https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/toman-zasadni-obrat-v-boji-s-kurovcem-letos-nenastane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Toman: Zásadní obrat v boji s kůrovcem letos nenastane

3.1.2020 00:27 (ČTK)
V letošním roce se nedá očekávat zásadní obrat v kůrovcové kalamitě k lepšímu. / Ilustrační foto
V letošním roce se nedá očekávat zásadní obrat v kůrovcové kalamitě k lepšímu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V letošním roce se nedá očekávat zásadní obrat v kůrovcové kalamitě k lepšímu. Novinářům to v rozhovoru řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Stát se bude snažit šíření zpomalit, v některých lokalitách by se šíření za příznivých meteorologických podmínek mohlo zastavit. Loni se do konce října ve státních lesích vytěžilo zhruba 9,6 milionu metrů krychlových kůrovcového dříví, což byl meziroční nárůst o dvě třetiny. V letošním roce ministr očekává těžbu v podobné výši. Současná situace je podle odborníků nejhorší v historii českého lesnictví.
 

"Limitujícím faktorem je počasí, zejména dostatek a rovnoměrnost srážek a vody v půdě, jejich četnost a souběh extrémních teplot a sucha," uvedl ministr. Stát již loni začal vyplácet více peněz na zásahy v lesích, sumu zdvojnásobil na 1,15 miliardy korun, o dalším navýšení zatím neinformoval. Loni pak začal vyplácet také peníze pro nestátní vlastníky lesů jako kompenzace za sníženou cenu dříví. Dohromady se jim v tomto programu zatím do konce letošního roku přislíbilo 2,5 miliardy korun, zatím se proplatilo 980 milionů korun.

Ministerstvo loni rozšířilo území označená jako mimořádně zasažená kůrovcem, od prosince jsou už v každém kraji. Lesníci na takových místech mohou omezit obranná opatření proti škůdci. Vlastníci lesů tam tak budou moci odložit zalesnění holin až na pět let, uvolnila se v nich také pravidla pro přenos sadebního materiálu. Nejvíc nových lokalit je na Českomoravské vrchovině, v jihozápadních a středních Čechách a také ve Šluknovském výběžku, uvedlo již dříve ministerstvo. Podle Tomana se nyní situace analyzuje a případně se zóny znovu rozšíří.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

3.1.2020 18:53
Prosím administrátora o smazání výše uvedeného ubohého příspěvku.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

4.1.2020 08:54 Reaguje na pavel peregrin
Nebo přeposlat na MZE, třeba by přístupné dívky a ženy mohly napomoci s likvidací škod v lesích:-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.1.2020 19:47
Co by jeden pro zvýšení sledovanosti stránek neudělal, že...
Odpovědět
va

vaber

5.1.2020 10:25
jen bych doporučil podívat se na film Král Šumavy, ne kvůli politice, ale tam je jasně vidět ,to nebyly kulisy, jaké bývalo počasí před 70roky, kdyby bylo takové počasí dnes, kůrovec by neměl žádnou šanci, strom kůrovce zalepí smolou, dnes žádnou smolu nevyrobí a nepřežije, katastrofu nezpůsobil kůrovec ale sucho a vysoké teploty a ty nikdo nezastaví
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist