https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/toxicky-spad-z-pozaru-notre-dame-se-nasel-v-medu-parizskych-vcel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Toxický spad z požáru Notre-Dame se našel v medu pařížských včel

30.7.2020 11:08 | PAŘÍŽ (ČTK)
Vědci mají stále obavy z následků znečištění po požáru Notre-Dame. Předchozí studie zjistily, že nebezpečná koncentrace olova byla po požáru na desítkách míst v Paříži včetně škol, školek, parků a denních stacionářů. Celková dekontaminace okolí katedrály trvala čtyři měsíce.
Vědci mají stále obavy z následků znečištění po požáru Notre-Dame. Předchozí studie zjistily, že nebezpečná koncentrace olova byla po požáru na desítkách míst v Paříži včetně škol, školek, parků a denních stacionářů. Celková dekontaminace okolí katedrály trvala čtyři měsíce.
Stovky tun olova, jež v dubnu 2019 shořelo při požáru, který téměř zničil pařížskou katedrálu Notre-Dame, vytvořily nebezpečný prach padající na parky, budovy a hřiště. Nyní vědci zjistili, že část olova si našla cestu na překvapivé místo - do medu pařížských včel, napsal zpravodajský server The New York Times.
 

Podle studie, kterou tento týden zveřejnil odborný tisk, obsahovaly vzorky medu z úlů severozápadně, tedy po větru od požáru katedrály, průměrně téměř třikrát více olova než před požárem.

Zatímco vyšetřovatelé stále hledají zdroj požáru, který zničil 850 let starou katedrálu, a vědci, architekti a historici studují křehkou stavbu a trosky budovy, jiný výzkum se soustředil na znečištění způsobené 450 tunami olova, které oné noci shořelo.

Studie medu, kterou uskutečnily Kate Smithová a Dominique Weisová z Univerzity Britské Kolumbie, je jednou z prvních, která zkoumá vztah mezi znečištěním z požáru a jeho dopadem na obyvatele prostřednictvím produktu určeného k přímé konzumaci.

Zvýšená koncentrace olova v medu - průměrně 2,3 nanogramu na gram - je stále v mezích množství přijatelného pro konzumaci, uvedla Smithová. Vyšší množství přitom odpovídá geografickému rozprostření prachu, který se nad Paříží po požáru vznášel.

Vědci mají stále obavy z následků znečištění po požáru Notre-Dame. Předchozí studie zjistily, že nebezpečná koncentrace olova byla po požáru na desítkách míst v Paříži včetně škol, školek, parků a denních stacionářů. Celková dekontaminace okolí katedrály trvala čtyři měsíce. V případě pozření může olovo způsobit poškození kognitivních funkcí, především u dětí.

V městech, jako je Paříž, v posledním desetiletí výrazně stoupl chov včel a odhaduje se, že v městě nad Seinou je nyní více než 1000 úlů. Včely se zabydlely například na střeše historické Opery Garnier, na střechách prestižních restaurací, v květinami oplývající Lucemburské zahradě a také na katedrále Notre-Dame, kde 200.000 včel žijících na střeše požár přežilo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

30.7.2020 12:09
Tohle bylo přitažené za vlasy už když s tím začali a je to čím dál tím bláznivější. Nemůžou si najít jiný prostředek k zahánění nudy než pouštět hrůzu kolem jednoho požáru jako kdyby v Paříži vybouchla atomovka? Kolik let se používal tetraethyl olova, kolik staletí se používalo olovo na potrubí a střešní krytiny (já mám z olova oplechování střešních oken na chatě ještě teď), ale kolem jednoho ohořelého chrámu se toho musí nadělat jako kdyby to byl jediný případ za posledních tisíc let :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.7.2020 12:13
Tohle se dalo čekat. Vliv na zdraví je, pochopitelně, čistá nula. Je to jen důkaz citlivosti analytických metod, které najdou pár atomů ve zkumavce.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

30.7.2020 13:36
Jako děti jsme si z olova odlévali třeba skautské lilie z přezek na opasek. Bylo ho všude dost, protože se běžně používalo na odpadní potrubí. Před léty, při návštěvě přátel v Anglii, jsem se od nich dověděl, že donedávna měli ve svém domě olověné potrubí i v přívodu pitné vody a že to nebylo jen v jejich domě (možná se tím dají vysvětlit některé, na pevnině neobvyklé zvláštnosti myšlení etnických Angličanů). .
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.7.2020 17:53
Jako včelař,rybář,zahrádkář atd.mohu pouze konstatovat,že zkoumat dnešní
kontaminace v potravinách,tak nevčelařím,nejím ryby a na zahradě budu mít
pouze květuprostý trávník.Včela sbírá nektar,pyl a vodu i kolem cest a
továren,když ji nenalézá jinde,ryba taky neovlivní jakou vodu jim pouštíme
do řeky a vítr a déšť kontaminuje i biozahrádku z míst velmi dalekých.
V té Paříži je to místní průser,snad to neudělal někdo schválně a tak se
to snad nebude opakovat.Daleko horší je trvalé znečištění,ale panika
není na místě a i ta hra na bio.V místě chovu jednoho z biovčelařů jsem viděl včely pijící ze silničních kaluží a stojící v rygolech kolem železniční tratě.Biozemědělec hospodaří na polích,které jeho předci
trávili DDT a jinými jedy.Nu a rybáři jedí ryby z řek,přehrad a rybníků
plných kontaminantů.Zvěř zase spásá trávu kolem silnic a vědci se diví
kontaminací medu olovem po "vypaření"450 tun.Zkoumat každé sousto a každý hlt,tak se z toho zblázním a umřu hrůzou a hlady ihned po narození.Nic
už tu nebude jako před staletími,pouze tehdy lidé umírali nevědomky na
radon v místech s jeho výskytem,na olovo v pohárech,na rtuť v mastech,
ale neměli o tom tušení.Dnes ale umíráme hlavně na stres z toho,že
to víme.Neříkám nezjišťujme to či ono,ale neidealizujme si bioprodukci.
Ono to BIO je hlavně o chuti,vyzrálosti a o dobrém pocitu,než mnohdy
o zcela čistém produktu.Pařížským včelařům přeji v budoucnu už nekontaminovaný med a všem ostatním trochu zdrženlivosti při lpění na
všem BIO a EKO,když jsme kontaminanty dennodenně obklopeni a mnohdy to
ani netušíme.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.7.2020 18:08 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Macháčku, trefil jste hřebíček:-) Ano, žijeme na BIO planetě... někteří v iluzi, jiní ve strachu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist