https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teplota-vody-v-rybnicich-dle-vedcu-dlouhodobe-roste-ohrozuje-tradicni-chov-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplota vody v rybnících dle vědců dlouhodobě roste, ohrožuje tradiční chov ryb

27.7.2023 12:00 (ČTK)
Teplota vody v českých rybnících s klimatickou změnou roste, přispívá ke zhoršené kvalitě vody a komplikuje tradiční chov ryb. Do budoucna se očekává strmý nárůst počtu dnů s povrchovou teplotou vody nad 29 stupňů, kvůli čemuž rychle ubývá rozpuštěného kyslíku ve vodě. Mezi lety 1961 až 1980 se přitom v Česku dny s touto a vyšší teplotou vůbec nevyskytovaly. Nyní je takových dní několik ročně a podle vědeckých modelů jich koncem století může být téměř 30. Vyplývá to ze studie vědců z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe a Mendelovy univerzity v Brně.
 

"Očekáváme výskyt povrchových teplot vody, s kterými jsme v našich rybnících dosud nesetkávali, což bude znamenat zásadní výzvu například pro tradiční způsob chovu kapra obecného," uvedl za tým výzkumníků CzechGlobe bioklimatolog Matěj Orság. Například na jižní Moravě bylo ve druhé dekádě tohoto století takových dnů šest ročně, v Praze ještě o jeden více. "A podle modelů, které vycházejí z naměřených dat a klimatických modelů, bude na jižní Moravě v letech 2035 až 2064 takových dnů 16 a ke konci století téměř 30," dodal Orság.

Nejohroženější oblasti jsou na jižní Moravě, na sever a severovýchod od Prahy a v části Moravskoslezského kraje. Podle očekávání budou méně zasažené oblasti s vyšší nadmořskou výškou. Radovan Kopp z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství na Mendelově univerzitě v Brně předpokládá, že postupně z českých rybníků vymizí síhovité ryby, které vyšší teploty snášejí hůř.

Naopak kapr podle něj vodu teplou 29 stupňů vydrží, ale nemusí mít dostatek kyslíku, kterého při vyšších teplotách ve vodě ubývá. Velmi teplá voda a horké počasí s sebou přináší i další pro chov negativní jevy. "Všechna zvířata mají při vyšších teplotách rychlejší metabolismus, ale pokud se má ryba krmit, tak musí mít hodně kyslíku," poznamenal Kopp. Při horkém počasí se také voda rychleji vypařuje, takže organické nečistoty, které přitečou do rybníků z polí a nečištěných odpadních vod, zůstávají ve vodě ve vyšších koncentracích.

Rybáři mají různé možnosti, jak se s problémem vyrovnat. Mohou například snížit rybí osádku, což je však podle Koppa ošidné. "Udělali to na Lednických rybnících, ale uvolněný prostor téměř okamžitě zaujaly invazní ryby," vysvětlil Kopp.

Rybáři musejí mnohem více než dříve sledovat situaci, aby předešli hromadným úhynům. Největší se stal za poslední léta na Nesytu u Lednice před pěti lety. Kvůli nedostatku kyslíku tehdy uhynulo 100 tun ryb. "Je potřeba včas snížit osádku a rybník částečně nebo i celý vylovit třeba už v červenci. To lze udělat ale jen u menších rybníků. Někdy stačí přestat ryby přikrmovat obilím. Nejhorší ale je, že zatím rybáři nejsou schopni předpovídat, kdy nastane pro ryby kritický moment. Obvykle se to děje ve chvíli, kdy přichází změna počasí, mění se atmosférický tlak, výrazně se sníží intenzita slunečního záření nebo naroste intenzita větru. Sinice a řasy v rybnících výrazně omezí fotosyntézu a produkce kyslíku se citelně sníží. Při takových situacích může uhynout i celá rybí osádka," vysvětlil Kopp. Některé chovatelské firmy už proto například dočerpávají vodu do rybníků z vrtů, případně z řek. Musí za to ovšem platit a nejde to dělat všude.

Kopp odhaduje, že produkce v rybnících bude spíše klesat i kvůli zvyšujícímu se společenskému tlaku na ekosystémové služby rybníků, ale celková produkce ryb může být zachovaná díky rozvíjejícím se chovům v uzavřených systémech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

27.7.2023 14:48
A co navrhujou za řešení ?
Jistě nějaké je, že !
Odpovědět

Radek Čuda

28.7.2023 11:26 Reaguje na smějící se bestie
Ona ta řešení jsou v článku uvedena, problém je spíš to, že holt něco stojí a jsou více pracná a tak se do nich rybářům moc nechce.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.7.2023 15:14
Ten Nesyt je v nejteplejší oblasti Česka, tam problémy budou asi opakovaně. Naopak rybníky v lesích (Staňkovský, Ženich, Podsedek...) mají určitě lepší mikro/klimatické podmínky, než jiné, které jsou v sousedství (tepelných) polí. Takže kam vysadit kapra a kam choulostivější druhy, se již nabízí samo:-)
Odpovědět
VK

V. Kolar

28.7.2023 21:28 Reaguje na Karel Zvářal
Bohužel Staňkovský, ačkoliv je v lesích má velký přísun živin z povodí - malé vesnice bez ČOV + chaty, zároveň se tam dost zakrmuje kvůli odlovu ryb. Mimochodem není to úplně klasický rybník, ale spíše přehrada - předci prostě zahradili potok docela velkou hrází a celé původní údolí bylo zaplaveno...
Odpovědět
DF

Daniel Fiala

10.8.2023 11:39 Reaguje na Karel Zvářal
Pane Zvářale,
ono se s Nesytem pořád dokola omílá, že 100 t kaprů kvůli deficitu O2, ale jaksi se z veřejného prostoru zcela odmazalo, že byl přesazen a to úmyslně. A my, veřejnost, to víme jen díky tomu tragickému konci. Kolik toho nevíme?

A jak zareagujeme? Když někdo utýrá pejska nebo kočičku, pořádá se soud a skoro lynč, když někdo nechá pochcípat tisíce jinejch obratlovců, kteří nekňučí bolestí, tak tomu řekneme "100 tun ryb". Taková je naše etika dolování peněz a zacházení s vodou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist