https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/upozorneni-na-tyrani-zvirat-v-usteckem-kraji-pribyva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Upozornění na týrání zvířat v Ústeckém kraji přibývá

28.2.2020 00:12 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Veterinární správa v Ústeckém kraji prověřovala loni 556 podnětů, které se týkaly podezření na týrání zvířat. / Ilustrační foto
Veterinární správa v Ústeckém kraji prověřovala loni 556 podnětů, které se týkaly podezření na týrání zvířat. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Veterinární správa v Ústeckém kraji prověřovala loni 556 podnětů, které se týkaly podezření na týrání zvířat. Z toho se u 29 procent případů týrání prokázalo, řekla včera novinářům Lenka Hanušová, ředitelka odboru ochrany zdraví a pohody zvířat ze Státní veterinární správy pro Ústecký kraj. Oproti roku 2018 se zvýšil počet podnětů o 50, ve srovnání s rokem 2017 dokonce téměř o 100 podnětů.
 

"Stoupající tendence je tady dost dobře patrná," řekla Hanušová. Důvodem je podle ní vyšší počet hlášení od úřadů obcí s rozšířenou působností, kdy tyto úřady hlásí pokousání zvířete zvířetem. Většinou jde o situaci, kdy majiteli uteče pes a pokouše jiného psa či hospodářské zvíře. "Chovatel, který nezabezpečil své zvíře proti úniku, svým jednáním porušil zákon, a týral pokousané zvíře, protože je to důsledek jeho nedbalosti," uvedla Hanušová.

Správa loni prověřovala i případ 18 uhynulých koček v bytě v Ústí nad Labem. "Chovatel byl členem neziskové organizace zapsaného spolku, který se zabývá ochranou bezprizorních koček," uvedla ředitelka. Dodala, že tento případ bude kvalifikován jako trestný čin.

Správa v kraji loni vyšetřovala i případ mladistvých, kteří se "bavili" zapalováním kuřete. "K události jsme se dostali takovým způsobem, že nám bylo doručeno video," řekla Hanušová. Mladiství kuře opakovaně zapalovali a hasili. Zabil ho jeden z aktérů videa, který na něj skočil z lavičky. Případ vyšetřuje policie.

Zvlášť surový čin má na svědomí také muž, který týral štěně. Na veřejném místě ho hodil do řeky, kde ho topil, pak ho vytáhl ven a vláčel ho po zemi. Opakovaně ho bil rukou a různými předměty, házel s ním o zem. Také tento případ převzala policie. "Doufám, že to dopadne tak, že za to bude nějakým způsobem potrestán," dodala ředitelka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist