https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-kraj-i-rezort-dopravy-prosazuji-realizaci-labske-vodni-cesty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký kraj i rezort dopravy prosazují realizaci labské vodní cesty

16.1.2003 19:03 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Na nutnosti urychleného řešení problematiky labské vodní cesty včetně její realizace se dnes v Ústí nad Labem shodli ředitelka odboru vodní dopravy ministerstva dopravy Magdalena Konvičková, ředitel ředitelství vodních cest České republiky Vladimír Kadlec a první zástupce ústeckého krajského hejtmana Jaroslav Foldyna. Účastníci jednání se shodli na tom, že současná situace kolem modernizace labské vodní cesty je politicky i ekonomicky neúnosná. Proto by rozhodnutí o realizaci vodních děl mělo padnout do konce června letošního roku. Pro ČIA to uvedla mluvčí úřadu Ústeckého kraje Romana Konečná.
 

Splavnění Labe má významný protipovodňový význam a pomohlo by výrazně eliminovat škody vzniklé loňskou srpnovou povodní i letos v lednu. Kraj chce v otázkách problematiky labské vodní cesty plnit úlohu prostředníka mezi zainteresovanými subjekty. Zastupitelstvo Ústeckého kraje již loni schválilo zahrnutí záměru "Zlepšení plavebních podmínek na Labi v úseku od Střekova po státní hranici ČR/SRN" ve variantě MDS 99 jako veřejně prospěšné stavby dopravní infrastruktury do připravovaného územního plánu regionu. Labská vodní cesta bude rovněž zahrnuta v připravovaných koncepcích rozvoje dopravních sítí kraje.

Se záměrem zlepšení plavebních podmínek na dolním Labe formou výstavby dvou nízkoprahových jezů u Malého Března a Prostředního Žlebu na Děčínsku nesouhlasí ekologické iniciativy a sdružení. Stavby za více než 650 milionů korun loni nepodpořilo ani ministerstvo životního prostředí za působení bývalého ministra Miloše Kužvarta. Problematika zlepšení labské vodní cesty spočívá hlavně v zajištění větší plnosplavnosti řeky Labe s pomocí dvou vodních děl v dolní části i v modernizaci úseku směrem do Pardubic. Zde se počítá s výstavbou nového vodního díla u Přelouče.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist