https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svazy-obci-a-lesu-zasadne-nesouhlasi-s-postupem-mzp-v-otazce-np-krivoklatsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svazy obcí a lesů zásadně nesouhlasí s postupem MŽP v otázce NP Křivoklátsko Aktualizováno

25.7.2024 15:05 (ČTK)
Svazy obcí a lesů zásadně nesouhlasí s postupem ministerstva životního prostředí (MŽP) v otázce vyhlášení Národního parku (NP) Křivoklátsko. Podle nich ministerstvo obchází legislativní proces a dostatečně s nimi nekomunikuje. Vadí jim, že návrh na národní park upouští od aktivní a dlouhodobé péče o lesy a nahrazuje ji samovolným vývojem na převažující ploše území. Ministerstvo v reakci označilo tvrzení za nepravdy a důrazně se proti nim ohradilo.
 
"V tomto případě už pomyslný pohár trpělivosti obcí opravdu přetekl. Po nedostatečné komunikaci a obcházení standardního legislativního procesu jsme nuceni vyjádřit zásadní nesouhlas s postupem ministerstva," uvedl místopředseda Svazu měst a obcí ČR a starosta obce velký Osek Pavel Drahovzal. Je podle něj nepřijatelné, aby se o vyhlášení Národního parku Křivoklátsko rozhodovalo bez zohlednění názorů místních samospráv a občanů.

Podle mluvčí ministerstva Veroniky Krejčí úřad naopak celou dobu nadstandardním způsobem vše s obcemi i občany projednává a diskutuje. "Intenzivní projednávání se zastupiteli obcí probíhalo ještě před vlastním meziresortním připomínkovým řízením, ve kterém jsme se jejich požadavky snažili zapracovat," řekla v reakci ČTK. Ministerstvo si podle ní stojí za názorem, že legislativu projednává standardním způsobem a transparentně.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) novinářům na začátku července řekl, že úřad vypořádal téměř všechny připomínky, návrh na vyhlášení parku v podobě novely zákona o ochraně přírody a krajiny by se na podzim měl dostat do Sněmovny. Záměr ale naráží na odpor řady starostů. Ministerstvo odůvodňuje záměr ochranou části Křivoklátska, kde je pestrý a největší lesní komplex ve vnitrozemí ČR s velkou rozmanitostí přírody.

Již minulý týden starostové, kteří s vyhlášením parku nesouhlasí, vyjádřili nesouhlas s tím, že se schůzky k vypořádání připomínek mají zúčastnit jen zástupci ministerstva pro místní rozvoj, Svazu měst a obcí a Svazu místních samospráv. Jednání bylo podle nich též svoláno "ze dne na den", poté bylo ale zrušeno, což pobouřilo svazy. Krejčí v té době ČTK sdělila, že ministerstvo žádné jednání nesvolalo a že se plánuje se svazy sejít v blízké době. MŽP by pak mělo představit všechna vypořádání připomínek.

Obce ve svém vyjádření uvádí, že vnímají legislativní řízení k návrhu vyhlášení NP Křivoklátsko jako chaotické a netransparentní. Vedení ministerstva označují za povrchní, nadřazené a procesů neznalé, dokazuje to podle nich nedostatečná časová lhůta pro vyjádření se k vypořádání připomínek a jejich faktická ignorace stejně jako způsob svolávání oddělených jednání k vypořádání.

Nesouhlas s postupem ministerstva zaslal Svazek obcí Křivoklátska s dalšími nejen dotčenými obcemi, Svazem měst a obcí ČR, Sdružením místních samospráv ČR, Sdružením vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR či Lesnicko-dřevařskou komorou ČR.

Podle návrhu má zamýšlený Národní park Křivoklátsko zabírat 116 kilometrů čtverečních, tedy 16 procent současné chráněné krajinné oblasti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

25.7.2024 16:07
"Ministerstvo odůvodňuje záměr ochranou části Křivoklátska, kde je pestrý a největší lesní komplex ve vnitrozemí ČR s velkou rozmanitostí přírody." S tím lze než souhlasit. Ale že návrh na národní park upouští od aktivní a dlouhodobé péče o lesy a nahrazuje ji samovolným vývojem na převažující ploše území je skutečně špatně, neboť území tj. pestrý komplex, vzniklo právě rozumnou staletou (tisíciletou) péčí lidí, nikoli samovolně.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.7.2024 16:20 Reaguje na Slavomil Vinkler
To je sice pravda a můžeme si to opakovat nojstále, konečné slovo bude mít zřejmě ministerstvo (a vláda).
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.7.2024 19:14 Reaguje na Karel Zvářal
No já vím, ale nejdůležitější jsou ti, co realizují plán péče a pak ti chytrolíni aktivisté co se přivazují. A na obou stranách už trochu svítá, že metody z kanady nejsou až tak moc fajne tady.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.7.2024 07:39 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.7.2024 08:03 Reaguje na Karel Zvářal
Pravda to je jen částěčně, protože pan Vinkler nechápe smysl bezzásahovosti, který jsem mu popsal v jiné zprávě.
Dle mého by každá CHKO, která zárověň neobepíná NP měla mít 10% bezzásahu.

Lesy tu nejsou jen od toho, aby nám zlepšovali ekonomickou autu nad vlastním pupkem ale i biologii a rozmanotast druhů, které žijí v lese a to jde hlavně bezzásahu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.7.2024 08:20 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Už jsem několikrát zdůrazňoval a to i Vám!!!. Jestliže lesy (a i ostatní chzráněné plochy) mají tu svoji pestrou biodiverzitu proto, že byly udržovány péčí lidí, je třeba v v této péči pokračovat i v NP a CHKO.
Blábolit o 10% nebo o ekonomice znamená, že vůbec nechápete důvod péče, která je o udržení stávající diverzity. Snaha pouze po zisku stejně jako bezzásahovost tuto diverzitu ničí. A protože důvody vzniku mohou být velice různé mohou být různé i metody péče. A někde dokonce i ta bezzásahovost (s ohledem na historii vzniku,jako třeba Boubín) se hodí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.7.2024 08:24 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ale Křivoklátsko stejně jako třeba Soutok, nebo Poodří není prales Boubín, nýbrž výsledek péče hajných Králů či Šlechticů.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

26.7.2024 09:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
1* !!!!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.7.2024 10:10 Reaguje na Slavomil Vinkler
a proč by nemohl? my si pořád myslíme, že prales musí být "Boubín".
Prales je společenství starých stromů a je jedno, jestli jsou zalité vodou nebo stojí na svahu. Nechávají se přirozené degradaci.

Jak je vidět, tak mnoho lidí les bere akorát jako dojnici které které není třeba nic nevracet, zkrátka jen natahovat ruce a šrajtofle.
Narativ toho, že les je také něco více se zkrátka někomu nehodí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.7.2024 10:51 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jestli máte obavy, že by někde měl být nějaký " Boubín" tak my dva jej určitě neuvidíme. Les není Ferrari co zrychluje za 3.8 vteřin na stovku.
Odpovědět
Pe

Petr

26.7.2024 16:42 Reaguje na Slavomil Vinkler
To je zvláštní, v přírodních lesích a pralesích je ta biodiverzita taky, ač by tam podle vás být snad ani neměla, když tam o to nikdo nepečuje! A dokonce v mnoha pralesích je biodiverzita suverénně největší. Není vám to divné?
Evidentně nehodláte připustit, že biodiverzita není lidský výtvor, ani výsledek lidské činnosti (nebo jak vy říkáte péče). Byla tu dávno před člověkem a je tu s ním stále. Ano, někde ji člověk zvyšuje, ve většině případů, kdy do toho strká svoje nenechavé ruce, ji ale ničí a deformuje - Ano, deformuje. Že je někde v člověkem vytvořených místech vyšší ještě neznamená, že je to tak správně. Pozná se to snadno - podle toho co se stane, když člověk ta místa přestane udržovat po svém. Pokud ten systém funguje normálně dál, je vše v pořádku. Pokud se zhroutí, bylo to špatné a jen uměle udržované při životě. Tomu se biodiverzita říkat nedá, to je umělý chov. A to nemá s opravdovou přírodou nic společného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist