https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tezba-kryptomen-loni-vyprodukovala-800-tun-co2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Těžba kryptoměn loni vyprodukovala 800 tun CO2

18.9.2019 00:12 (ČTK)
Světová těžba kryptoměn prostřednictvím aplikací v počítačích uživatelů loni spotřebovala kolem 18,8 gigawattu elektrické energie. / Ilustrační foto
Světová těžba kryptoměn prostřednictvím aplikací v počítačích uživatelů loni spotřebovala kolem 18,8 gigawattu elektrické energie. / Ilustrační foto
Foto | ZV / / Ekolist.cz
Světová těžba kryptoměn prostřednictvím aplikací v počítačích uživatelů loni spotřebovala kolem 18,8 gigawattu elektrické energie. Je to zhruba roční spotřeba elektřiny v Polsku. Tato spotřeba zároveň odpovídá emisím kolem 800 tun skleníkového plynu oxidu uhličitého. Uvedla to včera antivirová firma Kaspersky Lab v tiskové zprávě.
 

Těžba kryptoměn v prohlížeči je hrozba, které může být velká část uživatelů vystavená, aniž by o ní věděla. Dozví se o ní pouze tehdy, pokud by přezkoumali zdrojový kód internetové stránky, nebo ve chvíli, kdy jim určité stránky začnou zpomalovat počítač. Těžba je totiž založená na využití výpočetního výkonu PC pro matematické operace potvrzující předchozí transakce s kryptoměnami.

"Web mining jako takový může sloužit jako alternativní metoda financování webového obsahu, a to za předpokladu, že uživatel je o tomto informován. Vzhledem k velmi nízké efektivitě tohoto typu těžby však neočekávám jeho rozšíření. Na problematických stránkách pravděpodobně zůstane tento druh zneužívání výkonu počítače populární, a přiřadí se tak k běžným internetovým hrozbám. Při dodržování základních praktik bezpečného užívání internetu však není tzv. cryptojacking pro běžné uživatele výrazným rizikem," uvedl Ondřej Příhonský, analytik společnosti WBTCB, která v tuzemsku provozuje největší českou síť bitcoinmatů.

V některých případech provozovatelé webů uživatele na těžbu upozorní a požádají o jejich svolení. Využívají ji totiž jako alternativní zdroj příjmů, aby na svých stránkách například nemuseli zobrazovat reklamy.

"Za poslední dva roky vznikla celá řada právních a technických iniciativ usilujících o snížení aktivit web miningu na minimum. Jejich snaha se začíná projevovat ve výrazném úbytku těchto nekalých praktik. Dokud ale z těžby kryptoměn budou kyberzločincům plynout zisky, bude stále docházet k přetěžování počítačů nich netušících uživatelů. Jedná se zároveň o poměrně neobvyklou kyberhrozbu, která po sobě zanechává i výraznou ekologickou stopu," dodal bezpečnostní odborník společnosti Kaspersky Alexej Malanov.

Na nelegální těžbu může uživatele upozornit zpomalení počítače nebo jeho přehřívání. To podle odborníků znamená, že procesor PC běží naplno nebo je přetížený. Aplikace pro těžbu by měl odhalit účinný antivirový program.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MJ

Martin Jasan

19.9.2019 22:32
Obávám, se že Kaspersky mají v čísle chybu.
https://usa.kaspersky.com/about/press-releases/2019_assessing-the-environmental-impact-of-web-mining

Polsko mělo emise v r. 2018 300 mil. tun eq. CO2 z toho 50% z elektřiny, tedy 150 mil. t.:
https://www.statista.com/statistics/449809/co2-emissions-poland/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist