odtéká do řek a tato voda by se měla zachytávat, myslí si. "Ale žádný zemědělec nebude mít tolik peněz, aby si vytvořil takový zásobovací a zavlažovací systém," podotýká.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

2.1.2020 13:27
Ale ale copak, i Poláci mají problém se suchem, a že na rozdíl do nás je tam těch malých lánů podstatně méně, co vy na to všichni moudří? Jinak rada pana biologa, aby pěstovali plodiny odolné suchu a vázat na to dotace- typický příklad neznalosti a kabinetní vědy. To by tyto plodiny nejdříve musel někdo chtít a zaplatit je, což už je nad síly chápání podobných radilů.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.1.2020 15:42
Nevím jestli jste v Polsku někdy byl ,věčná rovina a zejména písčité podloží. Poláci si krajinu předělali po svém, zejména se zbavili 85% mokřadů a ještě donedávna prováděli regulace vodních toků podle hesla, že přímka ostudu nedělá.
Výsledek - silný pokles spodních vod a absolutní úbytek vody v krajině. Bez ohledu na to, jak jsou velké zemědělské plochy.
V květnu 2019 u nich proběhla zajímavá konference "Povodně a sucho" .
Výsledkem byl konsensus zúčastněných, že musí dojít k zásadnímu přehodnocení péče o krajinu-
- nový přístup se musí opírat o spolupráci s přírodou, ne proti ní. O protipovodňové ochraně a prevenci sucha se nemůže mluvit samostatně. S vodními toky , řekami a půdou se musí zacházet nejen jako s přijímači odpadních vod, chladiči pro elektrárny nebo vodními cestami, ale jako plnohodnotnými ekosystémy.
Jestli máte chuť ,podívejte se na příspěvek "Problem suszy z perspektywy ekologii ekosystemów ", dostupný zde: http://zielonasiec.pl/konferencja/files/Wiktor%20Kotowski%20UW%20-%20Wroclaw%202019.pdf
Odpovědět
mr

3.1.2020 12:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jste asi veselá kopa. Cit.: " ...opírat o spolupráci s přírodou, ...". " ... se musí zacházet ... jako plnohodnotnými ekosystémy." Jak toto všechno chcete řešit ve většinově bigotním Polsku??? To se teda zase ptám já.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist