https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumperske-muzeum-predstavi-poutni-misto-vresova-studanka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šumperské muzeum představí poutní místo Vřesová studánka

31.10.2015 10:26 | ŠUMPERK (ČTK)
Šumperské muzeum otevřelo expozici věnující se historii i současnosti poutního místa Vřesová studánka v Jeseníkách. Expozice návštěvníkům představí také snahy o znovuvybudování turistické chaty a kaple, které na tomto místě stály. Výstavu doprovodí umělecká díla sochařů, malířů či architektů, kteří o obnovení místa usilují. Jejich snahu mohou na výstavě podpořit i návštěvníci peticí, na kterou již připojilo svůj podpis několik tisíc lidí. Expozice bude v Galerii mladých otevřena do poloviny ledna.
 

Součástí výstavy jsou i dochované autentické předměty z tohoto místa, architektonický projekt a model obnovy poutního místa včetně výsledků biologických studií o případném dopadu obnovy na přírodu. "Výstava se také pokusí zrekapitulovat prakticky nepřetržité snahy o obnovu tohoto magického místa, od vyhoření kaple v roce 1946 do dneška," uvedl Vojtěch Jemelka ze Spolku pro obnovu poutního místa Vřesová studánka. Cílem spolku je vrátit Jeseníkům část jejich duchovního a kulturního dědictví.

Expozici doprovodí umělecká díla některých členů spolku, především akademického sochaře Otmara Olivy a akademického malíře Jana Jemelky, i panely přibližující tvorbu ostatních členů spolku - architektů Miroslava Vochty, Františka Zajíčka, Veroniky Zahrádkové a Vojtěcha Jemelky. Během výstavy se uskuteční i křest knížky o historii Vřesové studánky od historika Drahomíra Polácha, která obsahuje obrazovou dokumentaci a historická fakta včetně nových poznatků.

Poutní místo na Vřesové studánce má dlouholetou tradici spadající až do 17. století. Kostelík zde lidem sloužil do května 1946, chátrající chata byla po neúspěšných pokusech o její rekonstrukci stržena o 42 let později. Tradici nyní připomíná pouze mohyla s dvoumetrovým železným křížem a bronzovým reliéfem Panny Marie, kterou na místě vztyčil v roce 1993 sochař Oliva s malířem Jemelkou.

Obě stavby chtějí členové spolku postavit znovu, chata by měla být postavena z původních materiálů - dřeva a kamene, doplněných skleněnými prvky. Tým nadšenců a odborníků již zahájil složitá jednání a procesy schvalování. Svou podporu záměru spolku mohou vyjádřit lidé podepsáním petice za obnovu poutního místa Vřesová studánka adresované Senátu, poslancům i na ministerstva. Podle Vojtěcha Jemelky se už podařilo nasbírat 2850 písemných podpisů a přes tisíc lidí z celé republiky se k petici přidalo elektronickou cestou. Více informací včetně vizualizace staveb lze nalézt na stránkách www.vresovastudanka.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist