https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turecka-policie-zatkla-muze-ktery-pasoval-1500-stiru-a-jedovatych-pavouku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turecká policie zatkla kurátora, který měl v kufru 1500 štírů a pavouků Aktualizováno

14.5.2024 00:47 | ISTANBUL (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel z Turecka propašovat vzácné jedovaté pavouky a štíry. Státní média podezřelého identifikovala jako kurátora Amerického přírodovědného muzea v New Yorku. Kurátor později uvedl, že má na svůj výzkum povolení od vlády, a byl bez obvinění propuštěn, informuje agentura AP.
 
Údajného pašeráka Lorenza Prendiniho zatkla policie na istanbulském letišti v neděli večer, když v jeho zavazadlech našla desítky sáčků, v nichž bylo přibližně 1500 štírů a pavouků včetně tarantulí, a také desítky plastových lahví s blíže nespecifikovaným tekutým obsahem. V prohlášení, které Prendini zaslal e-mailem agentuře AP, kurátor uvádí, že byl předvolán před soudce, kterému ukázal patřičná povolení, a byl posléze propuštěn bez obvinění.

Prendini uvedl, že policie nerespektovala povolení turecké vlády k provádění výzkumu ve spolupráci s tureckými vědci. "Policie zcela porušila řádný proces zatýkání a zdá se, že by mě ráda shledala před zraky veřejnosti vinným," ohradil se Prendini ve svém prohlášení.

Na webových stránkách Amerického přírodovědného muzea v New Yorku je Prendini uveden jako kurátor sbírek pavouků, štírů, stonožek a mnohonožek. Uvádí se tam, že jeho výzkum pavouků a štírů ho už zavedl do více než 30 zemí světa.

Policie uvedla, že zabavení živočichové byli endemité, což znamená, že se přirozeně vyskytují pouze v dané oblasti - v tomto případě v Turecku. Policie uvedla, že jejich DNA by mohlo být zkopírováno a jejich jed by mohl byt použit k výrobě léků. Proto muže podezřívali z porušení zákona o pašování.

"Je zřejmé, že tyto látky mají vysokou finanční hodnotu, a proto je převážení těchto druhů živočichů do zahraničí přísně zakázáno," stojí v policejním sdělení. Například tržní hodnota jednoho litru léku získaného ze štířího jedu má hodnotu deseti milionů dolarů, píše Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

15.5.2024 18:43
Totální debilita, která je všude ve světě, zejména "rozvozjových zemích". Ono vedení jde o to, že je třeba zabránit poznání, co vše neprozkoumané měli, ale už vyhubili.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist