Toxický spad z požáru Notre-Dame se našel v medu pařížských včel
Podle studie, kterou tento týden zveřejnil odborný tisk, obsahovaly vzorky medu z úlů severozápadně, tedy po větru od požáru katedrály, průměrně téměř třikrát více olova než před požárem.
Zatímco vyšetřovatelé stále hledají zdroj požáru, který zničil 850 let starou katedrálu, a vědci, architekti a historici studují křehkou stavbu a trosky budovy, jiný výzkum se soustředil na znečištění způsobené 450 tunami olova, které oné noci shořelo.
Studie medu, kterou uskutečnily Kate Smithová a Dominique Weisová z Univerzity Britské Kolumbie, je jednou z prvních, která zkoumá vztah mezi znečištěním z požáru a jeho dopadem na obyvatele prostřednictvím produktu určeného k přímé konzumaci.
Zvýšená koncentrace olova v medu - průměrně 2,3 nanogramu na gram - je stále v mezích množství přijatelného pro konzumaci, uvedla Smithová. Vyšší množství přitom odpovídá geografickému rozprostření prachu, který se nad Paříží po požáru vznášel.
Vědci mají stále obavy z následků znečištění po požáru Notre-Dame. Předchozí studie zjistily, že nebezpečná koncentrace olova byla po požáru na desítkách míst v Paříži včetně škol, školek, parků a denních stacionářů. Celková dekontaminace okolí katedrály trvala čtyři měsíce. V případě pozření může olovo způsobit poškození kognitivních funkcí, především u dětí.
V městech, jako je Paříž, v posledním desetiletí výrazně stoupl chov včel a odhaduje se, že v městě nad Seinou je nyní více než 1000 úlů. Včely se zabydlely například na střeše historické Opery Garnier, na střechách prestižních restaurací, v květinami oplývající Lucemburské zahradě a také na katedrále Notre-Dame, kde 200.000 včel žijících na střeše požár přežilo.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (5)
Jan Šimůnek
30.7.2020 12:13Jiří Daneš
30.7.2020 13:36Břetislav Machaček
30.7.2020 17:53kontaminace v potravinách,tak nevčelařím,nejím ryby a na zahradě budu mít
pouze květuprostý trávník.Včela sbírá nektar,pyl a vodu i kolem cest a
továren,když ji nenalézá jinde,ryba taky neovlivní jakou vodu jim pouštíme
do řeky a vítr a déšť kontaminuje i biozahrádku z míst velmi dalekých.
V té Paříži je to místní průser,snad to neudělal někdo schválně a tak se
to snad nebude opakovat.Daleko horší je trvalé znečištění,ale panika
není na místě a i ta hra na bio.V místě chovu jednoho z biovčelařů jsem viděl včely pijící ze silničních kaluží a stojící v rygolech kolem železniční tratě.Biozemědělec hospodaří na polích,které jeho předci
trávili DDT a jinými jedy.Nu a rybáři jedí ryby z řek,přehrad a rybníků
plných kontaminantů.Zvěř zase spásá trávu kolem silnic a vědci se diví
kontaminací medu olovem po "vypaření"450 tun.Zkoumat každé sousto a každý hlt,tak se z toho zblázním a umřu hrůzou a hlady ihned po narození.Nic
už tu nebude jako před staletími,pouze tehdy lidé umírali nevědomky na
radon v místech s jeho výskytem,na olovo v pohárech,na rtuť v mastech,
ale neměli o tom tušení.Dnes ale umíráme hlavně na stres z toho,že
to víme.Neříkám nezjišťujme to či ono,ale neidealizujme si bioprodukci.
Ono to BIO je hlavně o chuti,vyzrálosti a o dobrém pocitu,než mnohdy
o zcela čistém produktu.Pařížským včelařům přeji v budoucnu už nekontaminovaný med a všem ostatním trochu zdrženlivosti při lpění na
všem BIO a EKO,když jsme kontaminanty dennodenně obklopeni a mnohdy to
ani netušíme.




Švýcarská vesnice Brienz bude už druhou zimu neobyvatelná, ohrožuje ji masa suti
Francouzští rolníci protestují proti paktu Mercosur, traktory byly ve Versailles
Produkce vína ve Francii bude letos kvůli horku a suchu pod pětiletým průměrem