https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-odstavil-i.blok-reaktor-zacne-otevirat-v-nedeli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín odstavil I. blok elektrárny

30.3.2021 10:21 | TEMELÍN (ČTK)
Odstávka druhého bloku začne v červenci, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.
Odstávka druhého bloku začne v červenci, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Energetici v jaderné elektrárně Temelín v pátek ve 21:00 plánovaně odstavili první blok. Při odstávce, která potrvá asi dva měsíce, vymění zhruba čtvrtinu paliva i dva separátory, které z páry v turbíně odstraňují vlhkost a pak ji přihřívají. I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Odstávka druhého bloku začne v červenci, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták.
 

Provozní personál snižoval výkon prvního bloku od 18:00 tempem pět megawatt elektrických za minutu. Turbogenerátor podle plánu odpojil od přenosové soustavy ve 21:00. "O víkendu bude technologie postupně chladnout, například v primárním okruhu budeme snižovat teplotu vody přibližně o tři sta stupňů. Některé práce jako revizi záložního dieselového generátoru jsme zahájili s předstihem. Reaktor začneme otvírat, až vychladne, tedy od neděle. Otevírání reaktoru potrvá přibližně čtyři dny," vysvětlil v pátek mluvčí.

Energetici vymění 48 ze 163 palivových souborů, zkontrolují i bezpečnostní systémy. Na turbínu namontují zařízení, které sníží její chvění. "Sedm investičních akcí bude na systému cirkulační chladicí vody. V elektrické části vyměníme jeden z blokových transformátorů. Z bazénu vedle reaktoru přesunou technici do skladu v areálu elektrárny tři kontejnery naplněné použitým palivem," popsal mluvčí.

V areálu bude navíc až 500 zaměstnanců dodavatelských firem, energetici proto zpřísnili covidová opatření. Může se dělat až 1000 testů denně. Zahraniční pracovníky bude Temelín prvních pět dní testovat každý den.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 4,4 TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist