https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/terapeuticka-zahrada-umoznuje-seniorum-kontakt-s-prirodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Terapeutická zahrada umožňuje seniorům kontakt s přírodou

30.6.2016 13:00 | BRNO (ČTK)
Pro klienty opoutané na lůžko připravili tvůrci z centra Lipka pojízdný záhon s pracovním názvem floramobil. Vozík je variabilní, dá se rozložit na jednotlivé díly a přizpůsobit různým zahradnickým aktivitám
Pro klienty opoutané na lůžko připravili tvůrci z centra Lipka pojízdný záhon s pracovním názvem floramobil. Vozík je variabilní, dá se rozložit na jednotlivé díly a přizpůsobit různým zahradnickým aktivitám
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lipka
Terapeutickou zahradu otevřel Domov pokojného stáří Kamenná v Brně. Ve spolupráci se školským zařízením pro environmentální vzdělání Lipka vznikl i prototyp floramobilu, pojízdného záhonu pro seniory trvale upoutané na lůžko.
 

Upravené okolí domova má za cíl podněcovat smyslové vnímání a umožnit klientům vizuální a hmatový kontakt s přírodou. "V zahradě jsme vytvořili několik speciálních vyvýšených záhonů, částečně přístupných i vozíčkářům pro jednoduché zahradnické práce," řekla novinářům autorka návrhu Dana Křivánková.

Senioři se tak mohou sami zapojit do úprav záhonů a sklízet pěstované plodiny, které jsou všechny jedlé. "Vysázeli jsem tady bylinky a různé druhy ovoce a zeleniny. Z botanického hlediska je nejzajímavější kiwi, goji a strom muďoul, jehož plody jsou malé banány," řekl Dan Zahradník, který se postaral o návrh a realizaci zahrady.

Pro klienty opoutané na lůžko připravili tvůrci z centra Lipka pojízdný záhon s pracovním názvem floramobil. "Vozík je variabilní, dá se rozložit na jednotlivé díly a přizpůsobit různým zahradnickým aktivitám. Po ročním zkušebním provozu ho upravíme do finální podoby," řekl autor zařízení Petr Laštůvka. Vzorem pro záhon byl německý prototyp užívaný v tamních sociálních a zdravotních zařízeních.

Zahrada v Domově pokojného stáří Kamenná je součástí projektu Terapie přírodou a pro přírodu organizace Lipka, který se snaží o osvětu zahradní terapie pro léčebné účely. Domov pokojného stáří má v současnosti 44 klientů a poskytuje sociální služby seniorům se sníženou soběstačností.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Li

Lili

30.6.2016 13:26
Hezký projekt, snad bude sloužit a pomáhat tak, jak bylo zamýšleno.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist