https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/szu-pripadu-nemoci-prenasenych-klistaty-je-letos-vice-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SZÚ: Případů nemocí přenášených klíšťaty je letos více než loni

17.9.2022 00:10 | PRAHA (ČTK)
Případů nemocí přenášených klíšťaty je podle informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ) letos do konce srpna více než ve stejném období loni. Lékaři letos nahlásili 441 nakažených klíšťovou encefalitidou a 2035 případů lymské boreliózy, loňské počty byly asi o čtvrtinu nižší u boreliózy a zhruba o 13 procent u encefalitidy. Zhruba třetina lidí se přitom každoročně nakazí ještě na podzim.
 

Klíšťata se totiž běžně vyskytují v travnatých a listnatých porostech, dokud denní či noční teploty trvale neklesnou pod pět stupňů Celsia. Vlivem globálního oteplování se tak v ČR vyskytují i v listopadu a ve vyšších nadmořských výškách, než bylo dříve běžné.

Nejvíc případů do konce srpna lékaři nahlásili v roce 2020, klíšťové encefalitidy 589, což bylo nejvíc nejméně od roku 2013. Boreliózou se nakazilo za stejné období 2429 osob, více jich bylo například v letech 2016 a 2018. Zatímco u ostatních infekčních nemocí počty případů v prvním roce pandemie covidu-19 významně klesly, u nemocí přenášených klíšťaty to bylo naopak. Odborníci tehdy uváděli, že lidé v době, kdy byly jiné možnosti vyžití, ať už sportoviště nebo kultura, uzavřeny, více lidí zamířilo do přírody.

Po návratu z lesa, ale i ze zahrady nebo parku by se lidé proto vždy měli prohlédnout. U klíšťové encefalitidy dochází k přenosu viru od zakousnutého klíštěte již za několik desítek minut. Nemoc, proti které je možné očkování, není možné zastavit, lékaři tlumí pouze jeho příznaky, jako jsou bolesti hlavy, vysoké horečky, zvracení, světloplachost, ale také otoky mozku, protože virus napadá mozek a míchu.

"U řady pacientů vídáme dlouhodobé i trvalé následky. Časté bolesti hlavy, poruchy paměti a soustředění, zhoršení nebo ztrátu sluchu, ale i těžká, mnohdy trvalá ochrnutí končetin. Každoročně několik pacientů s klíšťovou encefalitidou umírá," uvedla v tiskové zprávě k vhodnosti očkování lékařka z Kliniky infekčních nemocí 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Bulovka Dita Smíšková.

Borelióza, proti které vakcíny zatím dostupné nejsou, je asi pětkrát častější. K přenosu viru na člověka ale dochází nejdříve po 24 hodinách od zakousnutí klíštěte. Nemoc se nejčastěji léčí antibiotiky.

Zdravotní pojišťovny hradí vakcínu proti klíšťové encefalitidě od letošního roku lidem nad 50 let. Podle dřívějších dat SZÚ jsou právě lidé ve věku 60 až 64 let nejčastějšími nakaženými. Mladším zdravotní pojišťovny po zaplacení u lékaře nebo v očkovacím centru proti dokladu část ceny očkování proplatí z fondu prevence.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.9.2022 09:19
Docela by mě zajímala mapka výskytu těchto případů, neb letos mi přijde počet klíšťat nebývale nízký (více než řádově k minulým letům- VM), vzhledem k latenci lesních hlodavců. A je také možné, že to přenáší i jiný hmyz, protože je dosti nálezů pozitivních na borrelie, aniž by dotyční měli klíště.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist