https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tri-z-20-gepardu-prevezenych-z-afriky-do-indie-uhynuli-projekt-vyvolava-otazky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tři z 20 gepardů převezených z Afriky do Indie uhynuli, projekt vyvolává otázky

24.5.2023 01:45 | DILLÍ (ČTK)
Prvních osm gepardů vypustil do oploceného výběhu premiér Naréndra Módí. Projekt ale kritizuje řada expertů. Národní park Kuno je podle nich nevhodný pro tak velké množství gepardů.
Prvních osm gepardů vypustil do oploceného výběhu premiér Naréndra Módí. Projekt ale kritizuje řada expertů. Národní park Kuno je podle nich nevhodný pro tak velké množství gepardů.
Foto | up3ryummy / Flickr
Plán Indie na návrat gepardů do volné přírody 75 let poté, co byli v zemi vyhubeni, vzbuzuje pochybnosti. Tři z 20 gepardů, kteří byli do Indie převezeni z Afriky, totiž v posledních týdnech uhynuli. Kritici projektu tvrdí, že nové prostředí je pro tyto šelmy nevhodné, píše deník The Guardian.
 

Gepardi v Indii vyhynuli v roce 1952. Od října loňského roku bylo v rámci vládního programu do indického národního parku Kuno ve státě Madhjapradéš přepraveno 20 gepardů z Jihoafrické republiky a Namibie. Indie počítá s tím, že v průběhu pěti až deseti let přijme celkem 50 těchto kočkovitých šelem.

Prvních osm gepardů vypustil do oploceného výběhu s velkou slávou premiér Naréndra Módí v den svých 72. narozenin. Projekt ale kritizuje řada expertů na ochranu přírody a divoce žijící zvířata. Odborníci Módího vládu obviňují, že jí jde jen o publicitu. Národní park Kuno je podle nich nevhodný pro tak velké množství gepardů, kteří obvykle vyžadují ke svému životu území o rozloze tisíců kilometrů čtverečních.

Obavy dále vzrostly v posledních týdnech v souvislosti se smrtí tří gepardů v době, kdy byli ještě drženi v malém výběhu na území parku Kuno. Jeden z gepardů zemřel na selhání ledvin, další uhynul z neznámých příčin v dubnu. Samice Daksha pak tento měsíc podlehla zraněním, která utrpěla při násilném páření, když byla umístěna do výběhu společně s dvěma samci.

Indický soud minulý týden rozhodl, že národní park Kuno není vhodným domovem pro desítky afrických gepardů. "Na jednom místě je jich soustředěno příliš mnoho," uvedl soud a vyzval vládu, aby se "povznesla nad politiku" a zvážila umístění gepardů také v jiných státech, jako je Rádžasthán, kde místní parlament ovládá opozice.

Indičtí vědci, kteří řídí plán návratu gepardů do volné přírody, prohlašují, že úmrtí se dala očekávat a že neznamenají selhání projektu. Připomněli také, že se v Indii od zahájení programu narodila již čtyři gepardí mláďata.

Kritik projektu Ráví Čellam naopak upozorňuje, že jen tři gepardi byli zatím vypuštěni do národního parku a 14 jich zůstává v malých výbězích. Projekt nemá podle něj s ochranou přírody nic společného, přinejlepším jde o "přehnaně vychvalované safari".

Gepard indický se kdysi pohyboval po celém Blízkém východě, Střední Asii a Indii. Nyní se ale vyskytuje pouze v Íránu a je považován za kriticky ohroženou šelmu. Podle odhadu íránských úřadů z roku 2022 v zemi žije 12 jedinců. Afričtí gepardi se od těch, kteří žili v Indii, liší.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2023 03:18
Možná by příště stačilo umístit samici s jedním samcem, kterému se má větší šanci ubránit, než dvojici rozvášněných agresivních šelem. Ale i to se v přírodě někdy stane, a neměl by to být důvod nepokračovat v započatém díle. Vedle kritiků jsou také obhájci tohoto projektu, neb jiný, alternativní, tj práce s původní populací, je nanejvýš nepravděpododobný. Jiná věc je rozdělit velkou skupinu na dvě menší, pokud tedy mají další vhodné/zazvěřené území, a i tam to zkoušet. A jinak je všeobecně známo, že kdo nic nedělá, nic nepokazí, že kritici...
Odpovědět
Sl

Slovan

24.5.2023 09:25
Zatím vše nasvědčuje tomu, že celý projekt, který s ochranou přírody stejně nemá moc co dělat, selže. Což je vlastně dobře. Jen je mi líto samotných gepardů, kteří umírají v oploceném výběhu v Indii. Mohli být součástí nějakého projektu v Africe na jejich reintrodukci do dalších afrických rezervací kde byli v minulosti vyhubeni či mohli posílit nějakou slabší, ale stabilní a dobře chráněnou, populaci.
Dnes bylo navíc oznámeno, že zemřelo jedno z mláďat (https://www.dailyo.in/news/cheetah-cub-born-in-india-dies-it-is-the-fourth-cheetah-death-since-march-39816). I toto mládě zemřelo v oploceném výběhu...

Na stále existující populaci původního asijského geparda v Íránu se asi bohužel zapomnělo. Proč se těch pár zbývajících zvířat neodchytí a nezačne se s jeho záchranou je mi trošku záhadou. Zde by měla jít stranou veškerá politika, která bude zřejmě hlavním důvodem...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.5.2023 10:41 Reaguje na Slovan
Vypadá to na neodbornou, ale PR péči. Měli by to začít dělat skuteční odborníci na gepardy. To, že jsou v ohradě,ještě neznamená špatně. I v Jižní Africe jsou stanice s gepardy, a fungují.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2023 10:49 Reaguje na Slavomil Vinkler
Klídek, dětské nemoci, vše se v dobré obrátí. Tři úhyny, tři mláďata - bilance vyrovnaná. Aktivistům vadí zooparky, soukromé chovy, farmy - prostě vše. Repatriace je ten nejpotřebnější projekt. Takové ty poplašné, rádoby moudré věty "já jsem to říkal" si rád poslechnu za 2-3 roky, až nastane čas trochu bilancovat. Zatím jsme chvíli po startu.
Odpovědět
Sl

Slovan

24.5.2023 12:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
Mě vůbec nejde o to, že jsou v karanténní ohradě před vypuštěním. Je logické, že tam jsou. Mě přijde pouze zvláštní, že i tam v poslední době umírají (ty ohrady mají velikost cca. půl km2). Ti co přežijí budou po vypuštění čelit logicky mnoha výzvám a spousta z nich také zemře...
Mě nejvíce vadí to, že se do tamní přírody navrací poddruh z úplně jiného kontinentu. Bylo by snad správné u nás nahradit rysa ostrovida rysem kanadským? Podle mého názoru prostě NE. Ta zvířata by mohla být využita jinde v Africe, ale místo toho budou umírat v Indii.
Odpovědět
JN

Jan Novák

24.5.2023 14:40 Reaguje na Slovan
Ono je možná přeci jen dobře, že to dělají s africkými gepardy, jakákoliv mortalita u asijských gepardů je dost na nic, vzhledem k tomu, že jich žije jen posledních pár kousků. A jejich rozmnožování v zajetí je dost sporadické, s velmi vysokou mortalitou mláďat.

Horší je spíš, že lokalita, která byla vybrána pro gepardy měla být původně využita pro asijské lvy, kteří v současnosti obývají jen jednu chráněnou lokalitu a jejich reintrodukci do dalších oblastí aktivně blokuje Gudžarátští politici, kteří si je syslí jen pro svůj region (a v minulosti tak třeba zabránili výměně asijských gepardů s íránem za lvi).
Odpovědět
Sl

Slovan

25.5.2023 07:29 Reaguje na Jan Novák
Asijský gepard se v zajetí skoro nechová. A to je ten velký průšvih - žádné ZOO je nemají. U nich by se muselo postupovat jinak, bylo by to dlouhodobé úsilí a nikoli podobný hurá projekt na který bohužel doplatí samotná zvířata. I proto se mi to nelíbí… úplně se na ten asijský poddruh, který je v kritické situaci, jaksi zapomíná.

Ano, s těmi lvy máte samozřejmě pravdu. Kritizoval jsem to pod jiným článkem. Asijský lev by pro ně měl být oproti africkému gepardovi prioritou, ale bohužel…
Moc nechápu, jak je možné, že politici z jednoho indického státu dokáží nejenom blokovat celostátní program na ochranu tamních lvů, ale dokonce ignorovat soudní rozhodnutí! Ono bylo samozřejmě vybráno víc rezervací, dokonce bych řekl, že Kuno nebylo nejpreferovanější, ale stejně.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.5.2023 17:51 Reaguje na Slovan
Podle mého názoru, pokud není k dispozici původní poddruh, není použití jiného na závadu. Ona ta potravní pyramida to tak neřeší.
A tak jako když vyhubili protoindiáni megafaunu včetně koně, tak je mustang důstojnou náhradou.
Odpovědět
Sl

Slovan

25.5.2023 08:11 Reaguje na Slavomil Vinkler
Původní asijský gepard sice není k dispozici pro reintrodukci, ale stále existuje. Chápete to? Proto by se ty ochranářské snahy v Asii měli soustředit na něj. Problémem je Íránský režim, ale tak na ten by mohl zatlačit třeba Módí. Aspoň se o to pokusit. Celé by to ale znamenalo násobně víc práce ve všech směrech a pro všechny…
Takže jednoduše řečeno: pokud by asijský gepard už neexistoval, dalo by se to pochopit. Takhle ne.
Odpovědět
Pe

Pepa

24.5.2023 13:44 Reaguje na Slovan
Pokud se projekt podaří a gepardi budou prosperovat tak 1. budou vědět jak to příště udělat lépe s asijskými gepardy (Indové věci moc neřeší, učí se z chyb) a za 2. vtáhne to více lidí do ochrany nejen tohoto velkého NP v Indii.
Odpovědět
Sl

Slovan

25.5.2023 07:42 Reaguje na Pepa
1) A víte o tom, že do té doby už možná žádný asijští gepardi ani nebudou? U nich je třeba konat hned.
2) Ten velký NP ve skutečnosti zase tak velký taky není… 700 km2, přičemž nehraničí s žádnou jinou chráněnou oblastí. Je to tedy spíše střed co se velikosti týče. Někteří odborníci tvrdí, že je Kuno schopno hostit pouze cca. 10 gepardů, což je o polovinu méně než tvrdí lidé z projektu. Tak či tak to není dlouhodobě životaschopná populace. Pokud by v té oblasti taková populace měla vzniknout, chtě nechtě se ta zvířata budou muset pohybovat i mimo NP.
A že by to nalákalo nové lidi do ochrany? Vidím mnoho inspirujících příběhů po celém světě (v samotné Indii jich také najdeme hodně), tento to ale není. Pro mě je to spíše PR projekt, který je dost kritizovaný ochranářskou komunitou a já se tomu nedivím. Cpát afrického geparda do Asie je prostě blbost, za tím si stojím. Zvlášť, pokud mohou být využiti v samotné Africe, pokud ten asijský stále existuje a nebýt politiků, dalo by se mu stále možná pomoct. To by pro mě byl skutečně inspirující příběh!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist