https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/susenky-chce-mondelez-vyrabet-jen-z-psenice-pestovane-setrne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sušenky chce Mondelez vyrábět jen z pšenice pěstované šetrně Video

6.7.2019 00:40 | LOVOSICE (ČTK)
Všechny sušenky v Evropě chce společnost Mondelez vyrábět v roce 2022 pouze z pšenice pěstované s minimálním použitím pesticidů a umělých hnojiv. / Ilustrační foto
Všechny sušenky v Evropě chce společnost Mondelez vyrábět v roce 2022 pouze z pšenice pěstované s minimálním použitím pesticidů a umělých hnojiv. / Ilustrační foto
Všechny sušenky v Evropě chce společnost Mondelez vyrábět v roce 2022 pouze z pšenice pěstované s minimálním použitím pesticidů a umělých hnojiv. Na polích pěstitelů, kteří tuto speciální pšenici pro koncern dodávají, je část plochy ponechána jako luční pás a mez pro opylovače. Projekt nazvaný Iniciativa Harmony v květnu představila firma novinářům v Lovosicích na Litoměřicku, kde má jednu ze svých továren.
 

Základními produkty pro výrobu sušenek je kakao a pšenice. Cílem firmy je získávat tyto suroviny z přírody šetrně. "Snažíme se motivovat mlynáře a pěstitele, aby se do programu udržitelnosti zapojili. Chceme snižovat ekologickou stopu, kterou má pšenice na životním prostředí, protože se při jejím pěstováním používají morforegulátory růstu, pesticidy, hnojiva," uvedla ředitelka komunikace pro Českou republiku Gabriela Bechynská.

V roce 2022 bude podle ní koncern vyrábět sušenky v Evropě pouze z pšenice pěstované v programu Iniciativa Harmony, jehož logo spotřebitelé od září najdou na produktech firmy.

V Česku je do programu zapojeno 26 zemědělců. Petr Novák hospodaří mezi Slaným a Litoměřicemi na ploše 3600 hektarů. Pšenici má zhruba na 1200 hektarech, z toho 100 až 200 hektarů zaujímá pšenice pěstovaná v programu Iniciativa Harmony, která se hodí na výrobu sušenek. "Je to jiné osivo a jiný způsob ošetření. Tato pšenice snese menší množství dusíku, méně hnojiva. Nepoužívají se morforegulátory, které snižují růst stébla. Využít lze biologické fugicidy proti plísním," řekl Novák.

Pěstitelé zapojení do programu nechávají tři procenta ploch osetých pšenicí jako luční pásy, kde jsou medonosné květiny. Za to získávají od koncernu finanční kompenzace.

Jistá pravidla platí také pro mlynáře. "Základem je šetrněji se chovat k přírodě, stříkat jen když je to nutné. Tak se vrátí na pole život," uvedl Daniel Perner, jednatel společnosti Mlýn Perner Svijany, který byl u zrodu projektu v České republice v roce 2014. Zkušenosti dovezl z Francie, kde se s programem začalo v roce 2008. "My jsme největším dodavatelem mouk Mondelezu v Evropě vůbec. Mouka, která využívá speciální pšenici, se musí zvlášť skladovat, převážet," uvedl Perner. V Čechách se nyní z mouky Harmony vyrábí sušenky BeBe Dobré ráno a Brumík.

Výrobce cukrovinek Mondelez má v Evropě 55 továren a 28.000 zaměstnanců. V České republice je továrna v Lovosicích, v níž pracuje kolem 300 lidí, v Opavě a Mariánských Lázních. Historie továrny v Lovosicích sahá do roku 1806, kdy ji založil německý průmyslník Augustin Tschinkel.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radka Fialová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

6.7.2019 09:15
Mondelez? Není to ta firma která udělala z čokolády Toblerone paskvil, výrobu našich piškotů přesunula do nějaké podřadné továrny v zahraničí a ty teď vypadají jako neforemné a nepoživatelné cákance, naposledy zmenšili oplatky Kolonáda, ... Tak těm nevěřím ani pozdrav a pokračuji v bojkotu :-) Bohužel to spoustě lidí nevadí, sežerou co se jim podstrčí, na kvalitu nehledí a výrobci srágor vydělávají :-(
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist