https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-letos-jiz-vyrobil-10-terawatthodin-elektriny-i-kdyz-bylo-teple-leto
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín letos již vyrobil 10 terawatthodin elektřiny, i když bylo teplé léto

25.8.2022 00:08 | TEMELÍN (ČTK)
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Jaderná elektrárna Temelín vyrobila letos od začátku roku i přesto, že bylo relativně teplé léto, již deset terawatthodin (TWh) elektřiny. Meziročně se jí to povedlo o 18 dní dřív. Pomohly tomu investice posledních let. Letos vyrobená elektřina by českým domácnostem vystačila na sedm měsíců, informoval vedoucí útvaru jaderné komunikace ČEZ Petr Šuleř.
 

Hodinový výkon prvního výrobního bloku v Temelíně se nyní pohybuje kolem 1080 megawatthodin (MWh). Je to o 100 MWh víc než v prvních letech poté, co ČEZ temelínskou elektrárnu spustil. Energetici zároveň zvýšili spolehlivost provozu a stabilizovali délku odstávek. "Je to výsledek důrazu na bezpečnost provozu, údržbu a rozumně řízené investice. Projevuje se efekt modernizací z minulých let. A nijak nám nevadí ani teplejší počasí," uvedl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek. Když je teplo, výroba bývá obecně nižší.

Do obou svých jaderných elektráren investuje ČEZ dlouhodobě v průměru přes miliardu korun ročně. Takzvaný nominální výkon českých jaderných elektráren díky tomu vzrostl o přibližně 500 megawattů. "Dá se to přirovnat k tomu, jako bychom postavili menší jaderný blok nebo celou uhelnou elektrárnu. Bez zvýšení emisí nebo záboru půdy," dodal Zronek.

Letos chtěl ČEZ v Temelíně investovat 3,5 miliardy korun. Jednou z největších investic je výměna řídicích systémů. Peníze dá ČEZ i do věcí spjatých s životním prostředím, chce také zefektivnit výrobu. Investiční akce se dělají hlavně při dvouměsíčních odstávkách. První blok byl odpojený od půli dubna do 9. června, odstávka druhého bloku začala 22. července. Poslední letošní výměnu paliva v tuzemských jaderných elektrárnách plánuje ČEZ na říjen v prvním dukovanském bloku.

Aktuální temelínská výroba by ve srovnání s loňskem pokryla přibližně sedmiměsíční spotřebu všech českých domácností. ČR loni spotřebovala podle dat Energetického regulačního úřadu 73,7 TWh.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 TWh elektřiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

25.8.2022 04:31
Dokud je voda, tak můžou vyrábět v praxi děláme vše proto, aby spíš nebyla. Meliorace už někteří pochopili ale kanalizací řek se ještě adoruje, což nedává smysl neb to má stejný účinek
Odpovědět
pp

pavel peregrin

25.8.2022 06:51 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ale vy jste je evidentně nepochopil.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

25.8.2022 05:38
Zalesnit více podhůří Šumavy by pomohlo, aby Vltava měla více vody.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 07:45 Reaguje na Katka Pazderů
Vltava je ještě v pohodě, ale dost problém vidím v dostavbě Dukovan. Jihlava je čůrek a problémy bude mít za chvíli i stávající JE, navíc vodu není možno odnikud dovést.
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.8.2022 08:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Končí nám léto s dalším údajně pětisetletým suchem a v Dalešicích je přesto vody dostatek, jak se každý může přesvědčit zde: https://sap.pmo.cz/portal/Nadrze/cz/pc/Mereni.aspx?id=14&oid=2
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.8.2022 08:13 Reaguje na Emil Novák
Vodu máme jen jednu na vše. Asi budeme zvažovat na co jí použít. Na zeleninu nebo jí bez užitku pouštět do oblak?
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.8.2022 08:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1) Argumentační faul "falešné dilema".
2) Ta voda se nepouští bez užitku do oblak, naopak se díky tomu s velkým užitkem vyrábí obrovské množství levné a čisté elektřiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 10:28 Reaguje na Emil Novák
Morava je letos srážkově víceméně v pohodě. Ve Francii ale už kvůli suchu odstavují JE a nikde není psáno, že tohle sucho nepřijde i k nám. Ta pravděpodobnost je dost vysoká už v nejbližších letech a pak se to jen zhorší.
Dalešice mají obrovský retenční prostor, pokud ale bude průtok v Jihavě pár let nižší, než odpar z věží, nastane problém. A pokud se silně rozvine nutný trend zadržování vody v krajině, Jihlava půjde zase průtokem dolů. A do toho postavit další blok....já nevím....
V Temelíně mají vody dost.....
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.8.2022 12:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Pár základních faktů, o kterých zjevně opět nemáte nejmenší tušení. Francouzské reaktory, kterých se omezení výroby dotklo (a nebylo jich mnoho), používají výhradně průtočné chlazení. Na rozdíl od českých jaderných eletkráren, které používají chlazení odparem, odebírají vodu přímo z řeky, nemají tedy zásobu chladicí vody v obrovských vodních nádržích jako Temelín nebo Dukovany. Průtočné chlazení vyžaduje řádově větší množství vody, protože ohřátí vody o jeden stupeň odebere 4200 J tepla a voda se může průtočným chlazení ohřát přibližně o 2-3 stupně, zatímco odpaření stejného kilogramu vody v chladicí věži odebere 2.400.000 J tepla, navíc se značná část vody dá použít opakově, je tedy mnohonásobně účinnější a potřeba vody je mnohonásobně nižší. Omezení francouzských elektráren navíc nebylo z důvodu, že by vody nebylo dostatek, ale že byla příliš teplá na to, aby ji směly ještě víc ohřát. Tento problém opět u elektráren s chladicími věžemi odpadá.
Průměrný průtok Jihlavy je několikanásobně vyšší než odpar z věží, takže ani tento vámi uměle vytvořený problém nehrozí. Doporučoval bych místo hraní si na hydrologa přečíst příslušné studie skutečných hydrologů, v případě zájmu rád poskytnu.
Dále samozřejmě existují způsoby chlazení, při kterých nedochází k spotřebě vody téměř žádné, a dají se v případě potřeby použít klidně v poušti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.8.2022 08:09 Reaguje na Emil Novák
Pokud beru odpar z věží v Dukovanech na 1.5 m3/sec, tak průtok Jihlavou od roku 2014 (3.8m3) klesl do roku 2018 na 2.6 m3. Dál graf nemám a nechce se mi to dohledávat, ale zvlášť letos ten "několikanásobný průtok" už asi fakt nebude.
Odpovědět
EN

Emil Novák

26.8.2022 08:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Typický Hanzl, vybere si jeden deštivý rok a jeden suchý rok, z těchto dvou roků určí trend a má jasno. Zdroj svých dat se pochopitelně uvést neobtěžuje, protože by to bylo na první pohled vidět. Odpar z věží má také špatně, do hydrologických studií, které na rozdíl od něj používají vědecké metody, se podívat odmítá, protože on přece všechno ze dvou čísel pozná lépe než všichni odborníci dohromady. A takhle je to u něj se vším.
Odpovědět
Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

25.8.2022 06:47
Čechům je to ale platné jako mrtvému zimník. Temelín vyrábí za minimální náklady, účetně je dávno odepsaný, ale přes to díky současné vládě zločinců ( jinak ji odmítám nazvat), která cíleně okrádá občany, máme v přepočtu na kupní sílu suverénně nejdražší elektřinu v Evropě. Při tom náprava by byla extrémně jednoduchá a cesty ukazuje zbytek Evropy. Ale jak jsem psal, jde o cílené ožebračování obyvatelstva a hlavně firem.
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.8.2022 07:20 Reaguje na Václav Hellebrand
Čechům to není platné jako mrtvému zimník, protože naprostá většina zisku z Temelína je příjmem státního rozpočtu. Zbytek Evropy má s cenami elektřiny podobné problémy jako my, protože žádná "extrémně jednoduchá náprava" neexistuje.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.8.2022 09:05 Reaguje na Emil Novák
Příjem státního rozpočtu jsou peníze naházené do černé díry.

Mnohem lepší by bylo nevytahat je z občanů a firem, použili by je určitě lépe, než stát.

A když už je ČEZ dostal, tak by měly v ČEZu zůstat a být použity na stavbu dalšího podobně efektivního zdroje ... :-(
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.8.2022 09:20 Reaguje na Viktor Šedivý
Když ty peníze nepřitečou z ČEZu, stejně si je stát vybere jinak, takže z kapes občanů budou vytaženy tak jako tak.
Odpovědět
DB

Darth Bane

27.8.2022 21:10 Reaguje na Viktor Šedivý
Největší položka rozpočtu jsou důchody.....to je tedy prosím dle vás ta černá díra????
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 07:46 Reaguje na Václav Hellebrand
Asi jste zaspal dobu, protože zločinecká vláda vedená trestně stíhaným estébákem skončila loni na podzim.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

25.8.2022 07:55 Reaguje na Pavel Hanzl
A ta současná má už velice slušně našlápnuto.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 10:33 Reaguje na pavel peregrin
To se blbě hodnotí, jsme ve válce a pátá kolona mohutně huláká a chce dostat ČR do bankrotu.
Já si osobně nedokážu lepší vládu (když pominu Paroubkovy Marťany) než je ta současná.
Loupeživý nepolitik, který měl stát jen za dojnou krávu, by to asi nezrychtoval líp. A konfident Okamůra cha cha cha cha!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 07:47 Reaguje na Václav Hellebrand
Ta nejdražší elektřina je jen cílená lež, doložte to kvalitním odkazem.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.8.2022 08:16 Reaguje na Václav Hellebrand
Mě by spíš zajímalo, proč má akcie ČEZ nějaký Americký investiční fond a kdo vytunelovat 30% státního ČEZu
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.8.2022 08:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Asi proto že mu to přišlo jako dobrá investice a tak si je koupil. Třeba Škoda Auto taky bývala státní, ta byla taky "vytunelována"?
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.8.2022 09:18 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Koupili je, protože jste je včas nekoupil vy, pane Řezáči.
Ale když jim nabídnete dobrou cenu, určitě prodají. Jdete do toho?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2022 10:30 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Bol som to ja, bo som si kúpil v kupónovke 100 akcií ČEZu a čekám megáč dividend.
Odpovědět
DB

Darth Bane

25.8.2022 11:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pane Tunelar, 30 procent CEZu šlo přímo za tisícovku dělníkům. Český dělník si za kuponovou knížku mohl nakoupit akcie CEZu. Proč to neudělal, a pokud to udělal proč si ty akcie nenechal, prodal je, provedl a propil??? Nyní zloději vašeho kalibru křičí, že je někdo okradl, a že kdosi cosi vytuneloval. Proste klasický komousky rezacovsky sajrajt.
Odpovědět
DB

Darth Bane

27.8.2022 21:09 Reaguje na Václav Hellebrand
Ucetne odepsany Temelín 😀😃 A to jako až se odstavi, tak co......management to bude mít jednoduché..... začne do muslimských zemi vyvážet blondýnky, je tam poptávka, a nerostou tam. ...... ona totiž povinnost CEZu není vyrábět elektřinu, ale držet hodnotu akcií.
Odpovědět
DB

Darth Bane

27.8.2022 21:09 Reaguje na Václav Hellebrand
Ucetne odepsany Temelín 😀😃 A to jako až se odstavi, tak co......management to bude mít jednoduché..... začne do muslimských zemi vyvážet blondýnky, je tam poptávka, a nerostou tam. ...... ona totiž povinnost CEZu není vyrábět elektřinu, ale držet hodnotu akcií.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist