https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trznice-vyroste-u-narodniho-divadla-upozorni-na-zbytecne-vyhazovani-zeleniny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Praze u Národního divadla vyroste netradiční trh. Prodávat se bude "nehezká" zelenina

17.10.2014 16:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Malá, velká, křivá, rozdvojená... Nakrájená ve svíčkové chutná mrkev stejně
Malá, velká, křivá, rozdvojená... Nakrájená ve svíčkové chutná mrkev stejně
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Loni na Václavském náměstí uspořádali Hostinu pro tisíc, letos skupina Zachraň jídlo připravila neobvyklou tržnici. Lidé si z ní budou moci za symbolickou cenu odnést brambory, mrkev nebo květáky, které by jinak skončili zaorány na poli nebo v kompostu. Happening nazvaný Tisíc kilo má opět upozornit na problematiku plýtvání jídlem. Tentokrát se soustředí na zbytečné vyhazování zeleniny v zemědělství a při distribuci. Mezi farmáři chce šířit informaci o možnosti darování jídla potřebným. Happening s názvem Tisíc kilo se uskuteční v sobotu 18. října dopoledne na piazzetě Národního divadla v Praze.
 

Zelenina, kterou nemohou zemědělci udat především kvůli jejímu estetickému vzhledu, se bude prodávat za symbolickou cenu od 9 hodin ráno do vyprodání zásob. Kupující si budou moci odnést zeleninu, jež by jinak přišla vniveč, ve třech typech papírových pytlíků. Malý sáček na kilo plodin vyjde na 5 Kč, střední velikost bude za 10 Kč a největší za 15 Kč. Zeleninu na happening darovali čeští malí a střední zemědělci z okolí Prahy.

Farmáři totiž velkou část své produkce zaorávají zpátky do půdy nebo kompostují. Zeleniny je totiž v určitých obdobích více než si trh žádá. Svoji roli hraje také nestálá poptávka, levné potraviny ze zahraničí a velké nároky prodejních řetězců na estetickou kvalitu zeleniny. „Například brambory jsou příliš malé či velké, ředkvičky mají listy nažloutlé nebo mrkve jsou příliš zkroucené. Výživová hodnota této zeleniny je ovšem stejná jako té prvotřídní, prodávané na pultech obchodů," vysvětlují zástupci iniciativy Zachraň jídlo.

Pěstitelé zeleniny a ovoce přitom svou úrodu nemusí vyhazovat, ale mohou ji darovat Potravinové bance, která dál produkty distribuuje potřebným a čerstvých produktů má nedostatek. Zemědělci ale o této možnosti často nevědí a zeleninu vyhazují nebo ji vůbec nesklidí. „Prosíme všechny, kdo by chtěli pomoci, aby se nám ozvali na mail info@zachranjidlo.cz. Poradíme jim, co mohou v boji proti plýtvání podniknout,“ dodává Adam Podhola.

Iniciativě Zachraň jídlo se už v průběhu léta a podzimu podařilo zkontaktovat několik zemědělců, kteří začali dovážet jídlo do Potravinové banky Praha. „Protože jsou mezi našimi odběrateli také dětské domovy, azylové domy pro matky s dětmi, domovy na půl cesty, Klokánky a další zařízení pečující o děti, přivítali bychom přísun čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj dětského organismu,” říká Věra Doušová, předsedkyně Potravinové banky Praha.

„Jsme rádi, že se věci začínají dávat do pohybu. Minulý rok jsme prostřednictvím Hostiny pro tisíc upozornili na existenci daně, kterou musí obchodníci při darování potravinovým bankám platit. Nyní to vypadá, že se na ministerstvu zemědělství a financí rýsuje řešení, díky němuž tato nesmyslná daň skončí,“ říká Adam Podhola.

Podle studie vypracované pro Evropský parlament byla v České republice v roce 2006 znehodnocena na úrovni zemědělské produkce téměř čtvrtina všeho vyhozeného jídla, což se rovná asi 450 000 tunám. Celkově na každého Čecha připadá okolo 187 kilogramů vyplýtvaných potravin ročně.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist