https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temer-polovine-znamych-kvetoucich-rostlin-hrozi-vyhynuti-varuji-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Téměř polovině známých kvetoucích rostlin hrozí vyhynutí, varují vědci

12.10.2023 11:59 (ČTK)
Mezi rostlinami ohroženými klimatickou změnou a ztrátou biodiverzity jsou orchideje, některé odrůdy ananasu i mnoho důležitých druhů plodin. Rostliny jsou základem všech aspektů lidstva, devět z deseti léků pochází z rostlin.
Mezi rostlinami ohroženými klimatickou změnou a ztrátou biodiverzity jsou orchideje, některé odrůdy ananasu i mnoho důležitých druhů plodin. Rostliny jsou základem všech aspektů lidstva, devět z deseti léků pochází z rostlin.
Pětačtyřiceti procentům známých kvetoucích rostlin na světě hrozí vyhynutí, varují v nové studii vědci z britské Královské botanické zahrady v Kew. Mezi rostlinami ohroženými klimatickou změnou a ztrátou biodiverzity jsou orchideje, některé odrůdy ananasu i mnoho důležitých druhů plodin, píše server BBC.
 

Rostliny jsou základem všech aspektů lidstva, uvedla odbornice botanické zahrady v Kew Matilda Brownová. "Když si vezmete, že devět z deseti léků pochází z našich rostlin, tak nám potenciálně hrozí, že přijdeme o polovinu všech našich budoucích léků," uvedla.

"Každý ztracený druh znamená druh, u kterého jsme neobjevili veškeré jeho možnosti... Může se jednat o lék proti rakovině, řešení hladu... Přijít o ně dřív, než je prozkoumáme, by byla tragédie," uvedla vědkyně.

Brownová spolu se svými kolegy porovnávala rozsáhlé soubory dat ze Světového seznamu cévnatých rostlin, nejobsáhlejší existující databáze rostlin, s červeným seznamem ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN). Z těchto údajů sestavili řadu předpovědí ohledně rizika vyhynutí.

Analýza mimo jiné naznačuje, že na světě může celkem existovat až 2,5 milionu druhů hub, přičemž na 90 procent z nich ještě nebylo objeveno. Vědci také určili přes 30 "slepých míst" po celém světě, která botanici dosud neprozkoumali a nezmapovali. Mnoho z nich se nachází zejména v tropickém pásu jižní a jihovýchodní Asie včetně Papuy-Nové Guiney a Vietnamu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jakub Graňák

Jakub Graňák

12.10.2023 16:25
Ach jo, jak je to dávno, co jsem tu upozorňoval na to, že bezhlavým upřednostňováním jednoho druhu opylovače budeme svědky vyhynutí desetitisíců až statisíců druhů rostlin?

Bez úcty váš nedouk ekologista
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.10.2023 16:34
V ekonomickém smyslu se kvetoucí rostliny nepodílí na tvorbě HDP a tomu odpovídá i materiální podpora na jejich zachování.
Současná společnost jde tvrdě za tvorbou zisku a takové lapálie ji nevzrušují.
Pochopitelně, že se jedná o tragický omyl , ale podle Bruselu musíme nejdřív utlouct sodovkáč a do každé rodiny vnutit elektromobil. Jen tak nám bude do skoku podle ekomagorů.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.10.2023 07:40
nedávno tu byl článek o tom, jak se v Podyjí objevila nějaká rostlina po sto letech...vážně si myslíte, že něco vyhyne?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist