https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tabor-vybuduje-stanici-ktera-bude-srazet-fosfor-v-jordanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tábor vybuduje stanici, která bude srážet fosfor v nádrži Jordán. Voda bude čistější

5.7.2022 00:25 | TÁBOR (ČTK)
Táborský rybník Jordán
Táborský rybník Jordán
Licence | Volné dílo (public domain)
Tábor vybuduje srážecí stanici, která bude snižovat množství fosforu v nádrži Jordán. Projekt by měl výrazně zlepšit kvalitu tamní vody. Stanice by měla fungovat od jara příštího roku. Fosfor se do vodní nádrže, která byla před několika lety odbahněna, dostává především ze špatně čištěných komunálních odpadních vod a také z rybářského hospodaření v povodí.
 

"Koupací sezona by měla být od příštího roku v Jordánu mnohem lepší," uvedl táborský místostarosta Václav Klecanda (Piráti). Fosfor je důležitou zásobní látkou pro sinice, které se v posledních letech v Jordánu intenzivně množí. Kvůli tomu se snižuje kvalita vody, která není příliš vhodná pro koupání. "Věříme, že se to od příštího roku změní," uvedl Klecanda.

Budování zázemí pro srážecí stanici začne letos na podzim. Náklady na pořízení technologie činí téměř čtyři miliony korun. Srážecí stanice bude uvolňovat síran železitý, na který se fosfor váže.

Město problém řeší několik let. Srážecí stanice bude zachytávat i řadu dalších nežádoucích látek, ale nejčastěji jde právě o fosfor. Podle vědců je v průměru v Jordánu 20 až 40 mikrogramů fosforu na litr, a maxima jsou dokonce 80 mikrogramů. Pro rekreační využití je ideální hodnota pod 20 mikrogramů na litr.

Jordán byl vybudován v roce 1492 a je pravděpodobně nejstarší přehradní nádrží v Česku. Je určen k zásobování Tábora pitnou vodou. Jeho odbahnění, které po více než dvou letech skončilo v létě 2014, stálo 466 milionů korun. Ze dna Jordánu postupně zmizelo přes 260 000 krychlových metrů bahna. Rozsáhlou revitalizaci zkomplikovalo dvojí protržení hráze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist