https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svet-prohrava-boj-s-casem-pri-plneni-klimatickych-cilu-rika-predseda-cop28
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svět prohrává boj s časem při plnění klimatických cílů, říká předseda COP28

6.9.2023 01:14 | NAIROBI (ČTK)
Zatímco Afrika často trpí vážnými dopady změn klimatu, jako jsou záplavy či dlouhodobá sucha, podle průzkumů dostává jen 12 procent financí, které potřebuje, aby se s nimi mohla vypořádat.
Zatímco Afrika často trpí vážnými dopady změn klimatu, jako jsou záplavy či dlouhodobá sucha, podle průzkumů dostává jen 12 procent financí, které potřebuje, aby se s nimi mohla vypořádat.
Svět prohrává boj s časem při plnění svých klimatických cílů, řekl předseda nadcházející konference OSN o změnách klimatu COP28 na nynějším prvním africkém klimatickém summitu v Keni. Současně přislíbil investici 4,5 miliardy dolarů (přes sto miliard Kč) od Spojených arabských emirátů na rozvoj zelené energie v Africe. Informovala o tom agentura Reuters. Hlavy afrických států v keňském hlavním městě včera jednali zejména o tom, jak sehnat peníze na ekologickou agendu kontinentu.
 

Sultán Džábir bude předsedat 28. klimatickému summitu OSN, který se bude konat od 30. listopadu v Dubaji. Jeho chmurné hodnocení přichází jen tři dny předtím, než OSN zveřejní první zprávu o "globální inventarizaci". Ta vyhodnotí, jak si státy, které ratifikovaly Pařížskou dohodu, vedou při plnění cílů v boji proti změnám klimatu.

"Nemáme výsledky, které potřebujeme, v době, kdy je potřebujeme," řekl delegátům afrického summitu Džábir, který je zároveň šéfem státní ropné společnosti Spojených arabských emirátů ADNOC. Třídenní summit, který začal v pondělí v Nairobi, se soustředí zejména na mobilizaci finančních prostředků, které by Africe pomohly reagovat na změny klimatu.

Zatímco Afrika často trpí vážnými dopady změn klimatu, jako jsou záplavy či dlouhodobá sucha, podle průzkumů dostává jen 12 procent financí, které potřebuje, aby se s nimi mohla vypořádat.

V pondělí byly na summitu v Keni oznámeny investice za stovky milionů dolarů na projekty pro udržitelný rozvoj. Včera Džábir oznámil, že Spojené arabské emiráty přislíbily 4,5 miliardy dolarů na rozvoj afrických čistých zdrojů energie o výkonu 15 gigawattů do roku 2030. V současné době má Afrika instalovanou kapacitu z obnovitelných zdrojů o celkovém výkonu zhruba 60 gigawattů.

Afričtí představitelé tyto investice vítají, ale říkají, že pro naplnění finančních potřeb kontinentu bude zapotřebí transformovat celou globální architekturu financování změn klimatu.

Konkrétně chtějí africké země na konferenci COP28 usilovat o rozšíření zvláštních práv čerpání (SRD), které by uvolnilo 500 miliard dolarů na boj proti změnám klimatu.

Prezident Africké rozvojové banky Akinwumi Adesina také vyzval, aby se do ekonomického výkonu afrických zemí započítávalo jejich přírodní bohatství, zejména deštné pralesy pohlcující uhlíkové plyny. To by pak podle něj snížilo poměr dluhu k HDP jednotlivých zemí, a poskytlo tak více prostoru pro poskytování půjček na jejich rozvoj.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

6.9.2023 04:44
Afričani jsou marný, není rok, aby na kontinentu nebyl převrat, jestliže něco chtějí, nejdříve ať předvedou, že jsou toho hodni. Na druhou stranu ať si nemyslí, že jsme chodící kasičky jejich žalozpěvů.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.9.2023 06:00
Pamatuji doznívající dekolonizaci Afriky a desítky programů zastřešených OSN i programy mezi tehdy soutěžícími tábory kapitalismu (USA) a socialismu (SSSR) , o to , kdo Afriku získá do své sféry vlivu.
Tekly tam velké finanční řeky , včetně přímé materiálové pomoci.

Vše marné , skončilo to v kapsách diktátorů a vládnoucích klanů, nikoho nebavilo chodit pracovat , všichni čekali na létající pečené holuby z USA a Evropy.
Pak skončily i dvě poslední země Rhodésie a JAR , které do té doby prosperovaly díky "pořádku na poracovišti".

V čem Afrika vyniká je nejstrměji rostoucí populace na světě , počtu vojenských převratů v zemi a exodu obyvatelstva na jiné kontinenty. Pochopitelně , že v důsledku klimatických změn.

Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.9.2023 06:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

6.9.2023 07:46
A není problém ten, že klimatické cíle plní jen malá část světa a ostatní o tom jenom mluví na konferencích?
Odpovědět
pk

pepa knotek

6.9.2023 08:34
Je tomu cca 4 tis. let zpátky, co se zhroutila do té doby prosperující egyptská civilizace. Došlo k tomu po několika desetiletích sucha, které oblast postihlo. Sodovkovej plyn to nezpůsobil, auta tenkrát nejezdila, uhlí se taky moc nespálilo, plynem se ještě netopilo a přesto si klima udělalo co chtělo a bude to tak i nadále, bez ohledu na to kolik peněz klimaalarmisté vysosají z veřejných rozpočtů na svou činnost.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.9.2023 09:14 Reaguje na pepa knotek
Zkuste si, prosím, neplést změny lokálního a globálního klimatu. To je základ pochopení problému.

Samozřejmě, řešit CO2 sosáním veřejných rozpočtů je zrůdnost, která ovšem úzké vlivné skupině vyhovuje.
Odpovědět
pk

pepa knotek

6.9.2023 10:03 Reaguje na Jiří Svoboda
Tři desetiletí sucha v oblasti severní Afriky změnilo tehdy charakter oblasti ze savany na poušť tak, že dodnes. Jestli tomu budeme říkat změna počasí nebo klimatu je už jedno, protože prosperující egyptská civilizace nebyla schopna se tomu přizpůsobit a zanikla.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.9.2023 12:41 Reaguje na pepa knotek
To souhlasím, ale ta změna klimatu byla lokální. Globálně (v celosvětovém průměru) se nic zvláštního nestalo.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.9.2023 09:15 Reaguje na Jiří Svoboda
On už někdo v Evropě a Americe měřil v té době
teplotu? Víme prd jaký dopad to mělo i jinde ve světě, protože to neuměli ani zapsat. Tropy i
u nás střídaly doby ledové a ty změny byly globální a nikoliv místní. Pokud by tak tomu nebylo, tak
odkud je uhlí na Špicberkách? Šancí je se pouze
přizpůsobit a nesnažit se zvrátit neodvratné.
Rychlík bez brzd se tak rozjel, že ho nějaký
pokus brzdit ruční brzdou nezastaví.
Odpovědět
va

vaber

8.9.2023 09:52 Reaguje na Břetislav Machaček
ono uhlí je prý i v Antarktidě, ale to je z doby kdy nebyla na jižním polu ,ale mnohen blíže rovníku
Odpovědět
va

vaber

8.9.2023 09:47 Reaguje na pepa knotek
Egyptská kultura byla jedna z nejrozvinutějších v historii kterou známe,definitivně se zhroutila až s Kleopatrou a to bylo před 2000lety,
ovšem je logické aby taková vyspělá společnost vznikla na poušti jen kolem úzkého pásu záplav Nilu?
já to považuji za nesmysl, celá kultura je mnohem starší a vznikla v dobách kdy tam ještě nebyla poušť,tedy v mnohem příznivějších klimatických podmínkách,podobně kultury v Iránu ,Iráku, Turecku ,všechny se rozvíjely v dobách ,kdy tam bylo zcela odlišné klima, bohatá společnost se nerozvine na poušti a nestaví v pouši,
to vše samozřejmě uznávaní odborníci odmítají a vše časově seřadili tak ,aby ladilo s jeji představami o minulosti lidstva ,vytvořené ve středověku
ano klima se zasadně změnilo s koncem doby ledové ,ovšem proč, o tom se může jen spekulovat ,
od konce poslední doby ledové se neustále otepluje ,
rychlé otepleni v posledních letech je určitě na pováženou a zodpovědný člověk si musí dát otázku zda-li to nezavinil
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.9.2023 08:45
ty slavné klimatické cíle jsou něco mezi císařovými novými šaty (netřeba vysvětlovat) a hrou na kuře - kdo začne plnit ty nesmysle nejpozději, ten vyhrál a převálcuje ostatní (ekonomicky a následně mocensky).
Odpovědět
Anyr

Anyr

6.9.2023 12:05
Nalijme si čistého vína, i když to dneska není košer. Chtít něco měnit, když světu vládnou političtí a ekonomičtí geronti, je úplná šílenost :)) Často nedokážou změnit ani svůj hrnek na kafe, ze kterého pijí už sto let a budou z něj pít navždy, natož aby změnili přístup k systému, společnosti, ekonomice, ke světu.
Neschopnost vyrovnat se se změnami je příčinou války na Ukrajině, je to příčinou proč přes polovinu českých domácností vyhřívá neobnovitelný zdroj tepla, je to příčinou proč lidé kouří, jedí uzeniny, pijí alkohol, a tak podobně. Je to důvod, proč celé státy či národy neustále udržují špatnou kulturu či režim (ženské obřízky, nedemokratické režimy, nahrazení Vánoc obžerstvím a čirým materialismem, atd.).
Jedním slovem - ZVYK. Díky ZVYKŮM je v lidských životech jen malá naděje na změnu, protože ZVYK je železná košile. A, logickou úvahou, nikdo nemá tolik zvyků jako ti starší a nejstarší. Jen málokdo je tak osvícený, že má celý život otevřenou mysl a mění, či se o to snaží, vše, co v onom okamžiku uzná za špatné, za chybu, nebo podle nejnovějších objevů, zjištění a dat.
Extra Češi jsou obrovsky zasekaným národem "názorových neměnných pravd" - a může za to socialismus, normalizace, všechny ty násilím vnucené pravdy, hodnoty a co je "normální" a co ne.
A Afrika a její národy? Proboha, copak můžeme chtít změnu po národech, které ve velké většině nemají nic tak důležitého v životech, jako jsou staré zvyky a tradice? Západ má všechno poznání, všechny vymoženosti, a pořád je pitomý jak nevím co, neschopný skutečných změn.

Ergo, nemyslím si, že je naděje na změnu, dokud se neobmění aktivně "vládnoucí" generace, především ze socialistických/komunistických zemí a období, všichni ti Babišové, Zemanové, Putinové, Siové, Orbánové, Erdoğanové a jejich vrstevníci.
Sláva a čest a láska a požehnání výjimkám.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

6.9.2023 12:33 Reaguje na Anyr
Vy byste to organizoval zdaleka nejlépe.
Oni totiž nevládnou ani Babišové, ani Orbánové, ani Merklové, ani Bideni, ale vrstva jak říkal Kryl a Gott, ilumináti tj. ti nejmocnější. Pokud se jim postavíte, jako Kennedyové tak... A manipulace s volbami je jen o tom, kterého loutkoherce zvolíte.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

6.9.2023 15:46 Reaguje na Anyr
Ano, geronti vládnou světu, souhlasím s vámi.
Ale proč už dávno ty geronty nenahradili mladší vládci, čtyřicátnící atd? Alespoň v demokratické části světa by to mělo být možné.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

6.9.2023 19:25 Reaguje na Michal Uhrovič
No Piráti nás vedou perfektně. Ale kam? Evropa prohrává svůj boj, ne s časem, ale svojí existencí. No nemyslím tu zeměpisnou, jako malý poloostrov (Asie), ale hospodářskou.
Odpovědět

Radek Čuda

6.9.2023 16:17 Reaguje na Anyr
"Neschopnost vyrovnat se se změnami ... je to příčinou proč lidé kouří, jedí uzeniny, pijí alkohol, a tak podobně.

A, logickou úvahou, nikdo nemá tolik zvyků jako ti starší a nejstarší."

Z toho by nutně vyplývalo, že mladí obecně míň chlastají, fetují, je u nich menší podíl nejrůznějších dalších závislostí, stejně tak jako že žijí zdravěji, více sportují, lépe se stravují ...

Tak to ani smykem.

Zkuste to znovu, tohle jsou hrozné žvásty.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.9.2023 09:37 Reaguje na Anyr
Dobře, že nám nevládnou anonymní Anýrové a jiní nezkušení lidé, kteří místo osvědčených postupů budou na lidstvu provádět své pokusy. Možná k tomu časem dojde a je to vidět u stran vedených nezkušenými a naivními snílky. Takoví Piráti uvěřili na čestnost
koaliční strany u voleb a skončili sice ve vládě, ale jako pouzí
otloukánci. Potenciál měli větší jako samostatně kandidující a díky
nezkušenosti naletěli těm, kteří spoléhali na preferenční hlasy a
nikoliv na sestavenou kandidátku. Zkušenost je mnohdy více, než
dobrá myšlenka a dobrý úmysl. Mládež lze snadněji zmanipulovat,
než ty starší a je využívána jako revoluční loutky loutkovodičů stojících v pozadí. Po zásluze jsou odměněni vůdci a zbytek
je odkázán na libovůli vládců, kterým pomohli nahoru.
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

6.9.2023 14:15
Ono jde ale taky o to, jestli ty klimatické cíle jsou reálně a racionálně nastavené...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.9.2023 18:28 Reaguje na Ladislav Metelka
Měl jste rovnou raději napsat- jsou nastavené nesmyslně.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.9.2023 05:25
v přírodě neexistují hodiny, minuty ani dny....jsou jen určitá období, kdy se děje co se děje....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist