https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-independent-komercni-farmy-mohou-zachranit-populace-tresky-ve-volne-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Independent: Komerční farmy mohou zachránit populace tresky ve volné přírodě

7.4.2003 16:58 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
První uměle odchované tresky z Shetlandské farmy ve Velké Británii, které budou zítra uvedeny na trh, pravděpodobně otevřou novu éru chovu ryb a potravinářství, slibují velké výdělky obchodníkům s rybami, ale v neposlední řadě se dotýkají také ochránců životního prostředí.
 

Stavy volně žijící tresky v Severním moři jsou na kriticky nízké úrovni a právě uměle odchované ryby by mohly podle odborníků částečně zabránit jejich lovu ve volné přírodě. Pro majitele lososích farem, které mají vysoké náklady, ale díky nadprodukci a nákupní strategii obchodních řetězců stále klesající výdělky, je vznik tresčích farem existenční otázkou. V současnosti je cena tresčího masa daleko vyšší než masa lososího.

Naproti tomu ochránci životního prostředí varují, že právě rozšířený chov lososa působí nedozírné škody na přirozených stavech této ryby a znečišťuje mořské dno. K podobné situaci by podle nich mohlo dojít i v případě tresky.

Ryby z farmy ve Vidlin Voe, neskončí totiž jen na stole v anglických restauracích, ale budou vstupovat na celosvětový trh. Prvním signálem k budoucí expanzi tohoto obchodu je zásilka sta kilogramů tresky (30-40 vzrostlých jedinců) řetězci restaurací v Bostonu. Toto je ale pouze předvoj 14 000 kusů ryb, něco kolem 40 tun, které budou letos v létě odchovány na Johnsonově farmě, která předpokládá roční produkci kolem dvou tisíc tun. "Norsko a Kanada také intenzivně investují do umělého chovu ryb, ale to není důvod proč by se Británie měla vzdávat," říká vydavatel odborného časopisu Fish Farming International. "Znamená to dobrý výhled do budoucnosti. Náš hlavní důvod proč investujeme do chovu tresky je ten, že britský rybí průmysl není schopen zásobovat treskou domácí trh".

Ve Velké Británii se spotřebuje kolem 120 000 tun divoké tresky ročně a současná kvóta pro skotské rybáře je 18 000 tun, takže ryby se musí dovážet ze zemí jako je Norsko a Island. Tresčí farmy znamenají krok v před ve vývoji technik umělého odchovu ryb, protože vývoj lososa se od nich značně liší. Zatímco lososovi nevadí sušená strava rozpuštěná ve vodě, treska stejně jako ostatní "bílé" ryby vyžaduje živé drobné mořské organismy.

Zastánci umělého chovu ryb tvrdí, že tyto tresky budou lépe chráněny před chorobami. Toto je ale základní otázka, které se obávají ochránci přírody. Ti tvrdí, že klece, ve kterých se ryby chovají, se stanou semeništěm nákaz. Někteří odborníci dávají do souvislostí rozšíření parazitů "mořských vší" na volně žijící populaci lososů právě s farmami umístěnými v ústí řek. Jsou tady ale i další nebezpečí, včetně nánosů fekálií pod chovnými klecemi a působení pesticidů, které se používají jako ochrana před nejrůznějšími nemocemi.

Podle článku Deborah Houston z internetového vydání deníku Independent 7. 4. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist