https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustavni-soud-ponechal-nova-pravidla-narodnich-parku-v-platnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústavní soud ponechal nová pravidla národních parků v platnosti

2.10.2018 00:35 | BRNO (ČTK)
Ústavní soud zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení kontroverzní novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Novela zavedla nová pravidla pro národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Byla terčem kritiky prezidenta Miloše Zemana i Svazu obcí Národního parku Šumava. / Ilustrační foto
Ústavní soud zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení kontroverzní novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Novela zavedla nová pravidla pro národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Byla terčem kritiky prezidenta Miloše Zemana i Svazu obcí Národního parku Šumava. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava
Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení kontroverzní novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Novela zavedla nová pravidla pro národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Byla terčem kritiky prezidenta Miloše Zemana i Svazu obcí Národního parku Šumava. Podle dnešního jednomyslného nálezu ÚS zvítězil v odborné a politické debatě konzervativnější trend v ochraně přírody a není úkolem ÚS tento výsledek měnit.
 

"Určitá část boje o Šumavu je dobojována, zákon platí," řekl novinářům senátor Tomáš Jirsa (ODS). "Rozhodnutí respektuji, ale mám za to, že ÚS svým rozhodnutím neukázal odvahu nějak zasáhnout do legislativy, který se týká ochrany přírody u nás a je z mého pohledu problematická," uvedl právní zástupce senátorů Michal Sylla.

Senátoři v prvé řadě zpochybnili způsob přijetí novely, která aktualizovala či stanovila mnoho důležitých pravidel a rovnou podle nich národní parky znovu vyhlásila. Dříve zákon předpokládal, že návrh na vyhlášení národního parku zpracuje ministerstvo životního prostředí a následně jej budou připomínkovat obce, kraje či vlastníci nemovitostí.

"Legislativní proces byl podle ÚS v pořádku," řekl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa. Zdůraznil, že schvalování novely předcházely kulaté stoly i jednání se Svazem měst a obcí, Sněmovna řešila desítky pozměňovacích návrhů, své si k normě řekl Senát i prezident, jehož veto musela Sněmovna přehlasovat.

Senátoři předložili ÚS také řadu věcných připomínek. Týkaly se právního vymezení národních parků a jejich zakládání, dále ochranných podmínek, klidového území a zónování národních parků. Senátoři zpochybnili i nová pravidla fungování rad národních parků a ustanovení popisující hospodaření s lesy a pozemky.

ÚS ale žádný paragraf neškrtnul. Podle soudců jde o kauzu s politickým, ideovým a odborným rozměrem. ÚS není kolbištěm, kde by měla pokračovat bitva mezi oběma tábory ohledně toho, jak má stát pečovat o přírodu, uvedl Jirsa. Je podle něj možné, že v budoucnu se podmínky změní, není však úkolem ÚS, aby do složitých debat nyní vstupoval.

Novela například rozděluje parky do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny. S každou s nich se pojí různá omezení.

"Zákon sice do jisté míry omezuje právo na samosprávu a právo vlastnické, nicméně tato zákonná úprava nastavuje pouze obecný rámec," uvedl Jirsa. Zákon podle něj počítá s tím, že se obecný rámec bude zpřesňovat prostřednictvím vyhlášek ministerstva životního prostředí, opatření obecné povahy a správních rozhodnutí, která mohou v případě nesouhlasu některých aktérů dále přezkoumávat soudy.

"Podzákonné vyhlášky uschlému lesu nepomůžou," reagoval senátor Jirsa. Ponechávat suché lesy napadené kůrovcem bez zásahu není podle senátora projevem ochrany přírody, naopak jde o katastrofu z hlediska životního prostředí.

Svaz obcí Národního parku Šumava zatím nechce rozhodnutí ÚS komentovat. "Počkáme si, až budeme znát odůvodnění a pak se k němu vyjádříme," řekl předseda svazu Petr Málek.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Tomandl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

2.10.2018 12:45
Jak Zeman, tak většina z ODS jsou lidé, kteří neví vůbec nic o důležitosti ochrany přírody. A ani nemohou.. jsou to nízká stvoření, která si myslí, že člověk je pán všeho a zbytek planety se musí podřídit jejich běsnění a destrukci ve jménu peněz a moci právě těchto nízkých stvoření..

Díky bohu za to, že se toto s NP povedlo. I přes takové malé výtězství je totiž příroda a krajina v ČR pořád velice ohrožena a až na konci zájmů politiků, protože ti jsou stále a do nekonečná napojení na lobby, které přírodu a krajinu bezostyšně ničí..

A nejhorší na tom je, že se takové kreatury snaží lidi zmást tím, že jim pořád dokola lžou o enviromentálních tématech a pokřivují tak pohled na ochranu přírody a krajiny. Ti jednodušší lidé pak totiž bojují proti svým vlastním zájmům a tito politici se pak jen kochají jak se jim krásně povedlo zblbnout lidi a jak lidi bojují za zájmy těchto politiků (peníze, moc).

A tak je to v ČR pořád dokola s každým enviromentálním tématem, které někdo nahodí......












Odpovědět

2.10.2018 14:56
Pane Kašpárku, máte kousek pravdy. Ale leda kousek. Za socialismu to s ochranou př. za moc nestálo - to leda doplňuji. Pak přišla změna a většina společnosti čekala obrat k lepšímu. Jenže přišla na lidi ještě větší bída - a to právě díky různým myslitelům a géniúm znalých snad všechno nejlépe a sedících na různých úřednických postech MŽP a prosazujích do zákonů i myšlenky, jimiž nebyli reálně políbení ani v bezvětří a jejichž největší odborností byla jenom jejich slepá víra v environmentalismus a v přesvědčení, že leda oni sami jsou ti povolaní jiným diktovat "slovo boží".
Máte určitě pravdu, když nám zde píšete, cit.:"Jak Zeman, tak většina z ODS jsou lidé, kteří neví vůbec nic o důležitosti ochrany přírody. A ani nemohou.. jsou to nízká stvoření, která si myslí, že člověk je pán všeho a zbytek planety se musí podřídit jejich běsnění a destrukci ve jménu peněz a moci právě těchto nízkých stvoření.." Jenže zde jste i trochu nespravedlivý, neboť toto hodnocení se velmi výstižně hodí snad na všechny ty komiky ovládající národ už skoro 30 let.
Takže abych to shrnul: za socialismu špatné, dosti špatné. Po změně k parlamentní demokracii přišla rychle katastrofa, ale největší obavu mám z těch různých dobro.erů - nadlidí, jež nám ostatním "jednoduchým a zblblým" chtějí neustále předepisovat: co, kde, kdy, s kým a jak ... To by pak už pro lidi bylo fakt leda to Pyrrhovo, cit.:"výtězství".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist