https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-kraj-bude-nadale-regulovat-stavbu-vetrnych-elektraren-v-krusnych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký kraj bude nadále regulovat stavbu větrných elektráren v Krušných horách

30.10.2023 17:10 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
V Ústeckém kraji je nyní 48 vysokých větrných elektráren, z toho 21 stožárů je v Kryštofových Hamrech na Chomutovsku. Ilustrační foto
V Ústeckém kraji je nyní 48 vysokých větrných elektráren, z toho 21 stožárů je v Kryštofových Hamrech na Chomutovsku. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ústecký kraj bude dál regulovat stavbu větrných elektráren v Krušných horách. Vymezí místa, kde bude možné vysoké větrníky postavit. Krajští zastupitelé dnes schválili tento postup. Nejvyšší správní soud (NSS) v červenci zrušil původní regulaci umisťování vysokých větrných elektráren v Ústeckém kraji. Vyhověl tak kasační stížnosti skupiny samospráv, lidí a firem, podle kterých krajské zásady rozvoje v podstatě znemožnily budování vysokých elektráren na více než 99 procentech území kraje.
 

Nová regulace se bude týkat menší plochy Krušných hor. "Zvolili jsme cestu, kdy z naší vlastní iniciativy budeme hledat další řešení k umístění vysokých větrných elektráren. Necháme prověřit, kde je to možné, kde je s tím souhlas, kde nejdeme proti ochraně životního prostředí," řekl hejtman Jan Schiller (ANO). Na příštím zasedání v prosinci budou zastupitelé hlasovat o pořízení změny Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje.

Kraj podle NSS dostatečně nevyvažoval různé konkurující zájmy, které se pojí s větrnou energetikou. "Mnohokrát zopakoval, že převažuje veřejný zájem na ochraně přírodních hodnot, kulturně-historických hodnot a krajinářsky cenných oblastí. Veřejný zájem na výrobě obnovitelných zdrojů energie a nahrazení výroby z fosilních paliv pak zcela odsouvá stranou," uvedl NSS.

Krajský úřad oslovil před dnešním jednáním obce, aby poslaly své připomínky. "Zastupitelé Ústeckého kraje se rozhodli pro variantu vrácení se k regulaci větrných elektráren na území Krušných hor v trochu menším rozsahu, než byl původní návrh. Je to na základě požadavků obcí, které se spíše přikláněly k tomu, aby větrné elektrárny na území Krušných hor byly regulovány," řekla ČTK a Českému rozhlasu mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Z obcí, které kraj před dnešním jednáním oslovil, se jich 25 vyjádřilo pro regulaci a pět jich regulaci nepožadovalo.

Rozsudek NSS byl podle Fraňkové určitým vodítkem. "Ústecký kraj je v souladu s obcemi a cítí potřebu chránit území Krušných hor a regulovat živelnou výstavbu větrných elektráren," uvedla Fraňková. Připomněla, že se nyní jedná o vyhlášení CHKO Krušné hory.

V Ústeckém kraji je nyní 48 vysokých větrných elektráren, z toho 21 stožárů je v Kryštofových Hamrech na Chomutovsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist