https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svedsky-trajekt-uvazly-na-melcine-v-baltskem-mori-byl-uvolnen-a-odtazen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédský trajekt uvázlý na mělčině v Baltském moři byl odtažen, z lodi uniklo palivo

1.11.2023 17:20 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Švédská pobřežní stráž dnes odtáhla trajekt Marco Polo, který koncem října uvázl na mělčině v Baltském moři, do hlubší oblasti s cílem prozkoumat poškození plavidla. Všech 75 cestujících na trajektu se po nehodě podařilo rychle evakuovat, z lodi ale uniklo palivo. Informovala o tom dnes agentura AFP.
 

Trajekt společnosti TT-line najel na mělčinu 22. října jižně od švédského města Karlshamn. Unikající nafta se následně dostala až ke švédskému pobřeží. O týden později uniklo z plavidla další palivo. Třetí, menší únik paliva byl hlášen také během dnešní záchranné akce.

"Dnes kolem 7:00 SEČ byla loď uvolněna a s pomocí dvou tažných plavidel byla pomalu odtažena do hlubších vod," řekl mluvčí švédské pobřežní stráže Valdemar Lindekrantz. "Současný plán je stabilizovat situaci zakotvením lodi v hlubších vodách, abychom mohli prohlédnout trup a zjistit rozsah poškození," dodal Lindekrantz.

Podle mluvčího bude rovněž potřeba rozhodnout, které nádrže je třeba vyprázdnit, aby mohl být trajekt odtažen do přístavu Karlshamn. "Chceme, aby se tak stalo co nejdříve, ale za příhodných podmínek," zdůraznil mluvčí.

Švédská televize SVT informovala, že palivová skvrna vyplavená na pobřeží zasáhla více než 500 ptáků. Podle pobřežní stráže se podařilo z moře odstranit kolem 50 000 litrů nafty. Švédské úřady odhadují, že vyčištění moře od palivové skvrny potrvá až rok.

Trajekt cestoval mezi jihošvédskými městy Trelleborg a Karlshamn. V pátek dostali dva členové posádky trajektu pokutu za nedbalost, protože nepodnikli nutné kroky k určení polohy lodi a zabránění kolizi, uvedla švédská prokuratura.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist