https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetove-emise-oxidu-uhliciteho-uz-opet-stouply-temer-na-uroven-pred-pandemii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světové emise oxidu uhličitého už opět stouply téměř na úroveň před pandemií

4.11.2021 10:52 | GLASGOW (ČTK)
Podle letošních údajů Čína vypouští do ovzduší 31 procent světových emisí, na druhém místě jsou se 14 procenty Spojené státy. Shodných sedm procent představuje Evropská unie a Indie.
Podle letošních údajů Čína vypouští do ovzduší 31 procent světových emisí, na druhém místě jsou se 14 procenty Spojené státy. Shodných sedm procent představuje Evropská unie a Indie.
Dramatický a vítaný pokles emisí oxidu uhličitého (CO2) během pandemie covidu-19 už zase do značné míry zmizel a svět vypouští do atmosféry téměř stejné objemy skleníkových plynů jako před pandemií, uvedli vědci z projektu Global Carbon Project ve své výroční zprávě. Její závěry dnes představili na klimatické konferenci COP26 ve skotském Glasgow, kde o boji s klimatickými změnami jedná mezinárodní konference OSN. O zprávě, která teprve vyjde v časopise Earth System Science Data, informovala agentura AP a světová média.
 

Díky omezenému pohybu lidí a zastavení části ekonomiky v roce 2020 klesly globální emise oxidu uhličitého o 5,4 procenta, což je nejvýraznější pokles od druhé světové války. Letos ovšem emise podle odhadů vědců na základě dosavadních údajů stoupnou o 4,9 procenta a přiblíží se tak úrovni míry znečišťování v roce 2019, píše AP.

Zatímco Evropská unie nebo Spojené státy vypustily letos méně CO2 než v roce 2019, naopak průmyslová výroba v Číně zrychlila a tamní emise letos stouply ve srovnání s předloňským rokem o sedm procent. Emise Indie, dalšího z velkých znečišťovatelů, stouply o tři procenta.

Při započtení údajů o oxidu uhličitém vypouštěném spalováním fosilních paliv, tedy uhlí a plynu, a o emisích z průmyslové výroby budou letos světové emise 36,4 miliard tun CO2. Loni to bylo 34,8 miliard tun. Pokud bychom započetli také dopady masivního kácení lesů nebo ničení luk, které se hůře odhadují, vypustili jsme loni do ovzduší 39 miliard tun oxidu uhličitého. To je o 40 procent víc než v roce 1990, uvádí Le Monde v článku o nové studii.

Podle letošních údajů Čína vypouští do ovzduší 31 procent světových emisí, na druhém místě jsou se 14 procenty Spojené státy. Shodných sedm procent představuje Evropská unie a Indie. Čína je také jediný stát, jemuž rostly emise i v pandemickém roce 2020 a to o 1,4 procenta, píše Le Monde.

"Není to pandemie, co nás přiměje změnit náš přístup," uvedla v Glasgow během prezentace závěrů studie její spoluautorka Corinne LeQuereová, klimatoložka z britské University of East Anglia. "Jsou to rozhodnutí, která se přijmou tento a příští týden. To je to, co nás přiměje změnit náš přístup. Pandemie nezmění povahu naší ekonomiky."

Pokud chce svět udržet globální oteplování pod kritickou hranicí 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předprůmyslovou érou, má na to posledních jedenáct let, upozorňuje studie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

4.11.2021 16:04
na tuhle legraci stačí, aby vybuchly dvě tři sopky a máte po tabulkách...když se to tak vezme, že CO2 je naprosto přirozený prvek v atmosféře, tak se jeví tabulkový systém času a množství CO2 v atmosféře jako směšná záležitost
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2021 16:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Proč si o tom něco nepřečtete?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2021 16:11
Skoro celý svět se snaží, jen čínští bolševici mají vše na salámu.
Co s tím??
Jediným nástrojem je nasadit na VŠECHNO zboží z Číny embargo, které by ale museli dodržovat všichni. Především USA a EU, to jsou jejich klíčové největší trhy.
A velmi svižně by šlo HDP Číny dolů a s ním i emise.
Odpovědět
va

vaber

4.11.2021 18:23 Reaguje na Pavel Hanzl
vy by jste byl úžasný diktátor který ,kdyby měl moc, by se zařadil mezi největší diktátory a zločince co planeta měla,
už jsem vám vysvětloval jak je to s emisemi na hlavu které všichni ignorují a kolik kdo vypustil za poslední století, protože ti nejhorší jsou jinde než v Číně a ten CO2e co je v atmosféře navíc tam vypustili ti největší bojovníci za čistotu,
vy si však melete stále svou a nechcete pochopit nebo spíš neumíte
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.11.2021 05:06 Reaguje na vaber
pan Hanzl, asi neví, odkud se dováží solární panely, odkud se dováží kovy na tu jejich slavnou elektromobilitu...on jen větrá diskuse aby řeč nestála...jinak si ty rejpance nedají vysvětlit.
Ono to je taková " Evropská" čistota zas globální emise. Zkrátka každá ekologie je fain, když se vám neděje před oknem ale to, co jim stojí na zahradě a jezdí s tím denně, že to zprznilo ty jejich eko tabulky už nevidí.
Evropa si léčí ty svoje eko mindráky právě na dovozu komodit a kovů z celého světa aby si pokrytecky mohla odškrtnout, jak jsou hrozně ekologický.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 12:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Čínští bolševici musejí pálit uhlí, aby mohli podpořit vaši ideologii tím, že z energiii z toho spáleného uhlí využijí na produkci těch vašich FVE, kterých se tak vehementně dožadujete.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist