https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temelin-proveril-ochranu-reaktoru-splnuje-bezpecnostni-pozadavky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temelín prověřil ochranu reaktoru, splňuje bezpečnostní požadavky

19.8.2021 00:28 | TEMELÍN (ČTK)
Zkouška se na každém bloku dělá jednou za čtyři roky.
Zkouška se na každém bloku dělá jednou za čtyři roky.
V jaderné elektrárně Temelín prověřili ochrannou budovu kolem reaktoru druhého bloku. Splňuje všechna kritéria těsnosti, vyplynulo z bezpečnostní zkoušky, sdělil temelínský mluvčí Marek Sviták. Druhý blok je plánovaně odstavený, dvouměsíční odstávka skončí na přelomu srpna a září.
 

Zkouška se na každém bloku dělá jednou za čtyři roky. Zjednodušeně ji lze přirovnat třeba k tomu, když se plní pneumatiky vzduchem a měří se úniky tlaku.

Technici navodili v ochranné budově reaktoru přetlak, jako by na každý metr působilo pět osobních aut. "Do budovy museli přivést 45 tun vzduchu. Vytvořili tak přetlak 70 kilopascalů (kPa), při kterém na každý metr čtvereční plochy působil vzduch silou sedmi tun. Kompresory vháněly vzduch do klíčové budovy téměř čtyři hodiny," popsal mluvčí.

Osmnáct hodin pak technici tlak stabilizovali. Dalších 24 hodin sledovalo 49 čidel změny tlaku. "I tentokrát ochranná budova splnila všechna kritéria těsnosti. Zjednodušeně řečeno to znamená, že na její ploše o velikosti téměř dvou fotbalových hřišť nesmí být součet všech netěsností větší než zrnko hrášku," uvedl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Ochranná budova odděluje reaktor od životního prostředí. Odolá zemětřesení i tornádu. Je vysoká 56 metrů, stěny jsou silné 1,2 metru. Betonová konstrukce je vyztužená pomocí 132 ocelových lan dlouhých od 95 do 190 metrů. Budova je projektovaná na přetlak 490 kPa, což je podle Svitáka tolik, jakoby na každý metr čtvereční působil jeden tank.

Druhý temelínský blok je odstavený od 24. června. Při odstávce vyměnili energetici čtvrtinu paliva, zkontrolovali reaktor, bezpečnostní systémy i turbínu. Naplánovali několik desítek investičních akcí.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ uvedl elektrárnu do provozu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku devět TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist