https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uhynul-nejvyssi-kun-sveta-pres-dva-metry-vysoky-big-jake
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uhynul nejvyšší kůň světa, přes dva metry vysoký Big Jake

7.7.2021 11:05 | Milwaukee (ČTK)
Big Jake měřil v kohoutku něco málo přes 210 centimetrů a vážil 1136 kilogramů.
Big Jake měřil v kohoutku něco málo přes 210 centimetrů a vážil 1136 kilogramů.
Licence | Volné dílo (public domain)
V americkém státě Wisconsin podle agentury AP uhynul nejvyšší kůň na světě. Dvacetiletý belgický valach, který si svou úctyhodnou výškou přes 2,1 metru vysloužil jméno Big Jake, měl i zápis v Guinnessově knize rekordů.
 

Kůň uhynul před dvěma týdny, přesné datum však rodina majitele nehodlá uvést. "Nechceme si ho pamatovat jenom podle data - pro naši rodinu to byla traumatická záležitost," prohlásila Valicia Gilbertová, manželka majitele farmy, kde kůň žil.

Big Jake měřil v kohoutku něco málo přes 210 centimetrů a vážil 1136 kilogramů. Zápis do Guinnessovy knihy rekordů získal v roce 2010. Jeho majitel Jerry Gilbert wisconsinské televizní stanici WMTV sdělil, že Big Jake byl "superhvězda" a "opravdu úžasné zvíře". Kůň pocházející z nedaleké Nebrasky podle něj při narození vážil 109 kilogramů - to je o 45 kilogramů více, než je u hříběte tohoto plemene běžné.

Jako připomínku svého milovaného a obřího zvířete Gilbertovi plánují ponechat stáj po Big Jakeovi prázdnou a do její stěny umístit cihlu s jeho obrázkem a jménem.

"(Na farmě) je teď takové ticho," tvrdí Gilbert. "Ostatní koně to ví. Myslím si, že po svém truchlí, protože Jake tady byl středem pozornosti. Teď je tu velká prázdnota. Je to jakoby tu byl, ale on tu není."


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

7.7.2021 11:41
V článku mi chybí podstatná informace, a sice kolika let se dožil.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.7.2021 14:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Na začátku článku se píše, že mu bylo dvacet let.

Je možná škoda, že zřejmě nemá žádné potomky. I když nevím, jak moc je takový obr praktický. Jestliže hříbě už při narození vážilo přes 100 kg a dobře rostlo, tak asi nezbývalo z něj kvůli bezpečnosti udělat valacha. Mne by zajímalo, jaké zdravotní problémy se pojily s tak ohromným vzrůstem. Dožil se poměrně slušného věku.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.7.2021 14:41 Reaguje na Majka Kletečková
Díky za informaci. To jsem fakt přehlídl. Ještě že Vás tady máme.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.7.2021 14:22
až jsem se podivil, že je v článku použit výraz - UHYNUL ! nyní, když v poslední době třeba v dokumentech na prima zoom aj. se už běžně používá výrazu které bych spojoval spíše s člověkem. v komentářích zaznívá že to či ono zvíře zemřelo, místo správného že uhynulo, pošlo...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist