https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trendem-ve-vybaveni-pro-kempovani-je-ekologie-a-minimalismus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trendem ve vybavení pro kempování je ekologie a minimalismus

8.7.2019 00:25 | PRAHA (ČTK)
Moderní vybavení pro kempování se podle odborníků obrací k šetrnému přístupu k přírodě. Trendem je komfort, ekologie, využívání obnovitelných zdrojů energie a minimalismus ve zmenšování objemu a váhy výrobků. / Ilustrační foto
Moderní vybavení pro kempování se podle odborníků obrací k šetrnému přístupu k přírodě. Trendem je komfort, ekologie, využívání obnovitelných zdrojů energie a minimalismus ve zmenšování objemu a váhy výrobků. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Moderní vybavení pro kempování se podle odborníků obrací k šetrnému přístupu k přírodě. Trendem je komfort, ekologie, využívání obnovitelných zdrojů energie a minimalismus ve zmenšování objemu a váhy výrobků. Řekl to produktový specialista Vít Hruška z firmy 4camping.cz, která pořádá na výstavišti v Letňanech prodejní výstavu stanů. Přestože Češi patří celosvětově k nejaktivnějším turistům a kempování se v Česku vrátilo do módy, ekologické trendy ve vybavení přijímají podle Hrušky ve srovnání se Západem pomalu.
 

"Když se podíváte v Německu, co značky deklarují a čím se hrdě chlubí, tak se obávám, že v Čechách by to ve větší míře zákazníka nezaujalo. Není příliš ochoten si připlatit za to, že je materiál plně recyklovatelný nebo recyklovaný," uvedl Hruška. Ekologicky šetrné výrobky proto zatím prodejci na tuzemském trhu nabízejí podle Hrušky jako alternativu k běžným materiálům a dávají zákazníkům možnost si vybrat. Na e-shopu 4camping.cz, největším s outdoorovým vybavením na českém trhu, nicméně podle Hrušky zájem o prémiové značky s ekologickými výrobky rok od roku roste.

Čtyři hlavní trendy, které rezonují napříč západním trhem již několik let, se tak dostávají podle Hrušky do Česka pomalu. Domnívá se, že to způsobuje konzervativnější přístup Čechů a jejich menší kupní síla, která tlačí slevy. Trendy v kempingovém vybavení posouvají dopředu severské evropské země spolu s Dánskem, Německem, Francií a Velkou Británií.

Podle Matěje Macháčka z oddělení stanů na výstavě stanů se prodává více menších turistických stanů vhodných pro treking. Pro dva lidi by měl podle něj stan pro túru ideálně vážit kolem dvou kil. "Specialitou je stan Black Diamond, malý membránový stan pro dva lidi, podobný jako je membránová bunda. Je na stanování v suchém mrazu nebo ve sněhu," uvedl.

Podle instruktora Milana Musila z firmy Husky vedou rodinné stany pro čtyři osoby a poptávka je i po stanech na expedice z ultralehkých materiálů. "Lidé to ale chtějí za co nejlepší peníze. Bohužel čím je stan nebo spacák lehčí, tak cena stoupá nahoru," poznamenal.

Naopak velké kempovací stany neřeší váhu, nýbrž komfort a prostor. Ložnice mají oddělené tenkou mobilní zástěnou pro tři až osm osob. Ty největší mohou mít na délku až osm metrů a vážit až 35 kilogramů. Cena šplhá až ke 40 tisícům korun. "Dříve se stany vyráběly z bavlny, klasická áčka si asi každý pamatuje. Nyní se přešlo na polyester, u malých i na nylon. K bavlně se některé značky vrací, je ale technická," řekl Musil. Novinkou posledních let jsou také nafukovací konstrukce.

Provozovatelé kempů a karavanových stání letos mohou podle hlavního ekonoma CzechFund Lukáše Kovandy vyhlížet rekordní rok. Loni strávili Češi v tuzemských kempech podle Eurostatu 2,86 milionu nocí. Pokud bude příznivé počasí, Kovanda nevyloučil, že padne dosavadní rekord a Češi v kempech stráví více než tři miliony nocí. Nejvyhledávanější zahraniční kempovací destinací Čechů je Chorvatsko, kde loni pobyli 846 tisíc nocí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

placid.simplicity

10.7.2019 10:11
Nemyslím si, že je nezájem způsoben konzervativním přístupem Čechů.
Pokud je u sousedů minimální měsíční mzda 1,557€ (Jan 2019) a u nás, mimo Prahu samozřejmě, je běžná výplata na polovině německé minimálky, pak se fakt není čemu divit...
Odpovědět
VP

Václav Příhoda

26.2.2022 14:56
Musím říct, že dost zajímavý článek. Díky mockrát. Už delší dobu si říkám, že bych toto léto vlastně klidně rád strávil v nějakém kempu. Myslím si, že by to mohlo být mnohem lepší, než nějaká dovolená u moře. Jen teda to vybavení na kempování mi chybí. Dnes se dá ale všechno objednat přes internet. Já se například díval, že spoustu věcí mají na https://www.naturehikecz.cz/
Odpovědět
IM

Ivana Mrázková

31.5.2022 23:34
Doma mám prakticky veškerou <a href="https://www.naturehikecz.cz/">výbavu na kempování</a>, ale ještě jsem se k ekologii nepropracoval. Většinou dbám hlavně na kvalitu, ale asi se zkusím kouknout i po nějakých vychytávkách. S rodinou letos plánujeme dovolenou pouze v ČR, takže pravděpodobně pojedeme někam i chvilku kempovat. Tentokrát to budou asi hory, nebo nějaká řeka.
Odpovědět
LD

Libor Dostálek

15.11.2022 09:57
Tak to u nás teda ne :-D . Ekologie jo, to se samozřejmě snažíme dodržovat i na dovolené, ale minimalismus ne. Manželka s sebou pokaždé bere takových věcí, že bychom mohli vybavit celou další rodinu :-D . Máme stan, kempingové židličky, vařič a další věci na kempování z https://armik.cz/ a už jen to zabere hodně místa :-) .
Odpovědět
ZP

Zdeněk Pejchal

31.7.2023 17:53
Já mám třeba kempování moc rád. Právě z tohoto důvodu jsem se nedávno rozhodl pro pořízení vlastního karavanu za auto. Je to sice starší kousek a bylo v něm potřeba udělat úplně nové elektro - https://www.reslshop.cz/elektro-pro-karavany/ ale myslím si, že to stálo za to. Už jsme s ním letos vyrazili dvakrát a spaní je v něm pohodlné. :)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist