https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-ceka-od-vcel-jez-zacal-chovat-az-ctvrt-tuny-medu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín čeká od včel, jež začal chovat, až čtvrt tuny medu

4.5.2018 00:11 | TEMELÍN (ČTK)
Až kolem 200.000 včel by mohlo být v hlavní sezoně v pěti včelích úlech, jež jsou nově v těsné blízkosti jaderné elektrárny Temelín. V blízkosti temelínského infocentra mají včely ideální podmínky. Díky rozkvetlému zámeckému parku na tom budou temelínské včely velmi dobře. Relativně snadno mohou přinést pyl a nektar. / Ilustrační foto
Až kolem 200.000 včel by mohlo být v hlavní sezoně v pěti včelích úlech, jež jsou nově v těsné blízkosti jaderné elektrárny Temelín. V blízkosti temelínského infocentra mají včely ideální podmínky. Díky rozkvetlému zámeckému parku na tom budou temelínské včely velmi dobře. Relativně snadno mohou přinést pyl a nektar. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | BeeTech
Až kolem 200.000 včel by mohlo být v hlavní sezoně v pěti včelích úlech, jež jsou nově v těsné blízkosti jaderné elektrárny Temelín. Ročně by mohly vyprodukovat skoro čtvrt tuny medu. První med čekají v Temelíně závěrem června. Včera to řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Elektrárna chce podle něj touto novinkou demonstrovat čistotu své výroby i podporu životního prostředí.
 

Úly jsou čtyři, v nejbližších dnech přibude pátý. "V těchto podmínkách nejsem tak úplně zvyklý včelařit. Úly mám v lese a tam za sezonu dělám z jednoho úlu mezi 40 až 50 kilogramy medu," řekl temelínský zaměstnanec Sergej Vlačiha, který se bude o úly starat.

V blízkosti temelínského infocentra mají podle něj včely ideální podmínky. "Díky rozkvetlému zámeckému parku na tom budou temelínské včely velmi dobře. Relativně snadno mohou přinést pyl a nektar. Z pylu si dělají jídlo pro sebe a z nektaru pak vyrobí první temelínský med," řekl Vlačiha. Med se ale v obchodech prodávat nebude, měl by sloužit má jako dárek.

Úly jsou v zadní části parku kolem infocentra, pět úlů bude stát ve dvou řadách. V první budou dva pozorovací úly. "Ty mají část plochy prosklenou a návštěvníci mohou nahlédnout přímo do útrob včelího úlu. Musí předtím odklopit dřevěné víko," řekl mluvčí. Nebezpečí podle včelaře nehrozí, ke třem zadním úlům Vlačiha ale chodit nedoporučuje.

V temelínském parku jsou také kapři, veverky, zajíci i hmyz. Entomologové zde zmapovali výskyt řady motýlů, i proto zde funguje motýlí louka a ptačí stezka. Přibližuje některé z 40 druhů ptáků, kteří zde žijí.

Zajímavost chystá ČEZ také v Dukovanech. Na 140 metrech čtverečních připravuje bylinkovou zahrádku s dvanácti druhy bylinek. Najdou uplatnění v tamní kuchyni.

V jižních Čechách působí asi 6000 včelařů, pečují o 60.000 včelstev. Na Českobudějovicku bylo předloni k 1. září 1296 včelařů s 13.323 včelstvy, průměrný výnos medu na včelstvo byl 13,91 kilogramu. Loni se v Jihočeském kraji podařilo výrazně snížit výskyt včelího moru. Zatímco v posledních letech zde bylo přes 30 ohnisek ročně, loni likvidovali veterináři sedm ohnisek moru včelího plodu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist