https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ubytek-morskeho-ledu-muze-ohrozovat-samice-a-mladata-mrozu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úbytek mořského ledu může ohrožovat samice a mláďata mrožů

28.8.2021 05:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mořský led, který mizí v důsledku globální změny klimatu, může brzy představovat problém pro samice a mláďata mrožů. Pro svůj růst ho potřebují řasy, které jsou součástí potravního řetězce těchto ploutvonožců. Zjistila to studie vědců z University of Maryland, kterou zveřejnil žurnál PlosOne.
 
Řasy, které v mořském ledu Čukotského moře rostou, jsou velmi kvalitní potravou pro mlže a další organismy žijící na mořském dně. A právě těmi se živí mroži. Úbytek mořského ledu tak pro tyto savce může představovat ohrožení. “Dlouhodobě monitorujeme mořský led v Čukotském a Beringově moři a zjišťujeme, jak celý ekosystém reaguje na změny, k nimž v rámci změny klimatu dochází,” popisuje vedoucí studie Chelsea Koch.

Spolu se svým týmem Chelsea Koch analyzovala vzorky tkáně jater mrožů ulovených aljašskými domorodci. “Podařilo se nám zjistit, že u samic mrože je mnohem více zastoupena konzumace organismů, které se řasami z mořského ledu živí. Důvodem je pravděpodobně větší potřeba tučné potravy kvůli březosti a následné péči o mláďata. Úbytek mořského ledu tudíž může mnohem více postihnout právě samice a v návaznosti i jejich mláďata,” vysvětluje Koch.

Vědci zároveň upozorňují, že úbytek mořského ledu představuje pro mrože nebezpečí i proto, že ho na moři využívají jako místo k odpočinku a vyrážejí z něj hledat potravu. “Následkem nedostatku mořského ledu připlouvají v pozdním létě tisíce mrožů na pláže na pevnině. Tam se ale dostávají k potravě jiné kvality,” uzavírá Koch.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist