https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urady-ve-zlinskem-kraji-plosne-kontroly-kvuli-topeni-nechystaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úřady ve Zlínském kraji plošné kontroly kvůli topení nechystají

31.12.2016 10:50 | ZLÍN (ČTK)
Města ve Zlínském kraji plošné kontroly kotlů v domácnostech nechystají. Pravomoc, kterou úřadům obcí s rozšířenou působností dává od ledna příštího roku novela zákona o ochraně ovzduší, hodlají využít většinou až při konkrétním podezření, někde ale i při namátkové kontrole.
 

"Pověření pracovníci oddělení ochrany ovzduší jsou dostatečně vyškoleni a vědí, jak provádět kontroly kotlů v domácnosti," uvedl na dotaz ČTK mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. Dodal, že úřad nebude kontrolovat všechny domácí kotle ve Zlíně a ve správním obvodu obce s rozšířenou působností. Kontrola čeká jen ty, kteří poruší povinnosti stanovené zákonem.

K podezření mohou úředníci podle Dvořáka dospět vlastní činností nebo na základě podnětu od jiné osoby či orgánu veřejné správy. "Obecní úřad obce s rozšířenou působností je povinen přijímat takové podněty a zkoumat, zda jsou dány důvody k zahájení sankčního řízení či uložení nápravného opatření," dodal Dvořák.

Ve Vsetíně podle mluvčí radnice Adély Kousalové úředníci vyrazí na namátkové kontroly v domácnostech. V Uherském Hradišti budou podle Romana Šimečka z radničního odboru stavebního úřadu a životního prostředí prioritou kontroly na základě podnětů na konkrétní topeniště, popřípadě u lokálních zdrojů, u nichž je například podle kouřové vlečky viditelné porušování právních předpisů.

Podle mluvčí otrokovické radnice Romany Stehlíkové bude kontrolu zajímat stav kotle, jeho typ, kvalita paliva, vzdálenost hořlavých látek od kotle i protokol o technickém stavu kotle vypracovaný odborně způsobilou osobou. Od 1. ledna 2017 ho musejí mít provozovatelé stacionárních zdrojů na pevná paliva, které mají příkon od deseti do 300 kW a které slouží jako zdroj tepla pro ústřední vytápění.

"Smyslem nové právní úpravy by mělo být také to, aby přiměla provozovatele kotlů topit odpovídajícími palivy," uvedl vedoucí odboru životního prostředí radnice ve Valašském Meziříčí Rostislav Frydrych. Úředníky kvůli novele zákona proškolily i radnice v Kroměříži či v Uherském Brodě. "Jiná opatření se prozatím nepřipravují," řekla mluvčí uherskobrodské radnice Elen Sladká.

Fyzická kontrola kotlů by měla být až krajním řešením. Mohla by přijít, pokud by se důvodné podezření na porušení zákona objevilo opakovaně. Úředníci budou muset majitele nejdříve písemně vyzvat, aby zjednal nápravu, a informovat ho, co v opačném případě může nastat. Lidem, kteří by pracovníky kontroly domů nepustili, by hrozil postih až 50.000 korun, stejně jako za topení nevhodným materiálem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist