https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urady-v-hradeckem-kraji-plosne-kontroly-kotlu-zatim-neplanuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úřady v hradeckém kraji plošné kontroly kotlů zatím neplánují

31.12.2016 10:29 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Úřady v Královéhradeckém kraji zatím plošné kontroly kotlů u lidí v domácnostech neplánují. V případě podezření na porušení zákona o ochraně ovzduší budou úředníci připraveni zasáhnout. Na novou agendu úřady nepřijaly žádné pracovníky navíc, zjistila ČTK na radnicích v kraji. Úřady budou moci od 1. ledna na základě novely zákona o ochraně ovzduší kontrolovat, čím lidí topí. Lidem, kteří kontrolory domů nepustí, hrozí postih až 50.000 korun, stejně jako za topení nevhodným materiálem.
 

Magistrát stotisícového Hradce Králové podle mluvčí Magdalény Vlčkové plošné kontroly neplánuje. "V případě důvodného podezření v oblasti znečišťovaní ovzduší však bude odbor životního prostředí důrazně vymáhat plnění nově stanovených povinností provozovatelů zdrojů vytápění," uvedla. Úředníky na novou agendu v Hradci Králové nepřijali.

Hradecká radnice podle mluvčí v souvislosti s novelou zákona již delší dobu dělá informační kampaň, například prostřednictvím radničního zpravodaje. Radnice se také pustila do terénního šetření a do preventivní osvěty, do níž zapojila i městskou policii. "Z tohoto důvodu výše uvedené nevnímáme jako problém," uvedl Vlčková.

V tuto chvíli považuje za obtížný odhad, jak náročná agenda kontrol kotlů v budoucnu bude. Úředníci magistrátu totiž budou řešit nejenom topení a kotle ve městě, ale i v obcích a městech spadající pod Hradec Králové v rámci obvodu obce s rozšířenou působností. "Agenda určitě naroste. Vyčkáme, jak se věci po 1. lednu v praktické rovině pro náš úřad vyvinou a přizpůsobíme se," konstatovala.

V Trutnově se kontrolou kotlů bude zabývat jedna pracovnice z odboru životního prostředí, a to vedle své další práce. Podle mluvčí trutnovské radnice Michaely Dědkové nemá město peníze na člověka zabývajícího se jen touto agendou. "Budeme tak zatím jenom reagovat na podněty občanů," uvedla.

Starosta Trutnova a poslanec Ivan Adamec (ODS) nevidí kvalitu ovzduší ve městě jako zásadní problém. Za poslední dobu se podle něj výrazně zlepšila, hlavně kvůli snížení emisí z elektrárny Poříčí, významně pomáhá městem podporované třídění odpadů, které tak lidé nespalují v kamnech.

Adamcovi však vadí, že novela umožnila úředníkům vstoupit do domácností bez souhlasu soudu. Pokládá to za omezování domovní svobody.

Obce a malá města záležitost řešit nebudou. "Je to věcí obcí s rozšířenou působností," řekla ČTK starostka Holovous na Jičínsku Zlatuše Brádlová. Obec na základě podnětu zvažovala objednání revizního technika, který by lidem v obci provedl zákonem vyžadovanou revizi kotle. Nakonec od záměru upustila. Lidé mají totiž kotle různých výrobců a nebylo možné najít technika, který by dokázal udělat revize pro všechny typy kotlů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist