https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ukrajina-by-se-mela-pokusit-zastavit-vypousteni-ponicene-prehrady-mini-odbornik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ukrajina by se měla pokusit zastavit vypouštění poničené přehrady, míní odborník

7.6.2023 10:01 | KYJEV (ČTK)
Foto | Lalala0405 / Wikimeda Commons
Ukrajina by se měla pokusit získat přístup do areálu Kachovské vodní elektrárny a alespoň dočasně zastavit vypouštění tamní přehrady, uvedl v rozhovoru se stanicí Rádio Svobodná Evropa ředitel ukrajinského Institutu pro vodohospodářství a meliorace Mychajlo Jacjuk. Zničení Kachovské přehrady podle něj bude mít dopady jak na obyvatele zaplavených oblastí, tak i na ukrajinskou ekonomiku, která je ze dvou třetin vázána na kaskádu šesti přehrad na Dněpru, mezi něž patří i Kachovská přehrada. Obyvatele poloostrova Krym okupovaného Ruskem podle něj ale problémy s vodou v tomto roce nečekají, poněvadž Rusko se na podobný scénář připravovalo a napustilo přehrady na poloostrově.
 

"Už teď musíme přemýšlet, jak obnovit fungování hydroelektrárny zničené Rusy, jak tam získat přístup, zkusit jen dočasně zastavit pokles hladiny přehrady, aby se stabilizovala její úroveň," míní Jacjuk. Je to podle něj potřeba k co největšímu omezení rizik a škod všech ekonomických odvětví, která na přehradě závisejí. Jde podle něj také o bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny, která používá vodu z přehrady na chlazení systémů, ale v současné situaci musí hledat alternativní cesty.

V ohrožení záplavami je 80 obcí, většinou na levém břehu Dněpru, řekl také Jacjuk, který předpovídá, že voda bude z přehrady vytékat tři nebo čtyři dny. Obce ale zůstanou zatopené několik týdnů, protože voda bude opadávat jen pomalu. Opětovné naplnění přehrady bude po případné opravě trvat dokonce roky. upozornil odborník.

V některých oblastech je kromě toho voda z přehrady zdrojem pitné vody, podotkl Jacjuk. Na přehradě také plně závisí Severokrymský kanál přivádějící vodu na okupovaný poloostrov Krym, dodal. Dokud se neobnoví objem vody v přehradě na původní úroveň, bude průtok vody kanálem nemožný.

"Na druhé straně se ale okupanti na takový vývoj událostí připravovali, využili možností v loňském roce a naplnili krymské přehrady. Tímto způsobem bude nebezpečí nedostatku vody v tomto roce minimalizováno a obyvatelé Krymu letos vodu mít budou," myslí si.

Případná obnova Kachovské hydroelektrárny by podle něj fakticky znamenala vybudování elektrárny nové. Náklady na takovou stavbu by se podle něj vyšplhaly na miliardy eur.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

7.6.2023 11:08
Jaký je reálný cíl Putina? S nástupem elektrifikace je hospodářstí Ruska neudržitelné. Putinovi nejde o obsazení zemí, jejichž správu by stejně nemohl udržet (tak jako to bylo možné za socializmu). Jde mu o to, aby okolí rovněž kolabovalo, aby neprospívalo (zatímco Rusko bude padat dolů).
Podle mě stačí pouze držet pohromadě, nenechat se vyprovokovat, udržovat hospodářský růst, tlumit a ignorovat všechny Putinovy válečné podněty.
Putin nás nechce a nemůže vyhladit, poslat do koncentráku a obsadit zemi Rusy, jako to chtěl Hitler. Bylo by velkou chybou přejít na jeho strategii a nechat se vyprovokovat k válce, která by 100% vyústila ve zničující atomovou vyhlazovací válku.
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.6.2023 19:35 Reaguje na Honza Honza
Udržovat hospodářský růst?
Kam na ty vtipy chodíte? Green Deal vylepšený nesmyslnými restrikcemi na obchod s Ruskem nás potáhne sakra rychle dolů. Nějaký čas to ještě půjde maskovat zadlužováním ...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

8.6.2023 11:06 Reaguje na Viktor Šedivý
Přesně tak 1***
Odpovědět
sv

sv

8.6.2023 22:07 Reaguje na Viktor Šedivý
Helemese, puťkova podražtaška má dojem, že rusácký blábol o "nesmyslných restrikcích" na obchod se zkrachovalým rusáckem zamaskuje green dealem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2023 08:02 Reaguje na Viktor Šedivý
Co to melete nešťastníče? Evropa jde po energetické krizi slušně nahoru, dnes už začíná těžit levnou elktřinu z OZE (především z větru) a hlavně: otestovala si velmi dobrou soudržnost a odolnost i proti likvidačnímu plynovému útoku. Což jí dává dobrý výhled do budoucna.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2023 08:08 Reaguje na Honza Honza
"Putin nás nechce a nemůže vyhladit, poslat do koncentráku a obsadit zemi Rusy, jako to chtěl Hitler."

Bohužel, chce. Určitě neznáte díla ruského historika Viktora Suvorova, který popisuje Stalinovu tezi o dobytí a zničení Evropy, kterou mu měl oslabit velký přítel Hitler rozpoutáním války. Putin nemá užitečného idiota Hitlera (Orbán, Fico, nebo Okamůra jsou spíš jen kašpárci), ale má mohutnou jadernou sílu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.6.2023 16:16
nejvíce keců mají " odborníci" kterým neleze voda z Kachovky do kanclu.
Odpovědět
DK

David Kumprecht

7.6.2023 18:36
Ten člověk co prohlašoval že mají Ukrajinci zastavit vodu v elektrarně asi neviděl ty satelitní snímky. Nevím co che zastavovat když tam regulérně chybí půl kilometru hráze a z té elektrárny zbyly trosky. Navíc ze břehu na ně pálí rusové. Pán je evidentně mimo realitu.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

8.6.2023 11:12 Reaguje na David Kumprecht
Taky mně to tak připadá. Mohou maximálně vzít nějaký těžký nákladní vrtulník, nacpat velké vaky kamením a z toho vrtulníku je shazovat na a před hráz s nadějí, že se díky tomu zastaví hladina přehrady o nějak metr výše než bez těch vaků. A škody tak budou o něco menší. Nebo jestli mají výše na Dněpru nějaký plovoucí lodní vrak, tak by možná mohli splout dolů a u hráze ten vrak za podobným účelem potopit.
Ale ani to by jim russáci nedovolili.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2023 08:10 Reaguje na Radim Polášek
To vše by mělo účinek jak plivnutí do moře.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.6.2023 09:52
Proč opravovat hráz? Většina zaplaveného území včetně opevnění je na východním břehu. Vzroste možnost překročit vypuštěnou přehradu více, než
napuštěnou a na daleko delším úseku. Rusko oslabí nedostatek vody na Krymu
a samozřejmě přibyl další důvod k odsouzení Ruska za takové činy.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

8.6.2023 11:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Tam budou mnohametrové nánosy bahna, které vyschne tak nejdřív na podzim, ne li až příští rok v létě.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.6.2023 09:20 Reaguje na Radim Polášek
Ale to rozumbradovi nevysvětlíte. On zná jen ruský pohled na situaci - nic jiného. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2023 08:18 Reaguje na Radim Polášek
Na který podzim? Bahno může vysychat rychlostí třeba půl metru ročně a pak zaprší......
Odpovědět
MM

Milan Milan

8.6.2023 23:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Je to katastrofa pro široké okolí, a vůbec nejde o postup té či oné strany. Ta přehrada byla klíčový zdroj vody i pro záporožskou JE. Pokud se JE (i utlumená) nebude řádně chladit je reálné nebezpečí jaderné havárie a úniku radiace. A to pak bude jedno kdo teď z válčících "krátkodobě" získal taktickou výhodu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2023 08:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Člověče Macháčku, já vím že jste vojenský stratég jako Jan Žižka z Trocnova, ale přejezd s těžkou technikou po dně vypuštěné přehrady by dopadlo stejně, jako křižáci v bitvě u Sudoměře. Jenže ve vašem světě naopak by útočili "naši".
Odpovědět
MM

Milan Milan

8.6.2023 23:08
Hladina KN se musí rychle zvednout nad 12,7 m. A důvod je jasný. Chlazení bloků JE ze zásobníků vydrží je nějakou dobu a pak jako co??? Přehrada je velká katastrofa, ale dočasně odstavená zaporož elektrárna bez dostatečného chlazení, tak to by byl zřejmě opravdu velký průser.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2023 08:16 Reaguje na Milan Milan
A jak toho chcete dosáhnout? Možná právě proto Rusi tu hráz odpálili...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

12.6.2023 19:31 Reaguje na Milan Milan
Elektrárna je odstavena nějak půl roku. Za tu dobu horké radioizotopy v reaktorech se dávno rozpadly a produkce tela v reaktorech klesla podle Drábové na nějak 100 kilowatt na reaktor, což uchladí bez problémů občasná dodávka vody hasičskou cisternou. Pouze jeden reaktor byl udržován v chodu v režimu velmí nízké produkce elektřiny, aby byla k dispozici elektřina pro "probuzení" ostatních reaktorů. To znamená, že i ten reaktor po odstavení bude produkovat jen velmi málo tepla. Elektrárna má taky k dispozici zásobu chladicí vody ve své zásobní nádrži, která by za výše uvedeného režimu měla na všechno dlouhodobě a bohatě stačit. Takže pokud nedojde k nějakému dalšímu problému s vodou ve stávající zásobní nádrži, během měsíců reaktory prakticky úplně vychladnou a žádná další dodávka vody do elektrány nebude potřeba.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist