https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustav-pro-vyzkum-obratlovcu-v-brne-ma-ve-sbirce-desitky-tisic-polozek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústav pro výzkum obratlovců v Brně má ve sbírce desítky tisíc položek

11.2.2023 00:49 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ústav pro výzkum obratlovců Akademie věd ČR má v Brně ve sbírce desítky tisíc položek, především lebek, v menší míře kompletních koster nebo také kožek. Ročně podle kurátora sbírky Václava Práška přibývají stovky dalších kusů. Nejzajímavější je podle něj takzvaný typový materiál, což jsou kusy, podle kterých byly popsány nové druhy. Vzorky jsou k dispozici vědcům, návštěva sbírky je možná na základě domluvy s kurátorem. Ústav pro výzkum obratlovců letos slaví 70. let od založení, dnes a v pátek v Brně pořádá tradiční konferenci s názvem Zoologické dny.
 

Začátek sbírky se datuje zhruba do období vzniku ústavu v 50. letech minulého století, kdy nejvíce materiálu přibývalo právě v 50. až 70 letech minulého století. K roku 2020 obsahovala přes 44 000 položek, které reprezentovaly 209 druhů savců (42 000 položek), 150 druhů ptáků (1600 položek) a 31 druhů ryb (412 položek), také menší množství plazů a obojživelníků. "Ročně nyní přibývají stovky položek, místo kvantity se řeší kvalita," uvedl Prášek.

Z nedávných sběrů je zřejmě nejbohatší kolekce lebek afrických drobných savců, především hlodavců, které vědci shromažďují průběžně od roku 2010. Na jejich základě popsali několik nových druhů. Sbírky vědci doplňují jak sběry, které jsou součástí schválených výzkumných projektů, tak příležitostnými sběry uhynulých jedinců nejen vzácnějších, ale i běžných druhů. "Aktuálně je zvažován projekt opakování výzkumů z doby před půl stoletím, který by dal odpovědi na celou řadu otázek, a to od změn početnosti drobných obratlovců v krajině, po charakter biotopů, které dnes tyto druhy osidlují. Samotná sbírka je totiž jen jakýmsi vrcholem ledovce, k většině položek existuje bohatý doprovodný materiál z terénních výzkumů," uvedl Prášek.

Konference s názvem Zoologické dny je největším setkáním zoologů v České republice a na Slovensku. "Nejdůležitějším aspektem této akce je možnost neformálního setkání řady lidí, které spojuje zájem o výzkum zvířat. Během dvou dnů získají účastníci jedinečný přehled o tom, co se u nás a v okolí v oboru děje a kam se třeba mohou ubírat jejich další pracovní kroky. Na konferenci každý rok zavítá cca 500 účastníků. Doufáme, že ani letošní ročník nebude po vynucené pauze výjimkou," uvedl za organizátory Josef Bryja.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist