https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svobodni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volby 2013: Těžbě břidlicového plynu nebudeme bránit, říkají Svobodní

1.10.2013 08:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Svobodní nejsou proti těžbě břidlicových plynů, pokud bude dodržená ochrana soukromého vlastnictví majitelů dotčených pozemků
Svobodní nejsou proti těžbě břidlicových plynů, pokud bude dodržená ochrana soukromého vlastnictví majitelů dotčených pozemků
Svobodní odmítají dotace a podporu jak obnovitelným zdrojům energie, tak zateplování soukromých domů nebo povinné výkupní ceny na elektřinu nebo teplo. Naopak by Strana svobodných občanů nebránila těžbě břidlicových plynů za předpokladu důsledného vymáhání a ochrany soukromého vlastnictví majitelů dotčených pozemků. Na anketu Ekolistu.cz odpovídal Petr Mach, předseda strany.
 

1. Počítáte s podporou obnovitelných zdrojů energie? Jako podobu bude podpora mít?

Nepočítáme s podporou žádného konkrétního zdroje energie. Necháme výběr zdrojů energie na preferencích každého spotřebitele.

2. Jaká má být role ministerstva životního prostředí?

Dokud bude MŽP existovat, mělo by se soustředit na tvorbu legislativy, která lépe vyjasní vlastnické vztahy tak, aby došlo k minimalizování a případnému jednoduššímu odstraňování externalit, které dnes vznikají.

3. Co plánujete dále s programem Zelená úsporám? Kde na něj vezmete peníze?

Odmítáme jakékoliv dotační mechanismy. Raději necháme prostředky v kapsách daňových poplatníků tak, aby se mohli sami rozhodnout, jak efektivně uspořit.

4. Jak by měla vypadat protipovodňová ochrana v České republice?

Široký mix opatření, která nebudou zahrnovat nástroje jako je vyvlastňování a budou maximálně ohleduplná vůči majetku majitelů pozemků sousedících s povodími. Ochrana by se neměla budovat překotně, ale spíše pozvolným způsobem zabraňujícím v první řadě největším potenciálním škodám.

5. Podpoříte dostavbu jaderné elektrárny Temelín, nebo se ji pokusíte zastavit?

Pokud bude otázka dostavby JETE na rozhodnutí ČEZu (tedy státu), a pokud tedy bude politickým rozhodnutím, budeme podporovat dostavbu tehdy, kdy budou existovat kvalitní odhady toho, že se dostavba vyplatí za tržní ceny bez jakýchkoliv garancí výkupních cen pro JETE.

6. Povolíte těžbu břidlicových plynů?

Nebudeme těžbě břidlicových plynů bránit za předpokladu důsledného vymáhání a ochrany soukromého vlastnictví majitelů dotčených pozemků.

7. Mají se v Národním parku Šumava chránit přírodní procesy, nebo je přednější turistika a lesní hospodářství?

Ochrana přírodních procesů v Národním parku Šumava, ale i ostatních NP, nesmí ohrožovat soukromé lesní hospodářství na sousedních pozemcích. Jsme tedy zastánci citlivých zásahů v NP.

8. Jak by měla vypadat energetická koncepce České republiky?

Stát by neměl rozhodovat za občany a soukromé firmy, jaké energetické zdroje mají preferovat a z jejich daní jakékoliv zdroje podporovat, odmítáme tedy jakékoliv státní garance výkupních cen. Koncepce by tedy měla být jednoduchá, neaktivistická ze strany státu. Měla by nechat rozhodování o zdrojích tepla na jednotlivých nižších samosprávních celcích, o zdrojích energie na každém spotřebiteli.

Svobodní odmítají daň z uhlí a elektřiny

Program Svobodných k předčasným parlamentním volbám Méně státu, více občanům se životním prostředím přímo nezabývá. Navrhuje ale například zrušit daň z elektřiny a uhlí. Podle Svobodných jsou náklady na výběr těchto daní vyšší, než kolik činí výnos, daň se nevyplatí vybírat. Svobodní navrhují také zrušit 26 státních úřadů, mezi nimi i Státní fond životního prostředí nebo informační agenturu životního prostředí CENIA. Svobodní také odmítají povinné přimíchávání bioložek do paliva nebo povinné dotace obnovitelných zdrojů energie.


reklama

 
Další informace |
Chcete ušetřit? Můžete zkusit kalkulačku cen elektřiny serveru Sfinance.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist