https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-koupil-za-25-milionu-kc-nove-zarizeni-do-treninkoveho-centra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín koupil za 25 milionů Kč nové zařízení do tréninkového centra

10.1.2022 00:16 | TEMELÍN (ČTK)
Zmíněný výcvik absolvuje v Temelíně za rok asi 500 lidí, z Dukovan, Temelína i pracovníci dodavatelských firem.
Zmíněný výcvik absolvuje v Temelíně za rok asi 500 lidí, z Dukovan, Temelína i pracovníci dodavatelských firem.
Jaderná elektrárna Temelín koupila za 25 miliónů korun kopii důležitého zařízení do tréninkového centra. Pracovníci na něm budou nacvičovat údržbu a kontroly parogenerátorů v jaderné části elektrárny. Temelín tak chce posílit dovednosti svých zaměstnanců i dodavatelů. Tréninkovým centrem projde ročně kolem 500 lidí. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.
 

"Chodit sem budou noví pracovníci i zkušení matadoři. Parogenerátory jsou klíčovou součástí jaderné elektrárny, a proto je důležité, aby personál, který se o jejich stav stará, měl tyto činnosti perfektně zvládnuté," řekl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml. Parogenerátor je zařízení v jaderné části elektrárny, kde vzniká pára, která následně roztáčí turbínu.

Práce kolem parogenerátorů dělají specialisté při každé odstávce. Trvají přibližně tři týdny. Zaměřují se na tloušťku a celistvost 11 000 trubiček.

V tréninkovém centru se nacvičují také rentgenové či ultrazvukové kontroly nebo svařování. Pracovníci přitom musí splnit kromě jiného i evropské normy, absolvují také atestační zkoušky. "Splnění norem nám nestačí. Kvalifikovaní pracovníci musí projít i specifickým tréninkem, teprve pak u nás můžou pracovat. Tím také eliminujeme zbytečné opakování některých operací," uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Zmíněný výcvik absolvuje v Temelíně za rok asi 500 lidí, z Dukovan, Temelína i pracovníci dodavatelských firem. Nabízí i certifikované svářečské kurzy pro pracovníky z jiných oborů.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 0,2 TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist