https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uceni-o-prirode-mohou-usnadnit-nove-vyukove-materialy-ornitologu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Učení o přírodě mohou usnadnit nové výukové materiály ornitologů

19.9.2018 00:10 | PRAHA (ČTK)
Podle ornitologů mohou děti spatřit ptáky i v místech, kde to tak na první pohled nevypadá. Přímým kontaktem s přírodou si k ní pak vytváří vztah, který je předpokladem toho, aby ji bezohledně neničily.
Podle ornitologů mohou děti spatřit ptáky i v místech, kde to tak na první pohled nevypadá. Přímým kontaktem s přírodou si k ní pak vytváří vztah, který je předpokladem toho, aby ji bezohledně neničily.
Usnadnit učitelům výuku s dětmi venku v přírodě mohou nové výukové materiály s názvem Přírodě na dosah. Pro mateřské školy a první stupeň základních škol je připravila Česká společnost ornitologická (ČSO). Materiály si zájemci mohou stáhnout na webu, uvedli v pondělí zástupci ornitologů. Děti se dozví třeba o tom, proč si ptáci staví hnízda, jací ptáci žijí v zemědělské krajině a jak pečují o svá mláďata.
 

"Jde o obsáhlý materiál, který se skládá z 11 tematických bloků ve dvou věkových kategoriích," řekla jedna z autorek Gabriela Dobruská. Učitelé zde najdou tipy, jak se s dětmi aktivně zapojit do ochrany přírody. Při plánování výuky si mohou hodinu libovolně sestavit a vybrat si aktivity, které jim vyhovují.

Každá část podle Dobruské obsahuje úvod, který učitele blíže seznámí s danou problematikou. Součástí je soubor pracovních listů s návody na různé hry či badání, které spojuje poznatky z různých předmětů. Doplňkový materiál představují mimo jiné atlasy a interaktivní aplikace pro mobilní telefony, která dětem přiblíží životní cyklus vybraných druhů ptáků a nebezpečí, se kterým se setkávají.

Podle ornitologů mohou děti spatřit ptáky i v místech, kde to tak na první pohled nevypadá. Přímým kontaktem s přírodou si k ní pak vytváří vztah, který je předpokladem toho, aby ji bezohledně neničily, uvedli zástupci ČSO. Podotkli, že většina současných dětí si v přírodě nehraje často.

S novými materiály se zatím seznámilo přibližně 50 učitelů, kteří se zúčastnili dvou workshopů projektu Skrze přírodu k lepšímu životu, podpořeného programem Erasmus. První workshop se konal minulou středu v ekocentru Sluňákov, druhý byl v pondělí v Oranžerii Trojského zámku.

Počet ptáků je považován za významný ukazatel životního prostředí a rozmanitosti přírody. Jejich stavy jsou součástí pravidelné zprávy o stavu životního prostředí, kterou vydává jednou ročně ministerstvo životního prostředí. Dříve běžné ptačí druhy jsou podle ornitologů v české krajině čím dál vzácnější. Platí to zejména o ptácích zemědělské krajiny, kterých proti roku 1982 ubylo téměř 34 procent. Populace polních ptáků se v Evropě snižují od 70. let minulého století.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist