https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svedsko-kvuli-koronaviru-zakazalo-chovatelum-mnozit-letos-norky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédsko kvůli koronaviru zakázalo chovatelům množit letos norky

29.1.2021 01:27 | STOCKHOLM (ČTK)
Ve Finsku a v Rusku se nyní vyvíjí vakcína proti covidu-19, kterou by se mohla očkovat zvířata.
Ve Finsku a v Rusku se nyní vyvíjí vakcína proti covidu-19, kterou by se mohla očkovat zvířata.
Majitelé švédských kožešinových farem nesmí letos množit norky. Cílem opatření je snížit riziko šíření koronaviru, oznámila dnes ministryně zemědělství Jennie Nilssonová. Úplně zakázat chov norků ale Švédsko na rozdíl od Dánska či Nizozemska nechce, informovala agentura DPA.
 

Majitelé kožešinových farem sice nebudou smět letos norky množit, zhruba 90.000 zvířat, která nyní ve Švédsku v zajetí žijí, ale budou moci dál chovat. Norci se běžně páří v únoru a v březnu, mláďata se pak rodí v dubnu a v květnu. V listopadu se zabíjejí kvůli kožešině.

Ve Švédsku se nákaza koronavirem u norků prokázala poprvé loni v říjnu. Podle ministryně Nilssonové panují obavy, že by se u zvířat mohl virus SARS-CoV-2 dál šířit a případně mutovat. O výši kompenzací pro chovatele se podle ní zatím nerozhodlo.

Švédsko ve vztahu k farmám s norky přijalo mírnější opatření než jeho jižní soused. Dánsko totiž v listopadu rozhodlo, že vybije všech 17 milionů norků. Objevila se u nich totiž mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi a vykazovala menší citlivost na protilátky. Od příštího roku bude chov norků v Dánsku zcela zakázán. V Nizozemsku se nebudou smět norci chovat už od 1. března.

Ve Finsku a v Rusku se nyní vyvíjí vakcína proti covidu-19, kterou by se mohla očkovat zvířata.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

29.1.2021 11:13
V článku taknějak postrádám, jak vláda odškodní ty chovatele norků. Ty jejich ztráty budou hodně velké.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.1.2021 19:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Oni jim chov komplet jako u nás nezakážou? No fuj a co Gréta?
Té to nevadí? Ona má vyšší cíle, než nějaké norky v klecích!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist