https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/umele-hnizdo-vybudovane-na-podzim-v-hranicich-uz-obsadili-capi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Umělé hnízdo vybudované na podzim v Hranicích už obsadili čápi

7.4.2021 12:05 | HRANICE (ČTK)
Čápi si v minulých letech stavěli hnízdo na původním komínu, dominantu po bývalé sodovkárně se město v březnu 2018 rozhodlo koupit od původních majitelů za 36 000 korun, zachovat ho chtělo právě kvůli čápům. Oprava však byla nákladnější, než se počítalo. Ilustrační obrázek
Čápi si v minulých letech stavěli hnízdo na původním komínu, dominantu po bývalé sodovkárně se město v březnu 2018 rozhodlo koupit od původních majitelů za 36 000 korun, zachovat ho chtělo právě kvůli čápům. Oprava však byla nákladnější, než se počítalo. Ilustrační obrázek
Foto | Ronile35 / Flickr.com
V Hranicích na Přerovsku se objevili v těchto dnech čápi, obsadili hnízdo na novém desetimetrovém železobetonovém sloupu se speciální konstrukcí, který nahradil chátrající komín. Na jeho stavbě se loni na podzim město domluvilo s ornitology, aby o čápa nepřišlo. Zchátralý komín na pozemku u třídy Československé armády město kvůli čapímu hnízdu koupilo před třemi lety, jeho oprava však byla příliš nákladná, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Petr Bakovský.
 

Desetimetrový železobetonový sloup, který má na vrcholu ocelovou konstrukci s připraveným základem hnízda, vztyčili na místě původního komína odborníci loni v říjnu. Vyhlížení nových obyvatel skončilo o velikonočních svátcích. Nejprve hnízdo obsadil samec, o několik dní později se zde usadila i jeho partnerka. "Čápi byli v Hranicích dlouhodobě, v posledních letech se jim dařilo i vyvádět mladé. Momentálně jsou zde oba, uvidíme, zda se tady uhnízdí," uvedl mučí radnice.

První hranický čáp si obhlíží nové hnízdo. Tak doufejme, že se zalíbí jak jemu, tak i jeho partnerce, která by měla...

Zveřejnil(a) Město Hranice dne Sobota 3. dubna 2021

Čápi si v minulých letech stavěli hnízdo na původním komínu, dominantu po bývalé sodovkárně se město v březnu 2018 rozhodlo koupit od původních majitelů za 36 000 korun, zachovat ho chtělo právě kvůli čápům. Oprava však byla nákladnější, než se počítalo. "Zjistili jsme, že by to stálo až dva miliony korun. Město proto zvolilo levnější variantu, komín nechalo rozebrat a na jeho místě postavit tento sloup," doplnil mluvčí radnice. Demolice komína a stavba nové konstrukce vyšla přibližně na 400.000 korun.

Na stavbě sloupu spolupracovali s městem ornitologové z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí, kteří mají za sebou už řadu podobných akcí a v umísťování nových čapích hnízd jsou velmi úspěšní, doplnil Bakovský. Ornitologové, kteří pohyb čápů v Hranicích pravidelně sledují, ocenili už před lety snahu města komín zachovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

7.4.2021 14:25
Good job!
Odpovědět
JH

Jaqen Hghar

7.4.2021 21:39
na někoho to ovšem může dělat ten dojem, že to, co se těm čápům děje v posledních letech má za cíl je zmizet, ale protože jsou tak vytrvalí, že by z nich už mohli být senátoři (na rozdíl od kurváčka), jak si myslím, tak se na scéně objeví otrávené rybe, žábe, hade, bečva je 305 metrů
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist