https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svycarsko-po-soudnim-verdiktu-vlozi-penize-do-zeleneho-klimatickeho-fondu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švýcarsko po bezprecedentním soudním verdiktu vloží peníze do Zeleného klimatického fondu

11.4.2024 01:16 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Švýcarsko přispěje 135 miliony franků (téměř 3,5 miliardy korun) do mezinárodního Zeleného klimatického fondu, jehož cílem je financování klimatických opatření v průmyslově méně rozvinutých zemích. Švýcarská vláda tak učinila den po bezprecedentním rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, že Bern nečiní dost pro ochranu klimatu, čímž porušuje lidská práva svých vlastních občanů. Rozhodnutí soudu ostře kritizují švýcarská média.
 

Oznámený příspěvek je ze strany Švýcarska už druhý pro období let 2024 až 2027, uvedla vláda. "Toto rozhodnutí ukazuje odhodlání spolkové rady reagovat na rostoucí výzvy klimatické změny a naléhavou potřebu konat," uvedla vláda.

Zelený klimatický fond vznikl v roce 2010 na základě Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu s cílem podporovat klimatická opatření v rozvojových zemích.

V úterý Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dal za pravdu skupině více než 2000 švýcarských seniorek, které žalovaly švýcarskou vládu kvůli nedostatečnému úsilí v boji proti globálnímu oteplování. Bylo to poprvé, co štrasburský soud odsoudil nějaký stát kvůli nedostatečnému boji proti klimatické změně.

Verdikt ve Švýcarsku vyvolal spíše odmítavé reakce. Například nejsilnější politická strana alpské země - nacionálně-konzervativní Švýcarská lidová strana (SVP) - rozsudek označila za "nepřijatelný" a "skandální" a vyzvala, aby Švýcarsko vystoupilo z Rady Evropy. Právě Parlamentní shromáždění Rady Evropy soudce Evropského soudu pro lidská práva volí.

Také švýcarský tisk konstatování štrasburského soudu kritizuje a vyslovuje obavy, že se soudnictví vměšuje do politiky. Očekává se přitom, že rozsudek by mohl vytvořit precedens pro další klimatické žaloby nejen u štrasburského soudu, ale také před národními soudy.

"Absurdní verdikt proti Švýcarsku: Štrasburk dělá klimatickou politiku ze soudcovské lavice," napsal přední švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Rozhodnutí označuje za aktivistické a jdoucí "daleko za rozumnou ochranu lidských práv". Zdůrazňuje však také, že rozhodnutí má pro Švýcarsko jen málo konkrétních důsledků.

Bulvární Blick v komentáři s titulkem "Nechceme klimatickou justici" označil rozsudek za sporný a "při vší sympatii se seniorkami" také "udivující a možná dokonce kontraproduktivní". List přitom varoval před pravděpodobným prohloubením nejednoty ohledně klimatické politiky.

Levicově orientovaný Tages-Anzeiger zase varoval, že "demokracie se ocitá pod tlakem, když se soudy pouští do určování klimatické politiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

11.4.2024 09:56
Nakonec to budou muset vyřešit báby ze Švýcar.
Na diskuzi ekolistu to zatím nevyřešili ....
Odpovědět
PH

Pavel Hájek

12.4.2024 01:21 Reaguje na Michal Uhrovič
Bingo!
Odpovědět

Radek Čuda

12.4.2024 15:18
Tak zase ... institut odpustků je historicky poměrně velmi dobře ukotven a celkem se i osvědčil.-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist